(Jednání pokračovalo v 12.22 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak, je 12.22 hodin, budeme tedy pokračovat.

 

Jsme před závěrečným hlasováním k zákonu, takže přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 375/2022 Sb, o zdravotnických prostředcích a diagnostických zdravotnických prostředcích in vitro, a zákon č. 378/2007 Sb, o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů, zákon o léčivech, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 461, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou." Vnímám zájem o odhlášení, všechny jsem vás odhlásila a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, až se nám ustálí počet přihlášených. A myslím, že tak nastalo.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 127, přihlášeno 163 poslankyň a poslanců, pro 84, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Tím končím projednávání tohoto bodu.

S přednostním právem se hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dovolte mi pár slov, abych zdůvodnila, proč klub hnutí ANO se zdržel, byť se jednalo z velké části o implementační novelu.

Po té proběhnuvší rozpravě, mnohdy emocionální, která tady tedy proběhla, si řekněme, co jste vlastně odmítli vy jako poslanci pětikoalice. Nejsem na to odborník, tak věřím, že tím spíš budu srozumitelná.

Odmítli jste to, že jste zrušili takzvaný distribuční kanál, který znamenal - a zavedl se za naší vlády v době, kdy my jsme tu měli většinu - znamenal, že když malá lékárna na malé, větší obci požádá o léky, tak jí musí být distribuovány, a 600, víc než 600 lékáren, těchto menších, což je většina těch, které tady existují - kteří tady podnikají, jsou to mnohdy živnostníci, jsou na malých obcích, ti proti tomu dali petici. A kdo na to doplatí? No, doplatí na to právě občané, důchodci, mladé maminky, rodiny v malých obcích, doplatí na to obce. A kdo nám sedí v Poslanecké sněmovně? Předsedkyně Sdružení místních samospráv paní Eliška Olšáková, vaším prostřednictvím. Jak ta tady zabojovala za ty obce, jak se bila za ně, aby k tomu nedošlo? No, paní poslankyně, prostřednictvím paní místopředsedkyně, neslyšela jsem ani slovo, že byste řekla na jejich obhajobu. A co další ti, co mají v názvu Starostové a nezávislí? Jak ti bojovali za obce a za občany? Když se v minulém volebním období tady s námi byli rvát, byli schopni rvát (se) o každou korunu. No, vůbec. Vyměnili jste to všechno za koaliční pohodu, za váš pětikoaliční klídeček, protože o nic jiného vám totiž nejde.

Takže, milí občané, takhle je to s touto pětikoaliční vládou. Takže kromě toho, že vítězem těch krizí, které tady byly, jsou zbrojařské firmy, jsou to řetězce, jsou to energofirmy, tak nám tady ještě přibyl další vítěz, a to jsou takzvané řetězové lékárny. (Velký potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s přednostním právem se hlásí pan (poslanec) Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji a já po schválení tohoto zákona nemohu reagovat jinak než vás požádat o přestávku na poradu poslaneckého klubu hnutí SPD v délce 30 minut, abychom se poradili, jak dál.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak ano, vyhlašuji tedy přestávku do dvanácti...

K hlasování? Tak ano, tak ještě než vyhlásím přestávku, samozřejmě, prosím.

 

Poslanec Martin Hájek: Děkuji. Vážená paní předsedající, já bych chtěl k předchozímu hlasování. Na sjetině mám, že jsem se zdržel, a hlasoval jsem pro. Jenom pro stenozáznam, nezpochybňuji hlasování. (Dotaz na jméno.) Martin Hájek.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a já nyní vyhlašuji přestávku do 12.50 hodin... ježíš, kolika... 12.58 hodin. (Smích.)

 

(Jednání bylo přerušeno ve 12.27 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP