(Jednání pokračovalo ve 12.58 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane ministře, než zahájím projednávání dalšího bodu, načtu došlé omluvy. Omlouvají se z poslanců paní Berkovcová Jana od 12.30 z pracovních důvodů, Dlask Marcel od 10.50 do 14 hodin ze zdravotních důvodů, Heller Šimon z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jílková Marie z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Kašník Pavel z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Kubík Jan od 13 hodin z pracovních důvodů, Metnar Lubomír od 11.20 z pracovních důvodů, Okamura Tomio do 9.45 z pracovních důvodů, Pražák David od 11 hodin z pracovních důvodů, Staněk Pavel od 10.30 z pracovních důvodů, Šimek David od 12 hodin z pracovních důvodů, Špičák Julius od 12.30 z pracovních důvodů.

Z členů vlády se omlouvají Kupka Martin z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Lipavský Jan bere svou omluvu zpět z celého jednacího dne z pracovních důvodů - takže bere zpět, Ženíšek Marek bere zpět svou omluvu z celého jednacího dne, ale omlouvá se do 10.45 z pracovních důvodů. To je z omluv vše.

 

Nyní tedy otevírám projednávání dalšího bodu, bodu 131, kterým je

 

131.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 359/1999 Sb.,
o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů,
a další související zákony
/sněmovní tisk 573/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka - nicméně Mariana Jurečku tady nevidím. (Obrací se na ministra zdravotnictví.) Pane ministře, vy zastupujete? Dobře, tak pan ministr Válek zastupuje předkladatele. Také prosím zpravodajku garančního výboru, výboru pro sociální politiku, paní poslankyni Pavlu Pivoňka Vaňkovou, která je přítomna, aby také zaujala místo u stolku zpravodajů.

Pozměňovací návrhy jsou vedeny ve sněmovním tisku 573/3, který byl doručen dne 10. dubna 2024. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 573/4.

Chci se zeptat navrhovatele, tedy pana ministra, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Pane ministře, máte zájem vystoupit? Nemáte.

Otevírám tedy rozpravu a do ní je jako první přihlášen pan poslanec Bauer, následuje paní poslankyně Golasowská. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, dámy a pánové, rád bych stáhl svůj pozměňovací návrh vedený pod číslem v systému 4170 a zároveň mi dovolte, abych to krátce okomentoval. Ostatně ta diskuse se vedla i na plénu výboru pro sociální politiku. Zjednodušeně jde o to, že ministerstvo provedlo důkladnou revizi a zjednodušení některých ustanovení v zákoně o sociálně-právní ochraně dětí a my se určitě shodneme, že to byl krok potřebný a užitečný. Jeho nedílnou součástí bylo i vyčištění zákona od ustanovení, která se dublují se zákonem o sociálních službách.

Na konci vnějšího připomínkového řízení se ale překvapivě do zákona jedna zřetelná duplicita vrátila, konkrétně se do zákona o sociálně-právní ochraně dětí téměř slovo od slova převzala úprava nízkoprahových center ze zákona o sociálních službách. Jinými slovy, jsou zde dvě téměř identické úpravy, každá ale v režimu jiného zákona. Jak také možná víte, vzbudilo to obavy o další existenci, zejména ze strany organizace Locika, kterou asi dobře znáte třeba tady v Praze nebo Středočeském kraji. Já se osobně s tímto neztotožňuji, tento postup se mi nelíbí. Pokud na jedné straně zákon zjednodušujeme, neměli bychom jinde zmatky vytvářet. Navíc to je nespravedlivé vůči velmi podobným službám, například těm intervenčním a organizacím, které fungují a pracují v režimu zákona o sociálních službách a splňují jeho neblahé požadavky. Protože ale vnímám námitky a argumenty, se kterými nás Locika konfrontuje, rozhodl jsem se svůj návrh stáhnout a umožnit alespoň prozatím další existenci právního základu pro poskytování služeb dětem ohroženým násilím také v zákoně o sociálně-právní ochraně dětí.

Úplně na závěr, z dlouhodobého hlediska se ale kloním k tomu, abychom našli systémové řešení pro tento typ služeb a dlouhodobě takové duplicity nepřipouštěli. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní tedy se přihlásila s přednostním právem paní zpravodajka, takže ještě poprosím paní Golasowskou o sečkání. Paní zpravodajka Pivoňka Vaňková je další přihlášenou. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP