(15.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Že lidi dlouho studují? No tak proč s tím neuděláte něco? Proč sestry mají čtyři plus tři a ne jenom čtyři? Proč s tím něco neuděláte? A průměrná délka života? No zapomněl jste říct o kvalitě života. Kvalitě života, jo, která není vůbec dobrá, protože nedáváte peníze na zdravotnictví a nedáváte peníze na sociál. A samozřejmě zase jste si kopnul. 2014. Vy se Sobotkou, váš Bělobrádek se Sobotkou, vy jste řídili tu vládu a mě jste vyhodili z té vlády. (Výkřik zprava.) Mě jste z ní vyhodili, jste zapomněl? Ne? Tak o čem tady jako mluvíte?

Takže není tam žádné číslo. Já se vás ptám: Kolik ušetříte ve vašem rozpočtu 2026, 2027, 2028? Žádné číslo tam není. Řekněte nám, kolik ušetříte. Nebo je to projekt, že tam budete do roku 2050 a potom ušetříte? Řekněte nám to číslo. Žádné číslo tam není. Jenom kecy! Není tam žádné. Odpovězte mi na ten dotaz. Kolik ušetří Stanjura na důch... Kolik okrade důchodce v rozpočtu 2026, 2027, 2028? Nebo tam budete věčně? (Předsedající: Čas.) Proč řešíte 2050? Kdo vás o to žádal? Řešte si vaše období vlády! (Předsedající: Čas.) Doufám, že tam dlouho nebudete. (Výkřik zprava: Fuj!)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Tak to byla faktická poznámka. A nyní s přednostním právem pan předseda Tomio Okamura a připraví se pan ministr Vít Rakušan s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, dnes tady máme před sebou vládou navržené parametrické změny důchodového zákona a další změny v oblasti důchodů, kterými vláda Petra Fialy zhorší život lidem a obere je o další peníze. Hnutí SPD zásadně nesouhlasí s vládou navrženým zvyšováním věku odchodu do důchodu nad 65 let počínaje dnešními padesátníky a nesouhlasíme ani s významným zhoršením podmínek pro výpočet důchodů od roku 2026. Odmítáme postupné snižování důchodů dlouhodobě poctivě pracujícím lidem. Proto hned na začátku navrhuji zamítnutí tohoto vládního návrhu a o mém návrhu se tedy bude hlasovat. A samozřejmě pakliže bude SPD v příští vládě, tak věk odchodu do důchodu vrátíme zpátky na 65 let.

V prvé řadě je třeba si ujasnit základní fakta o důchodech a důchodovém systému, než začneme přemýšlet o změnách. Důchod není nějaký dar, jsou to zasloužené peníze po celoživotní práci. To, jak tu dnes žijeme, je z velké části díky práci našich předků a našich současných důchodců. Ti, kdo náš stát a naši prosperitu po celý život budovali, nám nic nedluží, my dlužíme jim. To si uvědomme v každé debatě o důchodech. Jde o peníze a péči, kterou našim seniorům dlužíme. Důchodci nemusí být s mladší generací ani solidární. Oni už solidární byli, když nás od dětství živili a vychovávali. A když jsou staří a my dospělí, přišel čas, abychom byli solidární naopak my s našimi důchodci. Argumenty, že nemohoucí babička má být solidární s dvaceti-, třicetiletými, jsou podle mého názoru zvrácené a nemorální.

Důchodový systém nemůže být nikdy jiný než průběžný. Scestné úvahy o komerčních pojistkách ostatně dostatečně vyvrátila Fialova vláda, která zapříčinila gigantickou inflaci a statisícům důchodců i dalším občanům znehodnotila jejich úspory.

Účel státního důchodu je jediný: zajistit důstojný život lidem, kteří se už sami uživit nemohou, buď kvůli stáří, nebo pro zdravotní indispozici. Primárně proto musíme nastavit minimální výši důchodu tak, aby lidé z něj zaplatili nájem, jídlo, šaty, v neposlední řadě léky i minimální kulturu a společenský život. Nejméně druhé nebo třetí volební období proto navrhujeme zavedení minimálního zaručeného důchodu alespoň ve výši na hranici chudoby, nejlépe na hranici minimální mzdy. To není populismus, ale praktické opatření. Staří lidé musí mít, z čeho zaplatit základní potřeby. Skandální nízké důchody v praxi znamenají pro část důchodců, že obíhají sociálku a zalepují díry v rozpočtu nejrůznějšími dávkami, což ve výsledku znamená jen to, že stát ty peníze nakonec vyplatí, a tedy nejenže neušetří, ale byrokratický systém stojí další zbytečně vyhozené peníze navíc. Pochopitelně část důchodců byrokracii nezvládne a žije v bídě. Obojí je zbytečné a nepřijatelné. Povinností státu prostě je primárně zajistit všem seniorům a nemohoucím invalidům důstojný život. To musí být základ. Zásluhovost by tedy měla být z tohoto pohledu až na druhém místě, jelikož dnes žije mnoho našich důchodců doslova v bídě, přestože celý život pracovali.

Je naprosto absurdní a lživý argument, že není nebo nebude na důchody. Stát vyhazuje stovky miliard. Jenže místo důchodcům ty stovky miliard sypete na naprosto zbytečné a nepotřebné nejdražší stíhačky nebo Ukrajincům tady i na Ukrajině, přičemž dnes i naprostý laik i po nedávných útocích v Izraeli už ví, že základem skutečné obrany musí být efektivní protiraketová obrana. A tu tedy zcela jistě nemáme a nemám informace, že by ji někdo plánoval. To je jen signál, že Fialova vláda nehodlá naši zemi bránit, ale naopak, máme se stát pouze výchozím polem pro útoky na jiné země.

Pokud chceme mít peníze a neokrádat lidi, jako to dělá pan premiér Fiala z ODS a ministři Fialovy vládní pětikoalice, musí stát spořit tam, kde to jde, a investovat všude, kde to je výhodné. Musím říct, že tady bychom si zasloužili reformu, a to reformu myšlení politiků, ekonomů a novinářů. Léta slyším stejný argument, že tady ta půlmiliarda nic neznamená, že tady sto milionů je drobek z velkého koláče. Za komunistů se říkalo: halíře dělají talíře. Ano, každá koruna je dobrá. Každé zbytečně vyhozené koruny je škoda, protože mohla být použita na nějakou správnou a užitečnou věc.

Tvrdíte, že není na důchody. Ale peníze létají oknem, kam se podíváte. Stačí se podívat třeba na hospodaření tady ve Sněmovně. Na zbytečné zahraniční cesty paní Pekarové Adamové a dalších vládních představitelů. I ve státní správě pod vedením vládnoucích politiků, všude, kam se podíváte, bychom našli rozkradené nebo zbytečně vyhazované peníze. Nejvyšší kontrolní úřad by mohl vyprávět. Přesněji, vypráví vám, a nejen vám, všem vládám, už desítky let o tom, jak se všude rozkrádá a plýtvá. Ale je to marné. To nemluvím o strašných škodách, které vlády způsobily během covidu a následně během uměle vyvolané energetické krize. Popravdě řečeno, sahat na peníze lidem mnohonásobně okradeným vládnoucími politiky, nebo dokonce důchodcům říkat, že něco projedli nebo že mají být solidární, je neuvěřitelně sprosté hulvátství! Proč mají důchodci platit za zlodějiny jiných? Tím spíše, když vy ve vládních řadách solidární být odmítáte a sami sobě jste si od loňského roku zvýšili platy.

Peníze na důchody jste rozházeli vy, přesněji vaše partaje, které se od roku 1990 v minulosti účastnily vlád a které dopouštěly masivní, skutečně masivní bilionové rozkrádání veřejného majetku. A tady připomenu, že od roku 1990 byly u vlády nejčastěji ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Ne každý stát je ale špatný hospodář. Jiné státy, Němci, Francouzi, ale vlastně většina zemí s inteligentním, prozíravým vedením investuje a spoluvlastní prosperující firmy. Podívejte se na nejbohatší ropné společnosti světa. Velkou část z nich vlastní státy - Saúdská Arábie, Kuvajt, Čína, Rusko, Mexiko. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP