Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(21.40 hodin)
(pokračuje Andrea Babišová)

Co se týče toho, že se nezapočítávají vysoké školy. Chtěla bych říci, že já jsem všechny vysoké školy vystudovala při zaměstnání, kdy jsem chodila na třísměnný provoz a doma jsem měla dvě malé děti. Nikdy v životě bych to takhle dělat nechtěla a říkám to proto, že si myslím, že dnes mladí lidé budou volit. Budou volit, aby měli vysokou školu, to znamená, že budou muset u toho pracovat, protože aby si odbyli svých čtyřicet let, které budou muset splnit jako odpracovaných, tak musí nastoupit ihned po střední škole a vysoké školy budou studovat při zaměstnání, což je další parametr, proč si nepořizovat děti.

Děkuji. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím paní místopředsedkyni.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuju za slovo. Tak, ve velice pozitivním duchu, protože je samozřejmě potřeba si to znovu říct všechno. Tady se teď vedla v několika faktických poznámkách ta debata o studiu, o studentech. Tak velice pozitivně ráda připomenu, že právě v této reformě, a jsem ráda, že jsme to mohli vyjednávat za Piráty, se vrací právě ta náhradní doba studia pro doktorandy, protože právě tahle oblast je strategický cíl naší země, abychom podporovali vědu, výzkum, vysoce vzdělané lidi. A dnes, protože to je speciální stipendium, je to status mimo zaměstnání, tak i když často učí a vlastně de facto pracují na plný úvazek, tak nemají toto započítané právě do nároku na starobní důchod.

Co tímto říkám? Cíleně se snažíme dělat vše pozitivní, co je možné. Už jsem popsala, že tam je ten velmi pozitivní moment pro rodiny s dětmi, ten rodinný fiktivní vyměřovací základ, který znamená, že se rodičům započítá mnohem lepší částka, pokud mají menší než průměrnou mzdu v ekonomice v té době, kdy pečují o své malé děti nebo o někoho blízkého. A zase, to je konkrétní pozitivní věc, co jde dělat.

Ale prosím vás, opravdu v situaci, kdy ještě v roce 2019 vaše paní ministryně financí říkala, že - a cituji - zpráva mluví o zvýšení důchodového věku. I toto jednoduché opatření by mělo zásadní pozitivní vliv na udržitelnost systému. Snížilo by výdaje státního rozpočtu o 1,6 procenta HDP, tedy zhruba 90 miliard korun ročně. Toto říkala, na toto upozorňovala paní ministryně financí Alena Schillerová v srpnu 2019. Tak je prosím vhodné, abychom si tady nezastírali to, že vy prostě jenom oponujete něco, kde víte, že to je bohužel nezbytné.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a nyní poprosím paní poslankyni Zajíčkovou, poté pan poslanec Mašek, připraví se pan poslanec Kohajda.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: Tak dobrý večer všem kolegům a kolegyním, musím reagovat tady na dvě myšlenky, které tady zazněly od předřečníků. První moje reakce bude na kolegu Nachera, prostřednictvím vás, pane předsedající, který tady velmi často opakuje, že naše vláda buduje a prohlubuje propasti mezi generacemi. Tak já přesně opačný mám na tuhle věc názor. Myslím si, že ty prohlubně, ty propasti budujete především vy svými výroky. A to, že vy říkáte, že tady nemyslíme na seniory současné, tak já bych jenom chtěla říct, že letošní rozpočet pro důchodový systém je navýšen oproti minulému roku o 17 procent. Každá třetí koruna, která je vydávána z veřejného rozpočtu, je na důchodový systém. Takže v tom rozpočtu, který Česká republika má, je vlastně 30 procent na seniory.

Pak bych tady chtěla zareagovat na to, že vlastně tady zaznělo, že současná vláda nepodporuje rodiny, že nemá žádnou prorodinnou politiku a podobně. Je pravdou, že dnešní mladé rodiny mají jiné nároky na bydlení, na vůbec životní styl. Prostě to, co stačilo našim dědečkům, možná i nám, dneska nestačí. Ale chtěla bych tady připomenout v této souvislosti zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu z roku 2023, která jednoznačně říká, že mezi lety 2016 a 2021 bylo na podporu bydlení vydáno zhruba 13 miliard, ale že to vlastně nepřineslo vůbec žádný efekt, že se prostě podpora bydlení ukazovala jako nedostatečná, že vlastně ten vliv na trh s byty byl úplně marginální. A to prosím byla vláda hnutí ANO.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Maška, poté vystoupí pan poslanec Kohajda a poté pan vicepremiér Jurečka, paní poslankyně Peštová a další. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Pane předsedající, děkuji za slovo. Já bych ob deset předřečníků na pana kolegu Haase, protože on má rád čísla, já mám rád čísla. Takže já jsem nemluvil o kumulativním deficitu, já jsem mluvil o konkrétních deficitech v konkrétních letech anebo přebytcích v konkrétních letech, takže přebytek v roce 2018 byl 18,6 miliardy v tom roce, v roce 2019 to bylo 16,4 a v postcovidovém roku 2021 jsme to předávali ještě s přebytkem 2,26 miliardy. Já tady nechci mluvit o kumulativním deficitu za předchozích vlád, ve kterých jsme my třeba nebyli. Takže to je jedna z věcí.

Já už jsem to tady říkal, my se pořád bavíme, kde to ušetřit a pětikoalice se prostě z nějakého důvodu soustředila na důchodce. Už jsme tady opakovaně i ostatní říkali:pojďte zvyšovat výkonnost ekonomiky, pojďte líp vybírat daně, pojďte dělat další věci, pojďte dělat úspory, máme asi 480 tisíc úředníků. Holedbali jste se, jak ty počty snížíme. Nesnižujeme, já to budu říkat ve svém příspěvku. Ve statutárním městě Hradec Králové jsme teď měli na zastupitelstvu plus 13 úředníků navíc a prostě je to všude. Takže nedaří se té vládě v těch oblastech, kde by se jí dařit mělo, a prostě sahá na důchodce. Přitom je to na základě vlastně ojedinělého výkyvu dvou let za sebou, zase ale v důsledku špatné politiky této vlády, hospodářské politiky této vlády, kdy to dopadlo na té inflaci, a ta inflace se potom propočítala do té valorizace, která se zdála veliká, ta valorizace. Ale upozorňuju, zase budeme na 2 procentech. Takže je to výkyv. A vy jste si ten výkyv vzali za to, že prostě se rozhodnete, že to vezmete důchodcům. A já si myslím, že to je jednoznačně špatně.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní pan poslanec Kohajda.

 

Poslanec Michael Kohajda: Tak děkuji, pane předsedající. Samozřejmě na tu košatou diskusi musím zareagovat. Pokud tady někdo řekne, že máme 450 tisíc úředníků, no tak to není pravda. Máme 450 až 470 tisíc státních zaměstnanců. Naprostá většina jsou to učitelé, hasiči, policisté a tak dále. Těch úředníků je, a teď mě možná doplní pan ministr, protože to ví lépe, kolem 70 tisíc. To znamená, to je zásadní rozdíl: 450 a 70 tisíc, pokud se tady bavíme o faktech.

Ale já jsem samozřejmě přišel reagovat tady na ctěnou kolegyni, paní předsedkyni Schillerovou, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, s tím, že samozřejmě udělejme to růstem HDP. Za prvé my potřebujeme systémové stálé řešení. Nevím, který stát systémově stále roste v HDP. Žádný, protože je to navázáno na ekonomický cyklus. A teď o kolik bychom museli růst? Já samozřejmě jsem si to tam zkoušel spočítat, vyhledat. Neříkám, že je to úplně přesné, ale 1 procento HDP obvykle v maximální variantě navyšuje výnosy na daních o 1,2 procenta. Pokud jsme za minulý rok měli daňové výnosy kumulativně 1 630 miliard, v takovém případě jedno procentní HDP nám vzroste na těch výnosech nebo způsobí vzrůst 16,3 miliardy. Pokud minulý rok důchodový schodek byl 72,8 miliardy, tak abychom to vůbec vynulovali, tak musíme mít růst 4,46 procenta. A to jsme na začátku, ale my mluvíme o situaci, kdy schodek důchodového účtu může být čtyři až pět procent hrubého domácího produktu. V takovém případě by ten růst musel být jaký? Někteří ekonomové říkají, že ten setrvalý růst by musel být přes 8 procent. Růst přes 8 procent HDP nemá nikdo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan vicepremiér Jurečka, poté paní poslankyně Peštová.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Tak krátce. Mně přijde, že už tady opravdu se jako míchá několik témat. Jako obviňovat naši vládu z toho, že v Hradci Králové zvýší počty úředníků, mi tedy přijde jako už úplně jako jiný vesmír.

Můžete mi říct, pane kolego, jak máme my ovlivnit počet úředníků v Hradci Králové?***




Přihlásit/registrovat se do ISP