(11.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Janulík a připraví se pan poslanec Philipp. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuju. Kolegyně mi to vzala z úst. Protože ty recepty píšu takřka - když tady nejsem - denně, tak si přesně pamatuju ten údiv, když najednou přestaly lékárny ty léky mít, kdy se mi vracely pacientky s recepty a říkaly: Bohužel nemáme, nemáme. Když to byly nějaké okrajové věci, vzácné, tak dobře, ale pak už to začaly být zcela standardní, běžné léky, a to opravdu za nás nebylo, ani v covidu to nebylo, stalo se to výjimečně, ale dneska je situace taková, že mně v dubnu lékárna řekne, že tento lék, který běžně používám třeba několik let, tak mi řekne, že do července nebude, takzvaně je výpadek do července. A to opravdu pro kolegu Philippa - tam nebyl do určité doby vůbec důvod něco takového aktivovat a řešit, ale pak to začalo být tak palčivé, že se kvůli tomu vlastně scházel i ten podvýbor, vždyť se to začalo řešit na zdravotním výboru. A teď je rok, už je skoro léto 2024, a nestalo se vůbec nic. Takže je potřeba rozlišovat to časově a neohlížet se do minulosti, ale řešme věci, který jsou teď a které budou za měsíc. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Philipp a připraví se pan poslanec Svoboda. Prosím.

 

Poslanec Tom Philipp: Tak Philipp ještě jednou. Dobré dopoledne. Já se chci vrátit k výroku pana kolegy Kamala Farhana, mého kolegy v Poslanecké sněmovně a mého kolegy na Ministerstvu zdravotnictví před několika lety, prostřednictvím paní předsedající. On tady poměrně silným hlasem říkal, že výběrové řízení na paní ředitelku bylo transparentní, že bylo podle všech regulí. Je mi to líto, ale jestli se někdo chcete jít do toho spisu podívat, tak běžte, nevím, v jakém rozsahu vám bude zpřístupněn, nicméně z mých informací paní ředitelka musela dostat výjimku od nejvyššího státního tajemníka, protože nesplňovala kritéria. Neříkám, že byla špatná ředitelka, podle mě byla docela dobrá ředitelka, ale co se týče výběrového řízení, to prosím radši nechme stranou. Je to už několik let, už na to sedl prach, tak to rozhodně nevytahujme!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Svoboda a připraví se pan poslanec Zlínský. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Tak byli jsme vyzváni, abychom se k této diskusi postavili jako chlapi nebo jako ženské. Pohlaví je v současné době 128 a já bych byl rád, abych byl veden teď jako 60. pohlaví, to znamená, stavím se k tomu jako chlap a nejsem chlap, k tomuto problému. Ten problém neexistuje. To, co tady zaznívá celou tu dobu, to je jenom politika. Ten zákon má řešit problém, který je celosvětový. Léky chybějí celosvětově. Není žádná země, která by měla léků dostatek. Všude se různým způsobem řeší a samozřejmě všude se léky přeplácejí, aby se do té země dostaly. To, co tady je předloženo, je návrh, jak tu situaci řešit. Neslyším žádný jiný návrh, který by říkal: Uděláme to takto. Je to prostě tahačka o něco, co vlastně neexistuje. My věříme tomu, že ten návrh, který je, situaci zlepší. Rozumíte mi? Zlepší. Nejsem v žádné lobby, žádné skupině. Jsem přesvědčen o tom, že tato cesta je jedna z možných cest, která by mohla tu situaci nebo měla tu situaci zlepšit. Ani od kolegy Farhana, od nikoho jsem neslyšel žádný jiný protinávrh, který by byl lepší. Ty nezaznívají. Zaznívají jenom napadání toho, co je tady nachystáno.

A tak už to ve světě chodí a tak to chodí v Poslanecké sněmovně. Koalice, která má většinu, se musí dohodnout na tom, co se považuje za správné prosazovat, a to prosazuje. Nic jiného na tom není a je to úplně běžná věc, a jestli jde o léky, nebo jestli půjde o daňové zvýhodnění, to je jedno. Princip koaliční práce, princip parlamentní práce je stejný. Skupina poslanců se dohodne na tom, že něco je správné, a to prosazuje, a buďto to prosadí, nebo neprosadí. To, co tady zaznívalo (Předsedající: Čas!), skutečně nebyla věcná diskuse (Předsedající: Čas, pane poslanče.), byla to diskuse politická. To sem nepatří!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Prosím o dodržování času. Nyní je na řadě pan poslanec Zlínský a připraví se paní poslankyně Pastuchová. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já se tady obrátím, vaším prostřednictvím, na paní poslankyni Němečkovou Crkvenjaš. Ona tady hovořila o tom, že se nějakým způsobem bude monitorovat situace ohledně distribuce léků do malých lékáren. Já bych se chtěl zeptat, jaké bude schéma. Určitě asi má nějakou představu, jak to bude vypadat, jaké bude schéma té monitorace, jaké se budou sledovat parametry a u jakých hodnot těch parametrů změní pak koalice svůj názor? To by mě zajímalo, protože jinak pokud tady jenom řekneme, že budeme něco sledovat, a neřekneme přesně co, tak je to trochu jenom plácnutí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Pastuchová, připraví se paní poslankyně Maříková. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Chtěla bych se vyjádřit k vystoupení pana docenta Svobody, vaším prostřednictvím. Vy jste jako první větu řekl, že to je politika. Tady - politika. Takže ti lidé v těch obcích si vyslechli tady věc, že hnutí STAN si myslí, že ten pozměňovací návrh kolegy Kuchaře, vaším prostřednictvím, je správný, ale protože jde o politiku, tak ho nepodpoří. A to si myslíte, že je dobře?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Maříková, připraví se pan poslanec Kohoutek. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Já se ještě vrátím jednou k tomu výroku paní předsedkyně zdravotního výboru Němečkové a nahrál mi tak trochu Patrik Nacher, protože když ona řekla, že budeme čekat do podzimu, jaká situace bude, jestli legislativa to vyřeší, a když tak se klidně vrátíme k tomu distribučnímu kanálu. Tak na co budeme čekat? Až ty malé lékárny zkrachují? Protože pacient, když si půjde pro lék do malé lékárny a nedostane ho, a pak půjde do té velké a dostane tam ten lék, který potřebuje, tak je jasné, že se tam bude vracet a vyzvedne si tam i další léky, a ty malé lékárny povedou skutečně ke krachu, protože kolikrát to má lékárník, který žije v tom malém městě, je rád, že tam může mít zaměstnaného dalšího magistra nebo nějakého farmaceuta, a je rád, že přežívá, protože konkurence řetězcových lékáren je opravdu veliká. U nás v 16tisícovém městě mají řetězcové lékárny každá dvě pobočky a pak ty malé lékárny jsou opravdu rády, že žijí. Takže my budeme čekat tímto způsobem do podzimu, oni pokrachují, a řetězcovým lékárnám, které na sebe mají navázány ty tři distributory ze čtyř, bude hej.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Kohoutek a připraví se pan poslanec Nacher. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuji, paní předsedající. Já tedy musím říct, že dnešní debata mě velice obohacuje a i baví. Pozorně poslouchám celé dopoledne a teď jsem tedy v šoku, protože ctěný pan docent Svoboda tady prohlásil před pár minutami, že pohlaví je nějakých šedesát nebo snad ještě víc. Já bych se vás chtěl zeptat, prostřednictvím paní předsedající, pane docente, kolik jste za svoji profesní kariéru porodil pohlaví nebo tvorů, nevím, jak to nazvat, kteří nebyli buď chlapeček, nebo holčička. Moc děkuji za odpověď. (Smích a potlesk v řadách ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Nacher a připraví se paní poslankyně Knechtová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. To se teď těžko reaguje po tomhle dotazu. Také jsem chtěl reagovat na pana primátora a poslance Svobodu. Já jsem ho upřímně moc při vší veškeré možné úctě nepochopil. On zároveň řekne, že to je politické rozhodnutí, a zároveň nám vyčte politickou debatu. Tak když je to politické rozhodnutí, tak my tady politicky debatujeme. Máme dvě možnosti. Buď se budeme bavit politicky, to znamená, vy si politicky rozhodnete bez ohledu na to, jak to věcné řešení distribučního systému je, a my na to politicky reagujeme, anebo my jsme připraveni debatovat věcně, odborně o tom distribučním systému a o tom pozměňovacím návrhu. My vám dáváme volbu - debatujme věcně, nebo politicky. Vyberte si cokoliv, my jsme připraveni. Ale není možné nám vyčítat, když vy z toho uděláte politiku, že my politicky reagujeme a zlobíme se, že nechcete podpořit pozměňovací návrh, který sami uznáváte, že je správný, jenom proto, že se na něm neshodne všech pět subjektů. To je celé. Vy jste nastolili tu agendu, že to je politické rozhodnutí, ne my. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP