(13.40 hodin)
(pokračuje Michael Rataj)

Návrhem zákona se vláda České republiky zabývala na své schůzi 30. dubna 2024, poslancům byl rozeslán jako tisk 696/0 dne 7. května 2024.

Návrh zákona přináší do oblasti základního důchodového pojištění zásadní parametrické úpravy a další reformní kroky, jejichž účelem je posílení jeho finanční a sociální udržitelnosti. Předkládaná novela směřuje ke splnění jednoho z cílů důchodové reformy, to jest zlepšení finanční udržitelnosti průběžného systému starobních důchodů, a tím reaguje na demografický vývoj, kdy bude méně pracujících na více důchodců.

Jak už zde nastínil pan premiér, navrhovaná úprava přináší soubor 12 optimalizačních opatření. Je to: zavedení mechanismu navazujícího hranici pro odchod do starobního důchodu na naději dožití; dále snížení hranice pro odchod do starobního důchodu u osob dlouhodobě vykonávajících riziková zaměstnání, takzvané náročné profese; dále postupné parametrické úpravy směřující ke zpomalení růstu nově přiznávaných důchodů; zvýšení minimální procentní výměry starobního důchodu a invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně na 10 % průměrné mzdy a tomu odpovídající adekvátní navýšení minimální procentní výměry u ostatních druhů důchodu; dále zrušení zvyšování starobního důchodu za výdělečnou činnost vykonávanou souběžně s jeho pobíráním v plné výši a nahrazení tohoto benefitu slevou na pojistném na důchodové pojištění; a v neposlední řadě mírnější krácení takzvaného předčasného starobního důchodu při získání 45 let pojištění.

Dále návrh zavádí hodnocení úspěšně dokončeného doktorského studia jako náhradní doby pojištění, snížení věku potřebného pro vznik nároku na takzvaný odložený starobní důchod, prodloužení lhůty pro obnovu nároku na vdovský, vdovecký důchod z dvou let na pět let, nahrazení takzvaného výchovného za první a druhé dítě novým typem ocenění za péči ve formě takzvaných fiktivních vyměřovacích základů, zavedení takzvaných fiktivních vyměřovacích základů jako ocenění za péči o závislou osobu a zavedení dobrovolného sdíleného vyměřovacího základů manželů a registrovaných partnerů, takzvaný rodinný vyměřovací základ.

Návrh dále přináší některá opatření technického charakteru, jejichž cílem je zefektivnit a modernizovat některé procesy související s prováděním důchodového pojištění. Snahou bylo zachovat v maximální možné míře kontinuitu s dosavadní právní úpravou a vyhnout se výraznějším strukturálním zásahům. Výhodou tohoto řešení založeného především na parametrických úpravách je jeho srozumitelnost pro laickou veřejnost a plynulá proveditelnost v provozních podmínkách orgánů sociálního zabezpečení.

Vzhledem k rozsáhlosti celé problematiky a řadě přihlášených přednostních práv, která se ke sněmovnímu tisku vyjádří, považuji zpravodajskou zprávu v tomto zestručněném rozsahu za dostatečnou a tímto vám děkuji za vaši pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkujeme panu zpravodaji. Nyní tedy otevírám obecnou rozpravu. Ještě nejdříve načtu omluvy, v mezičase jich přišlo hned několik. Pan poslanec Bžoch se omlouvá z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Vladimíra Lesenská od 17.30 z rodinných důvodů, Jana Mračková Vildumetzová od 13 do 13.40 z osobních důvodů, Patrik Nacher od 15.30 do 17.30 z pracovních důvodů a Antonín Tesařík od 14.15 do 16.45 ze zdravotních důvodů. Z členů vlády pan ministr Baxa bere zpět svou omluvu, ale omlouvá se následně tedy od 19.30 z pracovních důvodů. Dvořák Martin se omlouvá do 19 hodin z pracovních důvodů a Rakušan Vít od 18 hodin z rodinných důvodů.

Nyní tedy vystoupí pan předseda Babiš, následuje pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den všem. Vážené poslankyně, vážení poslanci, vážení spoluobčané, dnes se tady scházíme z jednoho důvodu, a to abychom projednali záměr pana Fialy a pana Jurečky a celé vládní pětikoalice, jak okrást naše důchodce a budoucí důchodce, dnešní zaměstnance. Fialova vláda sice mluví o nějaké reformě penzí, ale přitom to není nic jiného než prachsprosté snižování valorizace důchodů a zvyšování odchodu věku do důchodu. To, co nám tady ve Sněmovně předkládáte, není žádná reforma, ale obyčejná změna čísel a výpočtů, kterým nikdo nerozumí a která je zcela nespravedlivá vůči nejen současným, ale i budoucím důchodcům. Ten materiál - já jsem se dneska ráno ptal našeho stínového ministra Juchelky, aby mi vysvětlil ten podklad, 333 stran. Já tomu nerozumím, co tam je napsáno. Vůbec tomu nerozumím, ta hausnumera - a já vůbec nevím, jak pan Stanjura bude dělat rozpočet na rok 2026 a prognózu 2027, 2028 a kolik v tom rozpočtu ušetří. My ani nevíme, ta vaše hausnumera jestli platí od roku 2050, nebo do roku 2050. Absolutně nesrozumitelné. A přitom je to tak jednoduché, protože stačí jenom mít příjmy. Ale vy nevíte, co jsou to příjmy.

Takže to, co dneska předkládáte, je naprosto skandální a s tím já i celé hnutí ANO bytostně nesouhlasíme. A otevřeně přiznávám, že jsem ve střetu zájmů. Ne kvůli svému důchodu, protože svoji penzi stejně posílám samoživitelkám, ale jsem ve střetu zájmů proto, že mám rád lidi, naše občany, a proto mi záleží na tom, jaký mají život.

Strašně mě pobavila hned první věta pana premiéra, kde nám říká, že "naše společnost bohatne". Fialova vláda zvolila nejprimitivnější a nejvíce asociální způsob, jak situaci řešit. Dámy a pánové z ODS, STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů, že byste se zajímali o to, jestli neexistuje nějaké lepší řešení, které by nemělo takový dopad na naše lidi? A přitom je to jednoduché. Ano, jde o příjmy, které vy neumíte sehnat, nebo se jich dokonce vzdáváte. Že byste se inspirovali jinde ve světě, kde na důchody vydávají vůči HDP více a vše funguje a jsou důchodci spokojeni? Že byste hledali nové příjmy a bojovali proti šedé ekonomice, kterou jste nechali tady rozbujet? Ano, šedá ekonomika bují. Všechna ta opatření, zrušení DPP, DPČ, EET. Že byste zavedli znovu EET, které přinášelo do kasy 15 až 20 miliard ročně? Že byste šetřili na sobě, politických trafikantech, kamarádíčcích a rodinných příslušnících, chlebíčcích a výletech po světě za peníze daňových poplatníků? Že byste se snažili rodiny s dětmi podporovat než jim naopak všemožně házet klacky pod nohy? Tak to vůbec! Hlavně abyste s tím měli co nejméně práce, a rychle od toho.

Práci odfláknete a okrádání českých občanů zabalíte do vzletného názvu "důchodová reforma", stejně jako obyčejné zvyšování daní nazýváte "konsolidací veřejných financí".

Nejde ale jen o vaši naprostou aroganci, asociálnost a neschopnost. Je to především porušení dalšího z mnoha předvolebních slibů Fialovy vlády. Nepamatujete si, co jste voličům slibovali? Tak já vám to rád připomenu. Slibovali jste, že chcete, cituji, "udržet stávající valorizační mechanismus důchodů". A pan premiér Fiala výslovně v listopadu 2022 slíbil, že ohledně důchodového věku 65 let se, cituji znovu, "za dobu působení mé vlády se v tomto ohledu nebude nic měnit". Nebude nic měnit. "A nejsou pro to ani důvody." Citace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP