Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.10 hodin)
(pokračuje Jana Hanzlíková)

Pan ministr včera na tu naši debatu reagoval, že jsme se najednou začali bavit o tom, že celou dobu toho důchodu vlastně ti lidé prožijí v nemoci. Ale za mě je tedy zásadnější a daleko negativnější to, že oni v té nemoci prožijí už určitý počet let v tom zaměstnání, a my tam ještě přidáváme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji pěkně za dodržení času. Paní poslankyně Jana Pastuchová, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedající. Já jsem také včera večer, ještě když jsem přišla, přemýšlela, co nám tady vlastně pan ministr Jurečka sdělil. On nám vlastně sdělil, že v tom zákoně není vůbec nikde napsáno, že by mysleli dožití ve zdraví. Takže tím se všechno vysvětluje, takže je to dožití. Takže lidé budou déle pracovat, déle odvádět státu peníze a vlastně půjdou déle do důchodu, takže budeme počítat s tím, že i dříve odejdou. No, to je tedy opravdu krásný váš majstrštyk zrovna od KDU. Vy jste nám řekl poprvé tady, že to není dožití ve zdraví. Takže, vážené kolegyně a kolegové: 21,5 let dožití. Vůbec tam nemluvte - dožití ve zdraví. Budete dál pracovat a budete menší dobu pobírat důchod. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová, poté paní poslankyně Lenka Knechtová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já si myslím, že to budu mít velice rychlé. Já nepotřebuji ani dvě minuty. Myslím, že celý smysl nebo celá ta podstata důchodové reformy spočívá v tom, že se vlastně toho důchodu nikdo z nás nedožijeme. A to je asi celé.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní příspěvek paní poslankyně Lenky Knechtové - reakce na tu diskusi. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Také bych ráda zareagovala na tu debatu, kolegyně, kolegové, hlavně na to zdraví, protože my se tady pořád bavíme a směřujeme k tomu fyzickému zdraví, ale bohužel my na tom nejsme ani dobře, co se týká toho duševního zdraví. A minulý týden proběhl ve sněmovně kulatý stůl, který... kde prezentovalo Polsko své výsledky v rámci reformy duševního zdraví. A ti jsou tedy jako míle před námi. Takže já bych chtěla znát stanovisko i třeba pana ministra Válka, jakým způsobem tedy my s ohledem na tenhle ten zákon se rychle posuneme i v té reformě duševního zdraví? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní máme tři přihlášené s faktickými, a sice pana poslance Patrika Nachera, Jiřího Maška a Vladimíra Zlínského. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dobré ráno všem. Já bych začal tam, kde jsem včera skončil, a navážu... a budu reagovat na svoji kolegyni Janu Pastuchovou. Ona řekla 21,5 let ne ve zdraví, ale dožití. No, my jsme včera končili s tím, že tam není ani těch 21,5 let, protože kolega Karel Haas tady citoval nějaké paragrafy, z kterých vyplývá ten výpočet, to nikdo nezpochybňuje, ale ten můj dotaz je stále ve vzduchu. Kde tedy je těch 21,5 let v průměru, které chcete, aby ten člověk dožil? Neříkám ve zdraví, jak pan ministr reagoval, já jsem to nepoužil, ve zdraví, dožil v tom důchodovém věku a pobíral důchod. Kde to tam je tedy, Když vy to posouváte tím výpočtem podle toho paragrafu, to znamená, že ten můj ročník se tedy průměrně bude dožívat 86 let. A to jste mi stále tady nevysvětlili. Tak dobře. Ale odpovídejte prosím, jestli můžu poprosit, jestli chcete (Nesrozumitelné.) na ty otázky. Ne o tom ve zdraví, jo? Ve zdraví, to už jsem vzdal. To už... Jana Pastuchová to objevila teď, já už jsem to objevil dávno. Vy to prostě nepovažujete jakoby ve zdraví, prostě to dožití do nějakého věku. Mně jde teď o těch 21,5 let, aniž bych je v této chvíli jako zpochybňoval. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Já si jen dovolím konstatovat, že pan ministr je přihlášen. Pan poslanec Jiří Mašek ještě s faktickou, poté pan poslanec Vladimír Zlínský. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Když se tady bavíme o dožití ve zdraví, tak tady byla, pane ministře, ještě jedna možnost - věřím, že vaše odpověď na to přijde také - a to byla možnost dřívějšího odchodu do předčasného důchodu. Tu jste dokonce propagoval a odešlo nám rekordní množství důchodců a propadl se důchodový systém. K tomu se asi vracet nebudeme, ono to tak jednoznačně je, a ti důchodci jsou vám za vaši výzvu, pojďte si pro předčasné důchody, dodnes vděčni.

Ale já bych chtěl říct, byla tady ta možnost, že zhruba ve 20 % ze zdravotních důvodů ti lidé šli do předčasného důchodu. A vy jim tu možnost de facto berete, pane ministře, protože tak, jak jsou nastaveny nové parametry, nejenom to, že jsou mnohem, mnohem přísnější, třeba ta doba pojistná se prodloužila o pět let, zhoršily se parametry penalizace pro ty důchodce. Ale co je tam skryto nejvíc, je, že si na to mohou sáhnout jenom ti, co budou mít odpracováno v náročných oborech 2200 směn, což odpovídá 10 letům, a je tam zákon o archivaci. A oni si navíc nesáhnou, protože ti zaměstnavatelé umějí dokladovat jenom těch 10 let, takže ti lidé si mohou nechat zdát o tom, že by šli o pět let dříve, o tři roky dříve, o dva roky dříve.

V současnosti je to nastaveno pro ty, kteří by chtěli odcházet nyní, po nabytí platnosti tohoto zákona, že jim umožníme jenom o rok a čtvrt, a to je tedy propad jak hrom a ti lidé ztrácí možnost využít v podstatě předčasný důchod. To je jedna z velkých chyb, kterou vyčítám předkladatelům tohohle toho zákona, protože vy vůbec na tyhlety lidi nemyslíte. A ti lidé nebudou mít možnost jít v současnosti dřív než o rok a čtvrt, protože zaměstnavatel nebude schopen dokladovat počet odpracovaných směn tak, jak (Předsedající: Čas, prosím.) vy jste to navrhli do zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S poslední faktickou pan poslanec Vladimír Zlínský, poté s přednostním právem pan ministr Jurečka. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já budu reagovat na vystoupení pana poslance Haase z minulého večera, vaším prostřednictvím, kdy on tady zmínil pojem naděje dožití, kterým se operuje v tom zákoně. Já předpokládám, že je to nějaký matematický konstrukt, sice asi oficiální, ale přece jenom je to jakási projekce do budoucna a určitě to vzbuzuje ve mně pochybnosti, že nějaký jako konstrukt, který projektuje do budoucna, bude rozhodovat o tom, kdy budoucí důchodci půjdou vlastně do důchodu. Takže myslím si, že by stálo za to, aby se tady tento konstrukt osvětlil pořádně, abychom věděli vlastně, o co přesně se jedná, jakým způsobem se tento vzorec počítá a jak je vlastně validní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji moc. Dobré ráno nebo dobré dopoledne, jak kdo chceme. Děkuji za tu debatu, která se tady otevřela včera večer a ve které teď pokračujeme, protože je velmi věcná. Myslím si, že je potřeba, abychom si tady uvědomili několik souvislostí. Děkuji za to, že už někteří z vás řekli, odlišujeme, protože i dnes ten systém v tomhle to neumí nastavit, (Nesrozumitelné.) mnohokrát, jaká je otázka problematika doby dožití ve zdraví a jaká je předpokládaná doba dožití. To jsou dvě věci, které ani dnešní systém neumí nějakým způsobem nakombinovat vzájemně. A můžeme se tady o tom společně přít, ale proto právě, abychom dokázali najít nějaké hodnoty, které jsou co nejvíce objektivní, a aby i v budoucnu tady nebyly spory a diskuse mezi různými politickými pohledy na tu věc, tak se stejně jako celá řada jiných států díváme na to, co je opravdu statisticky nejobjektivnější, neříkám, že to je stoprocentně objektivní, ale nejobjektivnější, a to je právě to, jakým způsobem můžeme tu hranici věku odchodu do důchodu nastavit, aby byla v rámci možností předvídatelná, s dostatečným předstihem a i na základě dat, a tedy to je ta předpokládaná doba dožití. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP