(13.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tak jak to u pana premiéra Fialy a ostatních politiků pětikoalice bývá zvykem, nic z toho nebylo míněno vážně. Jak pan Stanjura myslím vzpomněl, že to bylo zase jenom takové marketingové heslo. Takže pan premiér zase lhal. Že to dopadlo stejně jako sliby, že nebudou, tahle vláda, navyšovat daně, že budou bojovat proti legální migraci, že nedopustí zákaz výroby a prodeje aut se spalovacími motory, nebudou zvyšovat daň z nemovitostí a tak dále. Jedna lež za druhou. Takže důchody se budou snižovat a věk odchodu do důchodu taky. Lidé, kterým je dneska 25 let, půjdou podle vašeho návrhu do penze v 70, třicátníci v 69 a dnešní padesátníci v 68 letech. Takže to je skutečně neuvěřitelné. Jak k tomu vůbec ti lidi přijdou?

Pane premiére, možná byste mohl navštívit nějaké výrobny, kde lidé pracují u linky a dopoledne mají patnáct minut na kafe a na oběd mají dvacet minut, jinak tam tráví samozřejmě osm hodin.

Neustále opakujete, že osekáváním důchodů a zvyšováním věku odchodu do důchodu zachraňujete rozpočet, že zatahujete za záchrannou brzdu, že se snažíte chránit mladší generaci, aby i ona mohla pobírat důchody. Tvrdíte, že bez těchto opatření důchodový systém zkolabuje, a jako obvykle je to jedna velká nestoudná lež. Strašíte lidi, vyvoláváte nejistotu a jen rozeštváváte společnost. A dělali jste to vždy. Už v roce 2010, kdy ODS, TOP 09 a STAN byly ve vládě, jste tvrdili, že důchodový systém je před kolapsem. Vždycky tím chcete zamaskovat nějaké vaše kšeftíky, jako pokoutně schválené a o inflaci pravidelně valorizované církevní restituce, které nás mimochodem stály 168 miliard a inflační doložka jim nese 8 miliard. To jste nezarazili jak našim důchodcům. Zvláštní, že samozřejmě tahle valorizace nevadí a žádná velká hospodářská škoda nevzniká. Ale u našich důchodců je to podle vás úplně naopak. A ta drzost je nazývat, že jsou hospodářskou škodou, na to se nedá zapomenout!

A teď jste bohužel znovu u moci a znovu se chystáte utratit minimálně 300 miliard za předražené stíhačky F-35 a vše, co je kolem. A to nemluvím o drobných, jako jsou stamilionové informační kampaně pro spřátelená média, miliony pro michelinského průvodce, vytváření nových postů a trafik pro vaše spolustraníky a kamarádíčky, nesmyslné dotace na elektromobily a tak dále. Abyste na to měli peníze, tak odrbete naše lidi inflací, plošně jim zvýšíte daně, osekáte důchody, rušíte daňové úlevy pro rodiny s dětmi, zatěžujete firmy a podnikatele a tak dále. Na své priority peníze najdete ale hned! Když jde o to zlepšit životní situaci českých občanů, tak to ne. A lidem se snažíte tvrdit, že si půjčujete na důchody? A na stíhačky si nepůjčujete? Nebo na munici pro Ukrajinu? To si také nepůjčujete?

Takže to není o tom, že by nebylo na důchody pro stávající důchodce a zaměstnance a další generace. To je o tom, že vy nechcete dát peníze na důchody a chcete je utrácet za něco jiného. Je to o prioritách. A naši důchodci, starobní i invalidní, ale i zaměstnanci pro vás prioritou prostě nejsou a nikdy nebyli. Nejen důchodci, ale i naši občané jsou pro vás až na posledním místě. A to je právě ten zásadní rozdíl mezi vaší vládou a hnutím ANO. Pro nás byli, jsou a vždycky budou čeští občané a Česká republika na prvním místě. Kvůli tomu nás různě nálepkujete. Jednou jako populisty, jindy extremisty, také se nestydíte o nás mluvit jako o proruských. A jediný důvod je, že nesouhlasíme s tím, jakým způsobem ničíte naší zemi, co máte za politické priority a jak rozdělujete zemi.

Musím tady trochu odbočit a vrátit se k tomu, co se dělo po atentátu na Roberta Fica, kterého málem zavraždil stoupenec tamní opozice. To bylo výzev, aby politici přestali rozdělovat společnost, nebo že to může špatně dopadnout! To jsem říkal už během komunálních voleb a prezidentské volby, kdy mně a mé rodině chodily výhrůžky smrtí, ale i fyzické útoky. Tehdy to většinu politiků a novinářů nechávalo v podstatě klidnými. Probudil je až atentát na slovenského premiéra. To se najednou vyrojilo tolik mravokárců a byla učiněna přehlídka pokrytectví. Já jsem se od té šílené události odmlčel, jen jsem panu Ficovi popřál hodně sil. Řekl jsem, že se za něj modlím, a druhý den jsem vyzval ke zklidnění. Nevystoupil jsem ani ve Sněmovně, na nikoho jsem neukazoval, nikoho jsem nevinil. A jak jste se zachovali vy? Pistole, ze které střílel atentátník, obrazně řečeno ještě nevychladla a začali jste zase šponovat nálady a zase do toho míchat Rusko. Nadávali jste nám do nějakých Putinových užitečných idiotů a druhým dechem říkáte, že premiér vede prý boj za charakter demokracie? To si děláte srandu? Zase jste nás onálepkovali jako populisty. Mluvíte o tom, že jsme nedemokratičtí, a pak máte tu drzost dodat, jak je to hrozné, jak je společnost rozdělená a že si vlastně za to můžeme sami.

Vždyť vy nemáte jiný program, než Antibabiše! Viděli jsme to i před zahájením vaší kampaně SPOLU do evropských voleb. Pochopil bych to v opozici, ale vy s tím si nedáte pokoj ani ve vládě. Absurdně mě označujete za nějakou bezpečnostní hrozbu. Mě a hnutí ANO stále dokola lživě obviňujete ze sympatií k Rusku, malujete nám ruské vlajky na tváře. Mě jste dávali na plakát i s Putinem? A přitom pan Fiala a pan Stanjura seděli v Nečasově vládě, která si padala s Putinem kolem krku. Opozici válcujete, nálepkujete nás jako extremisty a populisty. Lidi s jiným názorem na řešení konfliktu na Ukrajině nebo na Evropskou unii, nelegální migraci označujete za dezoláty a o sobě mluvíte jako o demokratech? Tak to je fakt dobrý vtip! Naopak pan Fiala a vy všichni tím, že normální, standardní politický boj absurdně povyšujete na jakýsi boj dobra se zlem, mohutně přispíváte k napětí ve společnosti.

Překvapuje mě, že zrovna pan premiér Fiala mluví o šíření nenávisti, když to byli členové ODS, Pirátů a dalších vládních stran, kteří nám nabourávaly mítinky. Když členové ODS v podstatě přejí vážně nemocných lidem smrt. Členové vašich stran přáli smrt i mně. Také mě posílali do vězení. A pan Fiala má tu drzost mluvit o útocích na rodinné příslušníky, když politici ODS, TOP 09 a KDU-ČSL zneužívali mého psychicky nemocného syna pro vlastní politicky prospěch? To je pravý hnus! Ne když sdílím investigativní video o tom, jak si pan premiér Fiala udělal kolem brněnské Masarykové univerzity de facto rodinný podnik. Ne, já jsem na jeho rodinu nikdy neútočil.

Důvod, proč systematicky pracujete na rozdělování společnosti, je jednoduchý a naprosto cynický. Snažíte se jen odvrátit pozornost od skutečnosti, že jste podvedli vlastní voliče a porušili snad všechny své předvolební sliby. Nezvýšíme daně, cena elektřiny neporoste. Že jste se odstřihli od ruského plynu a ropy, nezvýšíte věk odchodu do důchodu, budeme bojovat proti legální migraci, nedopustíme zákaz spalovacích motorů a tak dále. Že kromě drahoty a propadu životní úrovně máte nulové výsledky, že nehájíte zájmy České republiky a našich občanů a že jste zcela nekompetentní vládnout a spravovat naši zemi. Právě tam míří naše konkrétní kritika. A veškerá vystoupení za tímto pultem jsem vždycky měl vyzdrojovaná, byl to vždycky přehled titulků a článků v našich médií. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP