(12.00 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Pojďme zpátky do toho pozměňovacího návrhu. Tamhle naši odborníci ze zdravotního výboru jsou připraveni, vypruženi, tak se sem napruží, vypruží, všechno vám tady vysvětlí a pojďme se bavit odborně o tom. Já s tím nemám problém a bude to odpověď panu docentovi Svobodovi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Knechtová a připraví se paní poslankyně Balaštíková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych chtěla tu debatu vrátit opět k lékárnám a chtěla bych navázat na paní kolegyni Maříkovou, vaším prostřednictvím.

Já vám to upřesním, paní kolegyně. Dneska už u nás na Brně-venkově je to tak, že mě oslovují starostové, že chtějí zachovat lékárnu, a hledají možnosti, jak udržet lékárnu v městysu, kde je 1 500 obyvatel, aby ten senior nemuseli jezdit 60 kilometrů. Takže opravdu uchopme to téma tak, abychom pak v budoucnu tedy nemuseli řešit, jak zabezpečíme lékárny v malých obcích. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Balaštíková a připraví se pan poslanec Svoboda, prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Člověk by se měl vyznačovat tím, že se dokáže poučit z vlastních chyb, ale vy tady napravo mně ukazujete, že se nedokážete poučit ani z těch vlastních. Jak dopadly naše obce a vesnice? Jsou bez obchodů! Proč? Protože je zasáhly řetězce, a vy jedete úplně stejnou linku a uděláte to stejné, akorát že se nejedná o potraviny, ale ještě o něco horšího, o léky. A to je - já to nechci kritizovat, ale nezlobte se na mě, proč si nedokážete říct: Stala se chyba, už to nebudeme dělat - a děláme to zas! A už se to nikdy, nikdy se to nevrátí, protože není možné potom zastavit tu valící se vlnu, a tak to zkrátka je. Takže já bych očekávala, že se zastavíme, řekneme si, co se udělalo v minulosti špatně, protože k tomu nám ta minulost slouží, a už tu chybu nezopakujeme. Ale tady ne. Tady budeme pořád narážet do zdi, dokud si tu hlavu nerozbijeme!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Svoboda a připraví se pan poslanec Lang. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuju za slovo. Řádově jsem asistoval asi u 40 000 porodů a asi u 20 z nich bylo dítě takové, že nebylo známé pohlaví. Nebylo definovatelné, protože mělo obě pohlaví, nebo jedno a kus druhého.

Je to tak, je to medicína a je to to, co říkám. Musíte o tom, o čem mluvíte, něco vědět. Jestliže hovoříte o distribuci léků, zkuste se s tím živit padesát let a dodávat ty léky těm lékům (lékárníkům?). Pochopíte potom, že toto je politikaření.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Lang a připraví se paní poslankyně Maříková. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Já nebudu tady řešit pohlaví, já bych se chtěl vrátit k tomu, že tady zaznívá ve své podstatě, že distribuce těch větších skupin léků zlikvidují na těch menších městech malé lékárny. U nás je - já to řeknu z příkladu - u nás v Kralovicích, třítisícové městečko, měli jsme finanční úřad, vy jste nám ho zrušili. Měli jsme tam víc poboček pošty, zůstala nám jedna pošta. Máme tam dvě malé lékárny, které nejsou ty velké, nebudu říkat ty řetězce. Pakliže to takto bude pokračovat dál, prosím vás, co na těch městech zůstane? Je to městys, který má 3 000 obyvatel, 50 kilometrů do Plzně, 40 kilometrů do Rakovníka, po dálnici 120 kilometrů do Prahy, bydlí tam lidi a my tam nebudeme mít za chviličku ani žádnou základní obslužnost. Máme tam jeden řetězec, máme tam nějaké Vietnamce, kteří tam prodávají věci, malé obchody končí, finanční úřad skončil, pošty likvidujete. Teď pravděpodobně zlikvidujete i ty lékárny. Takhle vy si představujete, Starostové a nezávislí, dopravní nebo nějakou obslužnost městysů? Otázka.

Já si to takto nepředstavuji. Já si prostě nepřeju, aby od nás lidi dojížděli do Plzně do velkého řetězce. Samozřejmě lidi si to řeknou, ti penzisté, které jste obrali. Řeknou si: Ano, podívej se, jeď tam, Boženko, tam dostaneš kartičku, budeš to tam mít levnější. A u nás magistr, který opravdu ty lidi tam zná, protože lidé se tam znají, v tom regionu, dokáže poradit a podobně, tak on to zavře, tu lékárnu, protože se prostě neuživí. A mě se tam lidi na to ptají, chodí do mé poslanecké kanceláře.

Ještě jsem zapomněl: obvodní oddělení policie, pod vedením také pana ministra vnitra, z 21 policistů mi jich tam 9 dává žádost do civilu. A takhle to prostě pokračuje. Za chvilku to budou úplně mrtvé zóny, protože bohužel nejsme ve velkém městě.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Maříková, připraví se paní poslankyně Pastuchová. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Paní poslankyně Knechtová, prostřednictvím paní předsedající, paní Balaštíková to tady už naznačila, co se týká obchodu, že všude jsou řetězce. Tak si položme otázku, jestli tohle všechno není cíl k tomu, aby malé lékárny padly a rozlezly se všude jenom ty velké řetězcové.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Pastuchová a připraví se pan poslanec Mašek.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já myslím, že už se chýlí trošku k tomu hlasování, tak já si dovolím teď, vaším prostřednictvím, se obrátit všechny na Starosty a nezávislé, kteří se tady prezentují tím, jak jsou zastánci obcí, jak za ně bojují tady v parlamentu. A tak si vezměte ty své obce, jestli tam máte nějakou lékárnu, a ta lékárna zmizí jenom tím, že ji pohltí ta velká. Já jsem pak strašně zvědavá, jestli jim ukážete hlasování, že jste k tomu přispěli vlastně i vy vašimi hlasy jenom proto, abyste udrželi tuto pětikoalici.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Mašek a připraví se pan poslanec Zlínský. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Pro mě má ta diskuse dva zásadní momenty. Jeden je, že koaliční poslanec Jan Kuchař předložil dva pozměňovací návrhy, které mají smysl, a to nepopírají ani koaliční poslanci, rozhodně ne jenom STANaři, i další. Naznačují to i další projevy jako konkrétně paní předsedkyně zdravotního výboru Němečková a podobně. Chtějí si vzít oddechový čas, posoudit to a eventuálně se k té problematice vrátit. Pan kolega Kuchař chce zajistit dostupnost nejen léků jako takových, ale léků i v malých obcích, a on navrhuje v druhém pozměňovacím návrhu distribuční automaty, v tom ho také podporujeme. Má to smysl, protože by byly právě pod těmi lékárníky, malými lékárníky v těch regionálních městech, a těm by naopak to ještě umožnilo, protože i oni jsou personálně na tom špatně, že třeba na šestihodinovou pracovní dobu, kdy by tam měli lékárníka, by zbytek doby navázali tím výdejním automatem. Je to o dostupnosti pro naše pacienty a na tom, si myslím, by mělo záležet nám všem.

A ten druhý moment, který jsem tady zachytil, a díky Míše Šebelové se odhalilo to, o čem všichni tušíme, protože víme, že koaliční vládnutí je o kompromisech, ale dělat tak brutální kompromisy, kdy celé hnutí STAN a jeho poslanci stojí za svým poslancem Kuchařem, a potom se nechat přesvědčit lidmi - a tady to je, musím už říct, tady už to není jináč možné než poslanci, kteří lobbují za řetězce. Lobbují za řetězcové lékárny a promiňte, nevidím za tím nic jiného (Předsedající: Čas.) než peníze.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Tak nyní na řadě pan poslanec Zlínský. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Budu reagovat na pana poslance Svobodu, vaším prostřednictvím. Musím potvrdit to, co řekl, že se vyskytují marginální a anomální poruchy embryonálního vývoje plodu, které mohou vést, ale na druhou stranu musím říct, že marginalita těchto situací neodpovídá pak, jak bych řekl, odezvě v mediálním prostoru ohledně těch mnoha a mnoha pohlaví. To bych zase souhlasil s panem poslancem Kohoutkem, vaším prostřednictvím. Děkuji za slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, a pokud už se nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu končím - omlouvám se, rozprava už byla ukončena.

Zeptám se, zda je zájem o závěrečná slova - pane ministře?

Není tomu tak, takže zagonguji pro kolegy, protože budeme hlasovat návrh na opakování druhého čtení, který podal 22. 5. pan poslanec Kamal Farhan. Ještě jednou zagonguji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP