(17.30 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

Dámy a pánové, tato reforma, velmi stručně představeny její parametry mými ústy, je určitě krokem, který pomůže k udržitelnosti celého systému, a jak jsem říkala, souvisí i s mnoha systémy dalšími, které tady možná na první pohled neřešíme. A já bych čekala, že z pera opozice tady bude předložen seriózní protinávrh, takový, který bude zajišťovat totéž, udržitelnost systému, bude třeba na ty naše jednotlivé kroky reagovat nějakým lepším protinávrhem, ale jak vidíme, ničeho takového jsme se nedočkali. Nedočkali jsme se za osm let vlády koalice, v níž bylo vždy přítomno hnutí ANO, nějaké seriózní reformy, nedočkali jsme se ani teď, když jsou v opozici. Takže už je to přes deset let, co hnutí ANO nebylo ochotno a schopno připravit svůj návrh. V takovém momentě bych očekávala, že alespoň budou mít tu zodpovědnost vůči budoucím důchodcům, že přijdou k jednání. Ale jak víme, ani prezident nebyl úspěšný, abychom takováto jednání vedli. A raději zvolili různé výmluvy, že nebylo dobře slyšet anebo že nevěděli, o čem vlastně se jednalo, s čím souhlasí, a raději z těch jednání zbaběle utekli. Mě to mrzí, protože opravdu reforma penzí je to nejdůležitější, co tady řešíme.

Fakta by ale měla převažovat v celé té debatě nejen tady na plénu Poslanecké sněmovny, ale i navenek k veřejnosti. Nic totiž není horšího než šířit určité až řekněme v úrovni poplašných zpráv vyjádření, která jsou v rozporu s realitou. A jedno tady zaznělo opětovně a zaznívá ve veřejném prostoru opětovně od pana předsedy Babiše. Takže já jsem velmi bedlivě poslouchala, co říkal, tak na něj budu reagovat.

Tvrdil, a teď ho cituji, že odrbáváme důchodce, že je okrádáme a že jim bereme. Pojďme si říct, že tady v tomto případě je to vytváření slaměného panáka, se kterým pak může bojovat, protože stávající důchodce, o kterých, předpokládám, mluví, když říká, že je odrbáváme, tak stávající důchodce tato reforma může jedině těšit. Jich samotných se ty kroky netýkají. Jich samotných se nedotýká přece věk odchodu do důchodu, když oni už v něm jsou. Jich samotných se netýkají opatření, která se tady dnes diskutují. Jim pomohou v tom smyslu, že i oni, mnozí z nich, budou ještě za deset dvacet let pobírateli z toho systému a budou také za těch deset dvacet let, mnozí z nich, chtít zdravotní péči, chtít sociální péči, budou ji potřebovat možná právě o to spíš než dnes, protože už jim nebude těch 65, 70, ale třeba 80 nebo 85 let, tudíž jim síly budou docházet, což je zcela normální a přirozené. A je potřeba říci, že abychom právě nejenom na jejich penze, ale i na tyto služby státu měli, tak důchodovou reformu prostě musíme udělat.

Takže tady toto tvrzení o odrbávání důchodců, okrádání důchodců je až na úrovni šíření poplašné zprávy. Prosím, nevybuzujme u současných důchodců tento pocit, že jich se to dotkne negativně, protože to není pravda, je to čirá lež, a ten, kdo ji takto šíří, tak by se měl omluvit a přestat do společnosti tyto nepravdy šířit. Je to mimořádně nezodpovědné, stejně jako bylo mimořádně nezodpovědné to, že jste nikdy nebyli schopni důchodovou reformu připravit a prosadit. My tuto odvahu máme, my tuto zodpovědnost v sobě máme a my chceme s vámi i o těchto krocích jednat, protože po nás potopa pro nás není politika, kterou bychom chtěli dělat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosil bych paní předsedkyni, jestli by mě mohla na chviličku vystřídat.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já tímto děkuji panu místopředsedovi za to, že jsme se vystřídali v pořadí. Nicméně teď tady vystoupí pan místopředseda Havlíček a následuje pan ministr Hladík. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane ministře, páni ministři. Co nám vláda vzkazuje k důchodcům? Milí současní důchodci, sdělujeme vám, že z vašich peněz, současných důchodců, v tomto roce, možná i v příštím hradíme církevní restituce. Ano, je to tak, protože vy jste církevním restituentům nechali - pane ministře (Výborný), buďte tak laskav a zkuste chvíli mlčet - vy jste církevním restituentům udělali to, že jste jim ponechali jejich zhodnocení peněz, jinými slovy úroky, podle inflace, zatímco jste... Pane ministře, podruhé vás žádám o to, abyste buď mlčel, nebo abyste odešel. Děkuji. Takže zpátky k církevním restituentům. Můžete jednoduše vysvětlit, proč jste jim to zhodnocení nechali podle inflace a důchodcům jste to podle inflace zrušili? Za deset let, pokud se na to podíváme z tohoto úhlu pohledu, tak z budoucích důchodů budete platit F-35 a za dvacet let vysokorychlostní tratě a jádro. Abychom si rozuměli, já nemám vůbec nic proti tomu, že se platí úroky církevním restituentům. Vůbec nemám nic proti tomu, že se bude budovat vysokorychlostní trať, že se bude budovat jádro. A můžeme diskutovat o F-35, tady spor máme. Mně se jenom nelíbí, jakým způsobem to chcete financovat, kdy současně říkáte budoucím důchodcům, že jim budete zkracovat jejich důchody.

A my máme řešení. Já to řešení představím. Elegantnější, lepší. Principiálně jde o to, že nenahlížíme na budoucí změny v důchodech přes účetní pohled, ale přes hospodářský. To znamená, my vycházíme z toho pesimistického scénáře vývoje pracovního trhu a nikoliv z toho úhlu pohledu, jak vy to chcete vidět. Jinými slovy, vy nám říkáte, že víte, jak ten pracovní trh za třicet let bude vypadat. Já jsem přesvědčen, že to nevíte. My se budeme snažit vás přesvědčit v tom, že lepší varianta je hledat nové zdroje do celého systému, ať už přes růst ekonomiky, a ukážeme si, jakým způsobem to navrhujeme, anebo přes spořicí pilíř, který sice na první pohled říkáte, že nezní pro vás špatně, ale za dva a půl roku jste neudělali pro něj vůbec, vůbec nic.

Principiálně jsme toho názoru, že budoucí důchodci musí mít důstojné důchody, nikoliv důchody takové, co na ně zbude. To je premisa, ze které vycházíme. A současně vycházíme z toho, že stát má motivovat k výdělkům, ale u těch, kteří jsou schopni pracovat, ať už jsou to lidé, kteří jsou mladí, nebo lidé, kteří jsou v seniorském věku, ale jsou připraveni pracovat, chtějí pracovat, motivujme je, vždyť je to v pořádku, nikdo jim v tom nesmí bránit, stejně tak jako lidé, kteří dnes sedí na kavalci a pracovat nechtějí a dostávají podporu. Na druhou stranu musíme být být - musíme být - dostatečně solidární s těmi, kteří tak činit nemohou, jinými slovy nejsou schopni pracovat. A to jsou oblasti, kde se zásadním způsobem lišíme od pohledu současné vlády.

Ještě jednou. Vy tvrdíte, že odhadnete trh práce, pane ministře, za třicet let, a podle toho připravujete ty parametrické změny prvního pilíře. Víte velmi dobře, že se nejedná o žádnou reformu. Ale to už je slovíčkaření. Jde o parametrické změny, které mimo jiné zahrnují posun věku odchodu do důchodu. A my striktně odmítáme to, že vyjdete z toho, jak ten trh práce bude vypadat. Vždyť vy to přece nevíte. Ale my to také nevíme. Já fakt nevím, jak bude za pětadvacet třicet let vypadat trh práce. Přece všichni víme, že tady máme nové technologie, že tady máme umělou inteligenci. Mimo jiné je tady celá řada zajímavých, věrohodných amerických studií, které tvrdí, že právě v důsledku umělé inteligence se naprosto zásadním způsobem změní trh práce. Co chcete dělat v momentě, kdy ti lidé za pětadvacet let, bude jim 70, budete chtít, aby pracovali, budete to mít krásně dopočteno, co když tu práci neseženou? Co když po nich nebude poptávka? A není to nepravděpodobné. Znovu říkám, já to nevím, ale jsou zde studie takové, že toto tvrdí. No pak nenastane nic jiného než to, že ho stejně budete muset přesunout, toho seniora, do jiného vaku sociální podpory, a jsme tam, kde jsme byli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP