(11.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Babišová, připraví se paní poslankyně Maříková, prosím.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Mně je kolegyně Šebelové velice líto, vaším prostřednictvím. Ona nám vlastně tady řekla pravdu. Ona řekla pravdu přesně tak, jak to je. Kdyby to věděla dopředu, myslím, že by si před tou řečí raději ukousla jazyk, než aby to tady takhle natvrdo řekla.

My se to snažíme našim voličům vysvětlovat, protože se nás ptají, jakým způsobem to tady funguje, proč to tak je, proč jednou ty strany říkají, že mají takový názor, a nakonec potom se zdrží ti daní poslanci nebo jsou úplně proti. My jim vysvětlujeme neustále dokola, že je to proto, že musí držet pohromadě, že jeden bez druhého být nemůžou, že jsou jakýsi homogenní svazek, z kterého nesmí ještě rok a půl nikdo vypadnout. Ale takovýmhle způsobem, kterým to tady předvádíte, a tak, jak to dneska paní kolegyně Šebelová tady řekla natvrdo, že nepodpoří ani svůj pozměňovací návrh, tedy svého kolegy, který je pro 600 lékáren a obyvatele malých měst a obcí strašně důležitý, tak tohle je ta surová realita, tohle je ta čistá pravda a doufám, že voliči to vidí. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Maříková, připraví se paní poslankyně Oulehlová, prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Tohle je nesmírná ostuda pro hnutí STAN. Místo toho, aby za něj bojovali jeho vlastní straníci a podpořili pozměňovací návrh vlastního poslance, když, jak nám tady paní poslankyně Šebelová řekla, jsou přesvědčeni o tom, že ten pozměňovací návrh je dobrý, tak za něj musí bojovat opozice. No, já bych se na paní poslankyni Šebelovou zase až tak úplně nezlobila a nekritizovala bych ji třeba. Chtěla prostě jen svého stranického kolegu podpořit, tak prostě na rovinu a napřímo řekla, jak to v koalici chodí a jaká jsou tam pravidla, že ani ve své vlastní straně nepodpoří svého kolegu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Oulehlová, připraví se pan poslanec Nacher, prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Jsem ze stejného kraje jako můj ctěný kolega Jan Kuchař, z Karlovarského kraje. Už tak tam máme ten život těžší, než máte v Praze. Nemáme lékaře. Jsme na tom dokonce tak, že jsme museli zřídit v Karlových Varech očkovací centrum pro děti - jsou to i miminka, které lékaře vůbec nemají, a alespoň je naočkujeme. Pan poslanec Kuchař tímto návrhem chce pro nás to, abychom měli alespoň ty léky, aby se nestalo to, že nás předběhne někdo z jiného kraje, kdo je asi větší, důležitější. Prosím vás pěkně, nezapomeňte, jak říkala moje ctěná kolegyně Knechtová, Česká republika nejsou jenom velká města a my ten život tam opravdu máme těžší. Dostali jste mandát od lidí a všichni jste tady i z míst, která jsou u hranic a která jsou těžko dostupná. Sáhněte si do svědomí a hlasujte pro lidi, a ne pro vaši pětikoalici. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Nacher, připraví se pan poslanec Lang. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pěkné dopoledne, dámy a pánové. Já jsem byl připraven nebo jsem připraven podpořit oba dva pozměňovací návrhy kolegy Kuchaře - i ten prodej léčiv pomocí automatizovaného boxu, protože jsem konzistentní, na rozdíl od vás, kolegyně, kolegové. Ale to, co tady řekla paní poslankyně Šebelová, znamená tedy - tak bych se chtěl zeptat, protože Honza Kuchař je přihlášen - že pro ten svůj pozměňovací návrh nebude hlasovat ani ten poslanec, co ho tam načetl? To je otázka. Předpokládám, že mi Honza Kuchař odpoví, protože je přihlášen.

Za mě, když se to stane jednou, tak tomu rozumím, to je nějaká debata v koalici, ale během čtrnácti dnů, dámy a pánové, už to stalo podruhé, možná potřetí vlastně - insolvence. Vy jste něco slíbili u toho milostivého podzimu v Senátu - já jsem mluvil s Barborou Urbanovou, která hovořila za STAN - a potom jste se nechali koalicí převálcovat, takže tu širší verzi milostivého podzimu tady nepodpořil ani jeden poslanec STAN. To samé u insolvence. Pravidlo: buď to podpoří všichni, nebo nikdo. Věcnost jde úplně bokem. Teď tohleto je třetí případ.

To přece už není náhoda. Vy to necítíte? Vy nás tady obviňujete, že jsme nedemokraté - vy jste demokraté a my jsme nedemokraté. Tohleto je demokratické? Vy tady řeknete, že to je dobrý názor, ale abyste zachovali koalici, budete hlasovat proti, už potřetí za čtrnáct dnů? Je to v pořádku? Za mě tedy fakt ne. Poprosím tedy Honzu Kuchaře, jestli by mi odpověděl, jestli alespoň on si podpoří svoje vlastní pozměňovací návrhy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Lang, prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Já bych chtěl také k této věci říct, že tady se v plné nahotě ukázalo, jak to v pětikoalici chodí. My se už potom vůbec nemůžeme o občany, kteří to sledují, vůbec divit, že nám vlastně vůbec nic neprochází. Všechno je to postavené na té pětikoaliční, asi nějaké vzájemně vydírací strategii na těch všech pozicích, na těch všech politických náměstcích, na těch všech výborech, podvýborech, na těch všech různých radách. Vy nám tady neustále dva a půl nebo tři roky říkáte, že my jsme hnutí jednoho muže, našeho pana předsedy, že jsme jakési stádo ovcí, jak se tady vyjádřila i paní Markéta Pekarová Adamová. Nyní se v plné nahotě ukazuje, kdo je a kdo vlastně není ten demokrat.

Starostové a nezávislí pořád říkají: my zastupujeme malé starosty, zastupujeme je rozprostřeně. Vlastně je to politický projekt, pár šíbrů, kteří si na tom postavili i ten název. Mnohokrát bylo řečeno, ať se přejmenujete, protože nezastupujete všechny starosty a všechny nezávislé.

Já také pocházím z malého městečka a také nechci, aby tam skončila lékárna, která tam je, abychom si jezdili 50 kilometrů někam pro léky. Prostě ukázalo se v plné nahotě, jak to máte postavené. Vy se budete držet tady ještě ten rok a půl, budete hlasovat i proti svým zájmům, proti zájmu svých voličů, proti svému vlastnímu přesvědčení, což je v přímém rozporu s poslaneckým slibem, který jsme tady všichni skládali. Já jsem nešel do politiky, abych tady zvedal ruku pro nějaké kompromisy nebo abych hlasoval úplně proti svému přesvědčení. Věřte, že my vždycky na našem klubu všechno probíráme, máme tam různé názory a nejsme takhle svázaní, jako jste svázaní vy. Je mi vás líto a je to šílený obraz současné pětikoaliční politiky. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan ministr Válek.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Já jsem to všechno samozřejmě pečlivě poslouchal a pořád nelituji toho, že jsem diskusi otevřel, protože když člověk považuje něco za správné, tak to má udělat, byť se mu to pak může vymstít. Tak dobře, diskuse být neměla, neměla být zahájena, paní předsedající neměla správné informace. Pokračujme v ní.

Já jsem tady vystupoval opakovaně. To, že si, vaším prostřednictvím, paní předsedající, toho pan poslanec Farhan nevšiml, mě velmi mrzí. Já jsem tady ale opakovaně vysvětloval důvody toho, proč nemůže Ministerstvo zdravotnictví teď, podobně jako minulé Ministerstvo zdravotnictví, podobně jako můj předchůdce Adam Vojtěch - oba dva víme, že je to pravda - podpořit distribuční kanál. My se vlastně nebavíme o pacientech, my se nebavíme o těch lidech, co ty léky shání, ale my se bavíme o distributorech a bavíme se o tom, k čemu se který distributor dostane. O tom se bavíme, o tom je ten pozměňovací návrh. Je to pozměňovací návrh o distributorech. Nejmenuje se pacientský kanál, lékárnický kanál, je to distribuční kanál, je to o distributorech. S tím distribučním kanálem velká část distributorů nesouhlasí. Ano, část s ním souhlasí. Já bych dokonce řekl, že spíš jenom jeden distributor s ním souhlasí, a ty důvody byly i zveřejněné. To je také důvod, proč ÚOHS nemá úplně kladné stanovisko k distribučnímu kanálu a proč upozorňuje na jeho rizika. My jsme samozřejmě pečlivě hledali cestu, jak dostat lék do každé lékárny, jak ho dostat k pacientovi. Tady zaznělo, a to je pravda, já za to děkuji těm, co to říkali, pamatuji si paní profesorku Adámkovou, že to říkala. Opravdu žádný z těch zákonů neřeší problém dostatku nebo nedostatku jakéhokoliv léku v Evropě. Žádný z těch zákonů neřeší problém toho, jestli firma přestane vyrábět ten lék. Žádný z těch zákonů ani nemůže řešit, jestli se rozboří kanály dovozu aktivních látek, které se bohužel z velké části vyrábí v Číně, v Indii a v těchto zemích, které se dováží do Evropy. Je to dlouhodobá záležitost, kterou se snažíme napravit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP