(13.50 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

A ta druhá stránka věci k těm návrhům. Ono se tam něco změnilo proti tomu, o čem jsme se domlouvali, a to, co se tam změnilo, je zařazení kategorie D, což jsou vzduchovky, paintballové pušky, airsoftové, a ty spadly také do té kategorie, kdy na upozornění by Policie České republiky mohla vstoupit do obydlí těchto lidí. To už nemluvíme o 300 000 střelcích, kteří se na nás obracejí a zvedají prst i u těch, kterých se to týká, co mají zbrojní oprávnění. Prostě tam je to vágní. Já bych neměl problém, kdyby, a to chápu, z pozice bezpečnosti, třeba NCOZ nebo bezpečnostní služby o to požádaly, ale samy, a nesly si za to zodpovědnost. (Předsedající: Čas.) Já se ještě přihlásím. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen pan poslanec Růžička s faktickou poznámkou, následuje pan ministr Rakušan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, paní předsedající. Tak já bych zareagoval odzadu na pana zpravodaje. Pane zpravodaji, prosím vás (Předsedající: Prostřednictvím.), prostřednictvím paní předsedající, když děláte zpravodaje, tak si aspoň přečtěte, co předkládáte. Přečtěte si v návrhu § 57 odst. 2, písm. b) a tam je: "Příslušný útvar Policie může rozhodnout o zajištění zbraně kategorie A, A1, B, C, C1. A nově přidané nebo D." Tak tady nelžete, že tam není nic nového. A když děláte zpravodaje, tak si to, prosím vás aspoň přečtěte, to, co tady zpravodajujete.

K panu ministrovi: ano, byly pracovní skupiny. Perfektní, bylo to výborné, první pracovní skupina, já jsem si vzal zápisy, protože vy jste mistr ve lhaní a kamuflování, tak abych citoval přesně, byla 22. 1. 2024, takže ta pracovní skupina byla před schválením toho zákona, který má platit od 1. 1. 2026. Obsahem toho jednání byly hlavně psychotesty a bylo hlavně to, aby se vyjádřila psychiatrická a psychologická služba k tomu, zda je třeba dělat psychotesty, nebo ne. Po událostech na Filozofické fakultě jsme tam byli vstřícní, že jsme do toho předloženého zákona, který měla schvalovat Sněmovna, tak jsme do něj nerýpali. Ale samozřejmě je tady v zápise: "Zástupce ANO kritizuje červenou dlaždici, zástupce ANO nesouhlasí" - takže neříkejte, že to bylo jednoznačné, nebylo. Tady je zápis, můžete si ho přečíst, protože vy jste v té době byl v Karviné, takže jste se toho jednání neúčastnil, a pan Letocha byl taky on-line a byl připojovaný, jako když chodí na squash.

Další jednání bylo 13. 3. 2024. Já přečtu jenom závěr, prosím: "ANO 2011 (Předsedající: Čas!) podporu nevyslovilo, poradí se." Tak nelžete!

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vypršel vám čas. Nyní tedy pan ministr Rakušan s faktickou poznámkou.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju, paní předsedkyně, já se nenechám vyprovokovat k tomuto tónu. Děkuju paní předsedkyni Schillerové za vysvětlení celé té věci. Chápu, že tady můžeme předjímat dvě ústavní práva, která jsou zaručená, nicméně ještě jednou opakuji, toto už jsme řešili i v rámci schválené novely, tady k žádnému posunu nedochází. Dokonce už nyní se mohou zadržovat i zbraně kategorie D, a to podle § 56. Nedoplňuje se širší výčet zbraní, ale doplňuje se nový důvod.

Především není pravda, že odnětí zbraní kategorie NO, respektive D podle současného zákona, a to i s případným využitím policejního vstupu do obydlí, nový zákon na rozdíl od navrhované novely neumožňuje. Nechť ctěný posluchač sám usoudí, kdo je, či není lhářem, kdo tady šíří fakta a kdo tady šíří nějaká posunutá fakta.

Já bych se chtěl vymezit, paní předsedkyně, vaším prostřednictvím, vůči výstupu pana kolegy Růžičky. Tohle téma doteď bylo bráno jako velmi citlivé právě v reakci na události na Filozofické fakultě. Dokázali jsme na sebe nekřičet, dokázali jsme se neobviňovat z toho, že jsme lháři, že jsme mistři v kamuflování, a myslím si, že ten tón byl absolutně zbytečný. Já tady vaší paní předsedkyni říkám, že respektuji vaše právo dané jednacím řádem vetovat tento návrh. Věcně mu nerozumím, protože v této chvíli nám šlo o bezpečnost a bezpečí obyvatel České republiky, které jsme rychlou novelizací mohli zajistit od 1. 7. letošního roku.

A ano, přiznávám se, v téhle chvíli mi jde opravdu více o bezpečnost občanů České republiky než o to, jestli se cítí dotčeni majitelé zbraní v kategorii D. Je to pro mě v návaznosti na toto důležitější, a pro náš klub to také je důležitější a pro celou vládní koalici. Proto jsme chtěli devadesátku a vyprošuji si, pane kolego Růžičko, prostřednictvím paní předsedající (Předsedající: Čas!), tenhle tón a obviňování ze lhaní.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vzhledem k tomu, že máme 13.55 a na tento čas je zařazen pevně bod, přerušuji projednávání bodu číslo 13, a tedy ti, kteří jsou přihlášeni, ať už s faktickými, nebo do rozpravy, se budou moci vyjádřit, až se k tomuto bodu znovu dostaneme.

Nyní tedy se dostáváme k bodu číslo 162. Protože budeme hlasovat, přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

Ještě načtu došlé omluvy. Paní poslankyně Mádlová Ivana bere zpět svou omluvu od 12.30, paní poslankyně Opltová Michaela se omlouvá z pracovních důvodů od 13 hodin a pan poslanec Síla Jan se omlouvá z celého jednacího dne z pracovních důvodů.

 

Nyní tedy otevírám projednávání bodu

 

162.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise poslanec Martin Kolovratník, který je již připraven. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Já vás co nejstručněji provedu jednoduchým bodem Změna ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. My jsme na žádost poslaneckých klubů ve volební komisi vyhlásili lhůtu, ta byla do 28. května, do úterý do 12 hodin, a návrhy od klubů jsme zpracovali, odsouhlasili v usnesení per rollam číslo 130 ze dne 28. května.

Obsah usnesení je následující: rezignace ze stálé komise pro kontroly použití odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu a tak dále, Radek Koten za SPD, ze stálé komise pro kontrolu činnosti GIBS Marcel Dlask za SPD, dále rezignace z výboru pro obranu Michaela Opltová za klub Piráti a Starostové a z výboru pro bezpečnost Jiří Hájek za stejný klub.

Proti tomu - ty počty sedí a odpovídají zastoupení jednotlivých klubů - jsou navrženy nominace: do stálé komise pro kontrolu použití odposlechů Marcel Dlask za SPD, do stálé komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů, to je před chvílí tedy uvolněné místo, Jaroslav Foldyna za SPD, a do stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby - to bylo neobsazené místo - Radek Koten za SPD.

Poslední dvě nominace; do výboru pro obranu Jiří Hájek za Piráti, Starostové a výbor pro bezpečnost Michaela Opltová, také za Piráti, Starostové. Tam tedy dochází k výměně kolegyně a kolegy.

Jak jsem řekl, toto je usnesení číslo 130.

Prosím paní předsedající o otevření rozpravy. Pokud žádné příspěvky nebudou, pak hlasování zvlášť o rezignaci a zvlášť o nominaci.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy otevírám rozpravu, do ní nevidím nikoho přihlášeného. Pokud tomu tak i nadále je, rozpravu končím.

Předpokládám, že není zájem o závěrečné slovo?

Je ale zájem o odhlášení, proto prosím, abyste se přihlásili. Až se počet přihlášených ustálí, budeme hlasovat tak, jak zaznělo, ve dvou hlasováních, nejdříve o rezignacích a následně o nominacích.

 

Počet přihlášených se již ustálil, proto nejdříve dávám hlasovat rezignace tak, jak byly uvedeny panem předsedou.

Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 145, je přihlášeno 121 přítomných, pro 120, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

A nyní tedy budeme hlasovat o nominacích, jak byly předneseny panem předsedou.

Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 146, je přihlášeno 121 přítomných, pro 120, proti nikdo. Návrh byl taktéž přijat.

 

Takže jsme rozhodli o všem, co jsme měli. Je to tak, pane zpravodaji? Nebo, pane předsedo? Je to tak. (Předseda: Ano, děkuji.) Také děkuji.

Já tedy končím projednávání bodu číslo 162.

Nyní prosím o vystoupení s přednostním právem, pana předsedu Bendu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP