(18.30 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Sdílený základ pro výpočet důchodů. Tam proti tomu nic nemám. Naopak jsem velmi rád, že se myslí i na všechny pečující, kteří třeba jako tatínkové i maminky doma pečují o postižené děti.

Co se týká výchovného, o tom jsem už tady mluvil. Nerozumím samozřejmě tomu, protože to byla od pana ministra Jurečky a od KDU-ČSL skutečně jako vlajková loď, a teď tady tímto návrhem zákona se výchovné ruší a snižuje se. To znamená, proč se pyšnil meziroční valorizací výchovného? Je to prostě velmi nestandardní. A u KDU-ČSL mě to skutečně překvapuje, protože na první dvě děti se bude brát o 270 korun zhruba méně a až od třetího, čtvrtého by to mělo být těch 500.

Změny u pracujících důchodců. No, tak tam je velikánský problém. Velikánský problém. Protože to je to, o čem jsem mluvil. My, protože chceme motivovat důchodce k práci, tak jim slíbíme odpuštění 6,5 % na důchodovém pojištění. Je to opravdu velká nespravedlnost. Tady chcete opravdu ušetřit na důchodcích, protože stát sice přijde o část odvodů za pracujícího důchodce, ale fakticky si polepší, protože zaměstnavatel za důchodce bude odvádět stále, ale důchodce z toho nebude mít zkrátka nic. Důchodci přijdou o možnost navýšit si svůj důchod pro dobu, kdy už nebudou moci pracovat. A to je celá filozofie průběžného systému, opravdu toho sociálního smíru, že prostě budu pobírat starobní důchod, když už nemohu pracovat, když už prostě na to nemám. A tam my jim díky tady tomuto bereme část peněz. Ve vazbě na navrhované snížení nově přiznaných důchodů to znamená, že i ti, kteří se budou snažit, budou mít stále nízký důchod, nic na tom nezmění. Míra ohrožení chudobou poroste, ale důchodce to nijak prostě neovlivní.

Jediné řešení je větší zvýšení důchodu za pojistné odvedené v souběhu s příjmem důchodu a automatizace celého procesu. Musí to být bez žádosti. Prostě to musí být automat. A na tom se shodneme, aby to bylo automatické a aby to bylo tak, jak je to v zákoně v tuto chvíli. To znamená za každých 360 odpracovaných dnů, tak jako je v tuto chvíli 0,4 % navýšení důchodu, tak je to málo, tak pojďme to navýšit na 1 - 1,5 % klidně, pojďme se o tom bavit. I v tomto duchu my budeme dávat pozměňovací návrhy.

U doktorského studia, tak tam s tím problém nemám.

Účinnost od roku 2026 se bude týkat i mírnějšího krácení předčasných důchodů.

Co se týče dalších opatření, tak lepší podmínky pro pečující osoby jsem již zmínil. Škoda je, že to je až od roku 2027. Tam pravděpodobně budeme chtít, aby to bylo dříve, už například od roku 2025, aby ti pečující si mohli přijít dříve právě na ten průměrný výpočet důchodu z průměrné mzdy.

Prodloužení nároku na vdovský důchod, tam proti tomu nic nemáme.

A to dvanácté opatření jsou vyšší odvody pro osoby samostatně výdělečně činné. V návrhu tady u tohoto bodu je i zpoplatnění jiné než papírové komunikace ohledně výše důchodů. To si myslím, že je velmi špatně. Toto chci vyjmout z povinnosti platit u osoby narozené například před rokem 1955, aby pořád ještě mohla fungovat bez jakéhokoliv zpoplatnění i ta papírová komunikace právě pro tuto generaci důchodců.

Poslední věc, kterou bych tady rád řekl a uvedl některé věci na pravou míru. Tady se bavíme právě v těch různých jako slovíčkařeních, jako že měníme důchodový systém. Tak neměníme. To říká můj ctěný kolega, a reaguji na něho, pan poslanec Kohajda, vaším prostřednictvím. Změny v důchodovém systému se rovnají prostě a jednoduše snížení výdajů u starobních důchodců.

Taktéž by chtěl na pravou míru uvést, že pan ministr Jurečka nenavýšil rodičák. Byla to Poslanecká sněmovna. Já jsem navýšení rodičáku tady avizoval minimálně šestkrát za tímto pultíkem v průběhu tohoto volebního období. Jsem rád, že nakonec vládní koalice vyslyšela mé volání a navýšila rodičák alespoň o polovinu toho, co jsem navrhoval já.

A ještě u pana ctěného mého kolegy, pana Kohajdy, vaším prostřednictvím, argumentovat Švédskem, tak to je skutečně argumentační faul. Kdybychom se měli nějakým způsobem inspirovat a přiblížit podobné systémy sociální, důchodové, tak Švédsko to určitě není. Nejbližší nám je určitě senior konto v Rakousku vedle, protože Švédsko má úplně jiný výpočet daní. Tam se daní úplně všechno. Úplně všechno kromě nějakých možná brigád u studentů. Tam se daní i ty samotné důchody. Tam se prostě bez daní vůbec nepohnete. A například z daní platíte i média veřejné služby nějakým promile.

Takže tolik úplně na úvod k těm důchodům, k tomu prvnímu čtení, právě tady k této novele sněmovního tisku 696. Já moc děkuji za pozornost a dám prostor dalšímu, kdo je za mnou. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane poslanče. Budeme pokračovat v sérii přednostních práv. Jako další vystoupí pan poslanec Viktor Vojtko. Připraví se paní místopředsedkyně Olga Richterová a potom pan ministr Petr Hladík. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Tak dobrý podvečer, nebo už večer téměř, dámy a pánové. Děkuji za slovo. Vystoupím se stanoviskem klubu Starostů.

Nejdřív na začátek bych chtěl poděkovat jak panu ministrovi a ministerstvu, tak dalším kolegům jak z koalice, tak i z opozice za spoustu práce, kterou věnují tématu důchodů a důchodové reformy. Velmi si toho vážím a musím dnes i ocenit tu debatu. Myslím si, že tady je spousta věcí, které opravdu nějakou hodnotu mají i argumentačně, a nad některými se určitě rád i ve svém projevu pozastavím.

Dovolte mi, abych úplně na začátek byl trochu osobní. Pro mě téma důchodové reformy je vlastně téma, které mě přivedlo do politiky. Sledoval jsem to, co se ohledně důchodů dělo před deseti lety s tou předchozí reformou, jejím zrušením, a veškeré ty kotrmelce a přemety, které se v této oblasti děly. A musím říct, že mě trošku mrzí v tomto ohledu taková sveřepá kritika od některých opozičních stran, protože během minulého osmiletého období, kdy byly u vlády, tak měly možnost spoustu věcí někam dál posunout.

Dnes jsme tady slyšeli projev pana místopředsedy Havlíčka. Já bych s řadou věcí souhlasil. A jenom si říkám, proč už je tady nemáme? Proč máme vlastně zpackané penzijní připojištění se státní garancí, která vlastně vůbec nefunguje a vede k tomu, že lidé, kteří si tam tímto způsobem střádali, přišli o desítky miliard? Bohužel si myslím, že do určité míry se dá říct, máslo na hlavě mají všichni. A možná s o to větší pokoru bychom k těm změnám měli přistupovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP