Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(21.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pane poslanče. Pane poslanče Haasi? (Pan poslanec je zabrán do hovoru.) Je čas!

 

Poslanec Karel Haas: Je čas, pane učiteli. Moc se omlouvám. Hezký večer, dámy a pánové. Já jenom bych chtěl upřesnit tu zavádějící nebo nepřesnou informaci pana kolegy Maška. On uváděl, že až do let 2018-2019 byl systém důchodového pojištění v plusu a že teď došlo k nějakému neočekávanému výkyvu. Pokud se podíváte na data, ať už Ministerstva práce a sociálních věcí, nebo na data Ministerstva financí o hospodaření důchodového účtu nebo systému důchodového pojištění, tak si můžete má slova ověřit. Za 24 let od roku 2000 včetně do roku 2023 včetně byl důchodový účet v České republice v plusu jenom šestkrát, to znamená v šesti letech z 24 let. To celkové kumulativní negativní saldo po roce 2023 se dostalo do výše přes půl bilionu korun. To znamená tvrzení, že jsme do let 2018-2019 měli bezproblémový - teď myslím z pohledu ekonomické vyrovnanosti - vývoj systému důchodového pojištění, určitě není pravdivé. Ten problém je dlouhodobý a říkám, to kumulativní saldo po roce 2023, kdy ten propad byl zatím nejhlubší v historii, to bylo přes 70 miliard korun, tak jsme se dostali na načítanou částku někde kolem, teď mě nechytejte, prosím vás, za jednotky miliard, ale někde kolem 560 miliard v minusu za 24 let od nového milénia. Tak jenom bych prosil v té argumentaci používat opravdu objektivní fakta. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní předsedkyně Schillerová, připraví se pan poslanec Nacher, poté pan vicepremiér Jurečka.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pane poslanče Kohajdo, prostřednictvím pana místopředsedy, co hospodářský růst? Proč nerosteme jak Polsko o 10 %? Měli bychom plus 200 miliard korun na příjmové straně. Nemusíte tady dělat takovéto majstrštyky! Šedá ekonomika. Nevytahujte jenom EET. I když nejcitovanější český ekonom Tomáš Hrdlička - doufám, že to je křestní jméno říkám správně - to odhaduje ještě mnohem víc, jak my, říká 20 až 30 miliard, ale v šedé ekonomice máme 10 % HDP. A tak bych mohla pokračovat. Takže prosím, nezužujte to. A když už tedy určitě na mě půjdete reagovat, nebo možná pan vicepremiér, zkuste nám tedy tady odcitovat z těch vašich podkladů, jaký ten přínos pro státní rozpočet to bude. Do roku 2030 jsou karty rozdané. To se asi shodneme. A pak tam máte tabulku, která hovoří o přínosech od roku 2050, necelých 170 miliard. To je pecka. My víme, jaké bude HDP v roce 2050? My víme - a prosím, nezesměšňujte, prostřednictvím pana místopředsedy, názory mého ctěného kolegy Patrika Nachera. Já jsem řekla něco podobného ve svém projevu, pokud jste mě poslouchal. Ano, může se stát, že bude úplně jinak vypadat trh práce. Copak vy víte? Vy víte prostě, jak to bude v roce 2050? Ale řekněte nám po roce, my jsme to dneska řešili několik hodin ráno na klubu, řekněte nám, tak do roku 2030 je to dáno, i když to zpomalení valorizací samozřejmě jste do toho vetknuli, a pak nám řekněte, jak to bude 2031, 2032, 2033, 2034. Jak to bude, ty přínosy? Proč máte tabulku až od roku 2050 plnou nějakých hausnumer? Víte, kolik bude vlád tady do roku 2050? Šest. Děkuji své ctěné kolegyni Janě Pastuchové, prostřednictvím pana místopředsedy. Tak nás tady prosím, prosím, nelakujte narůžovo. To jsem velmi zdvořilá. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já také, vaším prostřednictvím, budu reagovat na kolegu Kohajdu. On je to souběh různých věcí, jak už tady bylo řečeno. EET jste zrušili. I proti těm, vůči kterým jste to bránili. Vám ti hospodští tady říkali, ať jim to necháte aspoň dobrovolně. Ne! Vy jste to zrušili, protože to byla vaše politická vlajka. A pořád říkáte, že nevíte kolik. Chodíte do hospod, všude cash only, deset dvanáct miliard. Kolik to může být? To je jedno. Máme tady šedou ekonomiku. Ta narostla. Tady je graf. My jsme jediná země, která se nedostala na předcovidovou úroveň. Tak tam přičtěte ten ekonomický růst v průměru, řekněme mezi roky 2019 a 2024 plus 6 %. Tak si to spočtěte. To jsou další prostředky. Takže ty prostředky prostě na té příjmové stránce, vy jste na to úplně rezignovali, ale úplně! A řeknete 12 miliard, to nehraje roli. Ale to musíte kumulativně. Tady je to 12, ekonomický růst 20 nebo 30 a už jste někde jinde. A pak samozřejmě musíte započíst ty cykly. Když jsou cykly u toho rození dětí, jak říkal pan ministr, tak jsou cykly i to, že někdy je ten důchodový účet v uvozovkách v deficitu. A v roce 2018 a 2019 byl zase v plusu.

A pokud jde o to zesměšňování, já jsem to takhle neřekl, pane kolego, že roboti budou pracovat za lidi. To je blbost, co jste tady řekl. Já jsem říkal, že vy nemůžete vědět, co se bude dít za 25 let vzhledem k tomu, jak se vyvíjí technologie, že může dojít k automatizaci, k robotizaci, že dokonce potom třeba se ani nebude vyplácet, aby lidé nad 60 let třeba pracovali, protože se to prostě bude řešit jiným způsobem. Vy máte absurdní pohled na život. Vy nevíte, jak se bude vyvíjet inflace příští měsíc, ale dokonale víte, jak se bude vyvíjet důchodový systém, trh práce za 25 let. Vždyť je to úplně směšné! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: A nyní pan vicepremiér.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já si dovolím reagovat na Patrika Nachera. Samozřejmě, že celou řadu věcí neví nevíme. Ale to, že do roku 2050 se nám už žádné děti nepromítnou, které by vstoupily nově na pracovní trh nad rámec predikce na základě porodnosti, která už je skutečným stavem, tak to víme. To víme. Ty, které se nenarodily, na ten trh do roku 2050 nepřijdou. Ty, které by se i teď nakrásně začaly rodit v daleko větším měřítku, což bychom si všichni přáli, tak nám přijdou na pracovní trh až kolem roku 2050. Do té doby se výrazně budeme propadat v tom systému příjmů a výdajů toho systému. A argumentovat tady rokem 2018, 2019, správně to tady říkal můj předřečník, že zhruba od roku 1996 ta bilance je víc jak 500 miliard v minusu. A kdyby se náhodou ukázalo, že tady bude nějaká okolnost, která to výrazně zlepší, vždycky pro každou vládu bude jednodušší přijít a říct, můžeme v něčem rozvolnit a v něčem můžeme přidat. Ale všechna relevantní data, která teď máme my, říká je OECD, říkají je orgány Komise EU, říká je celá řada renomovaných řekněme organizací, nejenom Ministerstvo práce a sociálních věcí, nejenom Ministerstvo financí, tak nám poměrně jasně říkají, že po roce 2030 ty deficity mezi příjmy a výdaji poletí zásadním způsobem do větších schodků, než jsme viděli v loňském roce. Do toho narůstající výdaje na sociální a zdravotní. Vždyť to si přece každý musí reálně poskládat tahle skutečná data, která už se zásadně nezmění. A kdyby se náhodou dramaticky stalo, že třeba přijde víc lidí třeba ještě z Ukrajiny, tak ano, může to být ku prospěchu, ale na to nemůžeme sázet, když vidíme ten problém.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Babišová, připraví se paní místopředsedkyně Richterová, poté paní poslankyně Zajíčková.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěla reagovat na svoji kolegyni Peštovou, vaším prostřednictvím. Ta tady zmiňovala samozřejmě parametry, které jsou uvedeny v této důchodové reformě, s tím, že se nám bude započítávat vlastně prvních 18 let. Chtěla bych podotknout, že jsme si asi zapomněli říct, že dneska máme devítiletou školní docházku, to znamená, že děti vycházejí ne ve 14, ale v 15 letech. A pokud tedy řádně ukončí střední školu, tak by měly končit v 19 nebo končí v 19 letech. Takže nechápu ten parametr, proč to tedy není nastaveno na střední školy, pokud chceme, aby naše samozřejmě nejenom životní úroveň, ale přece jenom inteligence naší mládeže byla na výši. Takže nechápu, proč je to do 18 let a ne do 19. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP