(15.10 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Já si dovolím jenom tady ukázat vývoj, který tady máme, a to je graf (ukazuje), který jsme tady ukazovali už v loňském roce, u kterého jsme se tady tak trošku i přeli. Já se to snažím pojímat dneska pozitivně v atmosféře i finále a mistrovského titulu. Jenom tady chci připomenout, když ten graf člověk vidí, tak jednoznačné je to, že kromě růstu nominální částky ten růst překonává růst inflační. Já to potom panu předsedovi i přenechám, ten graf. Je to vidět. (Ukazuje.) Když se podíváme na černou křivku, tak to je růst důchodů, a pod tím ta červená, ta nižší tady, to je inflační růst. To znamená, tady vidíme nominální části plus predikce za 10 let, tady vidíme růst skutečné výše důchodů a tady vidíme růst inflační. To znamená, ty důchody, a to není ani primárně zásluha vlády Andreje Babiše, Bohuslava Sobotky nebo Petra Fialy, to je zásluha daňového poplatníka. Daňový poplatník na to musí vydělat. Je to jeho odvod, je to odvod jeho a firmy, která ho zaměstnává. My to přerozdělujeme. A daňový poplatník také zaplatí do koruny i všechno, co si musíme půjčit, jestli si to půjčíme na nějakou jinou část výdaje státního rozpočtu, nejsou to peníze žádné vlády. Myslím si, že žádná vláda by správně neměla tady říkat a přiznávat si zásluhy, že nějaké peníze vláda našla nebo peníze nějaké vláda sama dokázala tady dostat do nějaké části státního rozpočtu. Jsou to peníze jenom občanů této země. A není tady žádný speciální rozpočet důchodový, rozpočet státní, jsou to pořád jedny a tytéž peníze, které nemají žádné speciální mašličky.

Musím říct, že mě trošku mrzí, že tady v tom vystoupení zazněly i věci, které s důchodovou - v tom předchozím - s tou důchodovou reformou úplně nesouvisí, já si je tady dovolím krátce okomentovat. A fakt byl bych rád, abychom si z toho všichni, a já to říkám i vůči sobě, brali ponaučení.

Pan předseda Andrej Babiš tady mluvil o situaci na Slovensku, o tom, co po ní nastalo, a o výhrůžkách smrtí a útoků. Já musím říct, že já se s tím, co jsem v politice, setkávám celou dobu. Nedávám to na sítě. Když ty útoky a výhrůžky přijdou na moji osobu, na moji rodinu, předávám to Policii České republiky. A myslím, že to do vyspělé společnosti nepatří. Nepatří ani vyhrožování, nepatří ani naplňování toho skutku jako takového. A myslím si, že všichni představitelé vlády jsme jasně odsoudili to, co se stalo na Slovensku vůči premiéru Ficovi. Myslím, že v tom jsme se i shodli, opozice, koalice, všichni představitelé. Já nevím o nikom ze svých kolegů z vlády, kteří by toto neodsoudili. Popřáli jsme, myslím, že všichni, brzké uzdravení, kdo je věřící, tak určitě i svěřil modlitbě život a zdraví a rodinu a nejbližší lidi Boží prozřetelnosti. Tak já bych byl rád, abychom z toho tady téma úplně nedělali, protože si myslím, že jsme si všichni po tom Slovensku uvědomili, jak křehká je hranice mezi tím, co se říká, jakou sílu má slovo a jak se někdy potom můžou výhrůžky naplňovat.

Byl bych rád, abychom tady opravdu při debatě o důchodové reformě neargumentovali ani titulky, ani články, protože celá řada z nich vůbec nemusí mít nic s nějakou expertizou a vypovídající hodnotou společného. Byl bych rád, abychom se opravdu bavili a rozporovali případně konkrétní čísla, data, hodnoty, které jsou v důvodové zprávě, ve zprávě RIA nebo v materiálech, na které odkazujeme v tom našem materiálu důchodové reformy. My tady dáváme opravdu dohromady fakta. Myslím si, že všem nám jde o zaměstnance. Pan předseda Babiš tady říkal, že z jeho pohledu nám o ty zaměstnance nejde. Já si myslím, že například to, jak nastavujeme právě možnosti dřívějšího odchodu do důchodu, že nám jde o zaměstnance, že nám jde o důchodce, o aktivní lidi.

Mimochodem, nezmínil jsem opatření, které je také důležité, a to je sleva pro pracující důchodce 6,5 % jako ocenění aktivity hned v reálném čase. Ten přepočet, který je dneska v systému dlouhé roky, není pro ty lidi motivační. Já jsem mluvil s celou řadou důchodců, kteří mi říkali: Pro nás přepočítávat důchod o nějakých 70, 80 korun měsíčně? V situaci, kdy nevíme, jak dlouho si ho budeme schopni vlastně reálně užít? To pro nás fakt není motivace. Dejte nám možnost ty peníze mít teď hned, příští měsíc. Proto ta sleva, proto to, že vlastně průměrně pracujícímu důchodci to bude znamenat třináctý plat navíc. V průměru, to jako zjednodušuju. Takže to jenom chci říct, když se tady potom v argumentaci používají věci, které si myslím, že zase neodpovídají tomu materiálu, neodpovídají cíli a podobně.

Debatujeme tady o tom, jestli důchody jsou důstojné, a padaly tady nějaké nominální částky. Já myslím, že to není nikdy úplně jasně vypovídající hodnota. Myslím, že asi nejblíž, co vypovídá o nějaké reálné hodnotě důchodů v rámci ekonomického vývoje, i společenského, je srovnání výše důchodů vůči průměrným příjmům společnosti, té, která vydělává. A teď zase říkám, není to zásluha naše, je to vývoj situace za poslední dva roky. A nastavení valorizačního schématu je takové, že od roku 1991 máme dneska nejvyšší náhradový poměr, to znamená, výší průměrného důchodu vůči průměrné mzdě jsme skoro na 48 %. Ano, a víme logicky, že to poklesne. Ale s důchodovou reformou to nepoklesne pod hodnotu zhruba 39 nebo 38,5 %. A v minulosti naše důchody v České republice byly i výrazněji pod touto hodnotou. Zase, zasazuji to do nějakého kontextu nějakých reálných, skutečných dat a poměrně přesných prognóz.

Tak to jsou asi věci, kterými jsem chtěl jednak představit důchodovou reformu. Možná pak ještě poslední věc. Já bych zase chtěl poprosit, apelovat. Tady padalo takové to, co bohužel někdy bývá často používáno v těch projevech, že vláda má nějaké benefity, členové vlády mají benefity, chlebíčky a podobně. To se strašně tady jako používá způsobem, který si myslím, že fakt není fér. Já mám tu zkušenost, když jsme byli tady kolegové s Andrejem Babišem ve vládě Bohuslava Sobotky, i teď, myslím si, že to zabezpečení je pořád stejné, v tom se v zásadě nic nezměnilo, není žádný nový benefit. Máme tady tři roky, kdy jsou zmrazené platy, fakticky nominálně poklesly za poslední dva roky. Podívejme se na dnešní nález Ústavního soudu. Ten se vyjadřuje tedy jenom k platům soudců, nevyjadřuje se k těm ostatním. Ale to je realita. Rozhodli jsme se tak společně - že zmrazíme, pak že upravíme koeficient a pak že se více zdaníme. To se stalo.

Já to jenom říkám proto, že vyvolávat takový ten pocit, že ten, kdo dělá ministra, jako že má někde nějaký chlebíček zadarmo, nebo poslance. Já myslím, že kdo tu práci dělá s maximálním nasazením, tak kdyby dělal ve svém občanském povolání nebo ve své firmě, tak by se často v ten okamžik možná měl výrazněji lépe, než když dělá poctivě naplno tuhle práci. Takže to jsem chtěl jenom k tomu doplnit.

Možná poslední věc. Ještě si, protože taky to zaznělo tady, dovolím reagovat. Když se podíváme na výdaje, tak třeba z pohledu počtu úředníků jsme dneska, pokud jde o státní správu, pod hodnotami roku 2014. To znamená, snížili jsme postupně ve třech krocích počty úředníků. Já na svém rezortu jsem dneska v situaci, kdy ten pokles je za dva a půl roku skoro o 1 900 lidí. Blížím se 10 % snížení stavu úředníků. Není to jednoduché, ono to bolí. Dělají se s tím kroky, které jsou spojené s digitalizací, to taky není vždycky úplně jednoduché, ale nějak se snažím opravdu tlačit na to, aby ten stát byl efektivní a dobře fungoval. A myslím, že to je společný cíl nás všech, co tady sedíme.

Tolik asi za mě věci, na které jsem tady chtěl reagovat. Chci taky ještě ocenit, protože tady dneska vznikla gentlemanská dohoda. Gentlemanská dohoda, že se nechají projet ta úvodní klíčová vystoupení, a pak bude prostor na sebe reagovat ať už v diskusi, nebo v rámci faktických otázek. Tak já bych byl rád, aby ta gentlemanská dohoda byla dodržena, protože jsme takhle upravili i původně podaná přednostní práva a umožnili jsme zipový systém mezi námi. Takže děkuji ještě jednou za pozornost a budu se těšit na věcnou debatu. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. (Poslanec Babiš gestikuluje.) Pane předsedo Babiši, vy se hlásíte s faktickou poznámkou, ano?

 

Poslanec Andrej Babiš: Já tedy žádnou dohodu nemám. Velice krátce, pane ministře. (Projevy nesouhlasu, poslanci v pravé části sálu buší do lavic.) Já jsem reagoval a zkuste se vrátit na vaši tiskovku, ostré kampaně SPOLU. Já jsem až teď reagoval poprvé. To je za prvé.

Graf. Vy jste všechno dělali proti důchodcům. Vzali jste jim 1 000 korun a teď jim dáváte 360.

K těm vašim připomínkám. Porodnost. No a kdo za to může? Proč tady není porodnost, když stále strašíte válkou? Proč tady není porodnost, jo? A to není jenom o porodnosti. Tak jste měli něco udělat pro to, ano? To je váš problém. Je to o zaměstnancích a o příjmech. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP