(11.20 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Ten zákon ale umožní, tak, jak je napsán, a tak, jak platí - respektive začne platit od 1. 6, respektive od 1. 7. - zajistí to, že u každého balení léků, který přijde do České republiky, budeme vědět, že přišlo do České republiky - to doposud nebylo - a bude přesná registrace toho balení. Budeme přesně vědět, kolik který distributor si toho léku vzal, do které lékárny ho dal, zda ho má, nebo nemá na skladě. Pokud distributor lék do nějaké lékárny nedodá, může dostat, pokud schválíte verzi, kterou jsem předložil já, pokutu až 20 milionů korun. Pokud distributor nedodá ten lék rovnoměrně, platí totéž. Pokud toho léku přijde do České republiky menší množství, nesmí distributor upřednostňovat nějaký typ lékáren, ale musí upřednostňovat všechny lékárny rovnoměrně a sníží všem lékárnám stejně, pokud množství toho léku bude poloviční oproti tomu, co jsou požadavky lékáren, logicky, nemůže všem lékárnám dodávat to množství, co si objednaly, ale nesmí upřednostnit žádnou a musí ten lék dodat do každé lékárny, i do té malé, i do té, která není smluvní.

Současně, protože budeme mít evidenci o každém léku, budeme moct sledovat, zda se to naplňuje, a proto - a to bych chtěl zdůraznit - lékárnická komora, celé vedení lékárnické komory, včetně jejího prezidenta a viceprezidentů, včetně právníka lékárnické komory, plně podporuje naše znění zákona a nepodporuje distribuční kanál. Lékárnická komora takto vystoupila. Ta informace od nich jednoznačně zazněla na tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví, kterou jsme měli společně i se zástupci SÚKLu, kde jsme vysvětlili všechny kroky a mechanismy. Lékárnická komora, v které jsou všichni lékárníci, malí lékárníci - a ve vedení lékárnické komory jsou právě vlastníci malých lékáren, ne těch sítí - ta to bude kontrolovat, hlídat a sledovat, zda opravdu je to naplňováno, bude spolu se SÚKLem kontrolovat a hlídat, že se to děje, a bude hlídat rychlost procesu.

A já jsem slíbil - a to udělám - že uděláme v Poslanecké sněmovně vyhodnocení. Uděláme vyhodnocení na podzim tohoto roku a řekneme si, jak se situace mění, jestli opravdu dělají všichni to, co mají, tak, jak je v gesci tohoto zákona, zda opravdu léky, které se dostanou do České republiky, se dostávají rovnoměrně do všech lékáren, bez ohledu na to, jak ta lékárna je velká, komu patří a kde je, a jestli ten proces probíhá rychle. Přesvědčil jsem o tom výbor lékárnické komory a mrzí mě, že nepřesvědčím vás - to je mě naprosto jasné - nicméně toto jsou fakta, toto je pravda a já za ni ručím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a nyní mám dvě faktické poznámky - první pan poslanec Farhan a připraví se paní poslankyně Maříková. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo. Jenom krátce okomentuji vystoupení pana ministra. Jak jsem řekl, že nevystupoval, tak jsem se díval a řekl - myslel jsem k zákonu o léčivech, který byl v minulém roce, nemluvil jsem o tomto, takže to by byla nepravda, kdybych hovořil o tomto, že nevystupoval. K tamtomu nevystupoval a nereagoval na to, měl vždycky jenom úvodní řeč nebo nějakou závěrečnou, ale v rámci obecné rozpravy nevystupoval.

Co se týká distribučního kanálu, tady bylo zmíněno i jméno Adama Vojtěcha, že on byl taky ten, kterého nepodporoval. To je pravda a já jsem tenkrát s Adamem o tom mluvil, a on ho nepodporoval. Na druhou stranu, Poslanecká sněmovna je suverén. Tenkrát to hlasovali komunisti, sociální demokracie, SPD, hnutí ANO, Občanská demokratická strana, KDU-ČSL a Pirátská strana - a nevím, jestli tam byl ještě někdo, prostě většinově se to hlasovalo a prošlo Sněmovnou. A já jsem na tomto - pan ministr jsem rád, že to tady zmínil, že tenkrát i od nás někdo nebyl pro, a byl to Adam Vojtěch, byl to tehdejší ministr. Vy jste, pane ministře, taky ministr, ale my jsme demokratické hnutí, Sněmovna je demokratický suverén a bohužel, i když ministr někdy nesouhlasí a dalších 150, 160 poslanců si myslí, že to je dobře, tak prostě pro to hlasují podle svého vědomí a svědomí. Nikdo je nenutí, nikdo je nepřesvědčuje v rámci nějaké koalice. Bylo to právo tehdejšího ministra s tím nesouhlasit, ale byl víceméně ojedinělý ve Sněmovně. Jsem rád, že to tenkrát prošlo, a chci tady říct, že to ukazuje i na to, jak jsme demokratičtí. Ministr řekl, ale my jako hnutí ANO jsme hlasovali nakonec jinak a hlasovali jsme jako celá Sněmovna tenkrát - a prostě my nejsme ovce, který někdo něco přikáže, a ony podle toho budou pak hlasovat - i když ty ovce některé si myslí, že to je správné. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě s faktickou poznámkou paní poslankyně Maříková a připraví se pan poslanec Brázdil. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pan ministr tady řekl, že to není o lékárnách, ale o distributorech, a že distributoři s tím nesouhlasí. No, pane ministře, tak nám řekněte, jak tři ze čtyř distributorů jsou navázáni na velké řetězcové lékárny. Prosím, jmenujte je tady. Já bych s tím tedy, kdybych byla pak jeden z těch tří distributorů, taky nesouhlasila, to je jasné - kšeft je kšeft. A tím pádem je jasné, že některé léky se nedostanou do malých lékáren a budou pouze ve velkých. A já jsem teď něco hledala a úplně - na mě vyjel článek: "Novela lékového zákona. Umlčují mě, volá poslanec. Podle ministerstva jeho návrh zjednoduší černý vývoz." Takže pan poslanec v tom článku přiznává, že vy ho umlčujete a nechcete, aby prosadil to, že malým lékárnám se budou dostávat některé léky, a umlčujete také to, že právě tři ze čtyř distributorů jsou navázáni na velké lékárny řetězcové a do malých lékáren se ty léky vůbec nedostanou. A vymlouváte se tím, že to zjednoduší černý vývoz, když to není vůbec žádná pravda.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Brázdil. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Pane ministře, slibujete. Jakou váhu má váš slib? Opakovaně jste - slibuji toto, slibuji - pěkně to říkáte. Včera jste sliboval, že na výbor pro zdravotnictví přivedete odborníky k diskusi o tom, jestli odcházet, jestli je vůbec možné jít později do důchodu. Sliboval jste a mluvil jste - my jsme vám uvěřili. A pak hlasujete proti tomu. Tak co to má - jakou váhu mají vaše slova? Malou. Žádnou.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní jsme zpět v obecné rozpravě a na řadě je pan poslanec Kuchař. Prosím.

 

Poslanec Jan Kuchař: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, vážený pane ministře, tím, že jsem dal pozměňovací návrhy, jsem nechtěl rozpoutat takovouhle debatu tady a v podstatě jenom politickou přestřelku a politikaření. Děkuji svojí ctěné kolegyni Míše Šebelové, že tady vystoupila a že řekla názor klubu a já si ctím i všech svých kolegů, kteří za mnou stáli v době, kdy se tyhlety věci projednávaly i na klubu i v koalici. Za to děkuji každému z vás a - díky.

Já jenom dodám některá čísla, protože mimo to, že jsem ve zdravotním výboru, sedím i v rozpočtovém výboru společně s kolegou Nacherem, kterému nakonec také odpovím. Jsem zpravodajem rozpočtu Ministerstva zdravotnictví a všímám si těch čísel, jakým způsobem naše zdravotnictví stoupá. Sedím v dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny a všímám si těch čísel, která opravdu stoupají velmi, ale velmi mnoho.

Řekněme si čísla z loňského roku. Farmaceutický byznys v loňském roce zobchodoval 500 miliard korun, 200 miliard korun šlo přes lékárny. V současné chvíli máme na trhu několik velkodistributorů, tři z nich ovšem mají velmi majoritní podíl a můžeme se bavit téměř o 90 % trhu. Je třeba si také říct, že z těch tří velkodistributorů ovládajících farmaceutický trh dva z nich nejsou registrováni v České republice a jeden z nich je na Kypru. Řekněme si na rovinu také to, že těch 200 miliard je část, která prochází přes lékárny, a já jsem z malého města a tak, jak říkala paní kolegyně Oulehlová, jsem z Karlovarského kraje, kde ten problém vyhřezává velmi rychle a velmi mnoho. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP