Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


 

(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 104. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás zde obzvlášť srdečně vítám. Aby byla zaznamenána naše účast, tak nejprve všechny odhlásím a požádám, abyste se přihlásili opětovně svými registračními kartami, popřípadě prosím o sdělení, kdo žádá o vydání náhradní karty. Už tak učinil pan poslanec Jaroslav Dvořák, ten bude jednat a hlasovat s náhradní kartou číslo 31.

Dále sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali následující poslanci a poslankyně. Paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová se omlouvá z celého jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Josef Bernard z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jan Bureš od 12 hodin z pracovních důvodů, Jaroslav Bžoch z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Tomáš Dubský od 17 do 20 z pracovních důvodů, Eva Fialová od 14.30 do 17.30 hodin ze zdravotních důvodů, Josef Flek z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jaroslav Foldyna od 14 hodin z pracovních důvodů, Šimon Heller z celého jednacího dne z pracovních důvodů,

Jan Hofmann z celého jednacího dne bez udání důvodu, Ivan Jáč od 16 hodin z rodinných důvodů, Jakub Janda z celého jednacího dne bez udání důvodů, Jiří Kobza od 13 hodin z pracovních důvodů, Ondřej Kolář z celého jednacího dne z osobních důvodů, Michal Kučera z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jan Kuchař od 17.30 hodin z pracovních důvodů, Jan Lacina do 10 hodin z pracovních důvodů, Ondřej Lochman od 14 hodin z pracovních důvodů, Hana Naiclerová od 16 hodin z pracovních důvodů, Jan Richter do 10.15 hodin z pracovních důvodů, Helena Válková do 10 hodin z pracovních důvodů, Lukáš Vlček z celého jednacího dne z pracovních důvodů.

Z členů vlády se omlouvá předseda vlády Petr Fiala do 10.30 hodin z pracovních důvodů, pan ministr Mikuláš Bek z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Pavel Blažek z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jana Černochová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Martin Dvořák do 14.30 hodin a od 16 hodin z pracovních důvodů, Petr Hladík do 14 hodin z pracovních důvodů, Martin Kupka do 14 hodin z pracovních důvodů, Jan Lipavský z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Zbyněk Stanjura z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Michal Šalomoun od 12 hodin z pracovních důvodů a Marek Ženíšek do 10 hodin z pracovních důvodů.

Ještě se v mezičase objevila omluva paní poslankyně Lucie Potůčkové, a sice od 14 hodin bez udání důvodu a Viktor Vojtko se omlouvá od 12 hodin z rodinných důvodů. To by byly v mezičase došlé omluvy.

Nyní budeme pokračovat v projednávání přerušeného bodu, kterým je bod číslo

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 696/ - prvé čtení

Zabývali jsme se tímto návrhem již včera, tedy 28. května, kdy byla přerušena obecná rozprava. Děkuji, že už své místo u stolku zpravodajů zaujal pan vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a také pan zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Michael Rataj.

My tedy můžeme pokračovat v přerušené obecné rozpravě, do které je následující pořadí přihlášených. Nejprve máme faktické poznámky pana poslance Jiřího Maška a paní poslankyně Jany Hanzlíkové v tomto pořadí. Poté se s přednostním právem přihlásil pan vicepremiér Jurečka. Ještě než započneme, kde jsme včera večer skončili, tak, kolegyně a kolegové, opravdu poprosím, přeneste hovory do předsálí, ať má pan kolega Mašek důstojný prostor pro projednávání. Pan poslanec Jiří Mašek bude reagovat na rozpravu tak, jak byla včera přerušena, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážení ministři, kolegyně, kolegové, rád bych navázal na včerejší diskusi o době vyplácení důchodů. Hovořili jsme tady o těch 21,5 letech vyplácení důchodu. Přitom dnešní skutečnost vzhledem k dožití 76 let u mužů, je vyplácení 11 roků. U žen, které se dožívají 82 let, je to 17 roků v průměru. Takže tady jsme chtěli vysvětlení po panu ministrovi.

Chtěl bych říct, že to, že se muži dožívají v České republice 76 let, ale ve zdraví jenom 61 let, znamená, že posledních 15 let žijí se závažnější nemocí. Ženy potom se dožívají 82 a zdravé jsou do 62, čili zase žijí 20 let s nemocí. S tímhle nic neděláme, nedaří se to a upozorňuje na to i Ministerstvo zdravotnictví, které v tomto dalo námitku k posunování odchodu věku do důchodu.

Chtěl bych tady argumentovat jednou studií, kdy se porovnávaly od šedesátých let zhruba do roku 2010 parametry mezi Českou republikou a Švédskem. Obě země se posunuly v době dožití o devět let. Rozdíl byl ale v tom zásadním, že ti Švédové o devět let kvalitního života ve zdraví a u nás špatného života v nemoci. Takže to jsou parametry, které jsou důležité pro to, abychom ty věci zvažovali a neposunovali věk odchodu do důchodu.

Mimochodem, pokud, pane ministře, nevysvětlíte těch 21,5 roku slibu vyplácení důchodu... Vím, že v tom bude nějaká obezlička, že nám to teď budete vysvětlovat. Prostě dnes je ta realita 11 let pro muže a 17 let pro ženy. Takže za to vaše vysvětlení bych chtěl poděkovat, případně ještě zareaguji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. To vysvětlení nepřijde tak záhy, protože bude teď ještě řada faktických. Chce reagovat paní poslankyně Jana Hanzlíková, Jana Pastuchová, Berenika Peštová a Lenka Knechtová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo. Hezké dopoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. My jsme včera opravdu nedokončili tu debatu a byly to hlavně dva okruhy. Jeden už zmínil kolega, pan poslanec Mašek. To se týkalo těch 21,5 let, kdy nám to včera opravdu ani pan ministr tady nevysvětlil - ani s koaličními poslanci jsme se opravdu nedobrali - kde to číslo vzniklo a jakým způsobem. Protože když se podíváme na odchod do důchodu a věk dožití, tak to skutečně vůbec nesedí, jak tady říkal ta čísla kolega.

Druhá oblast se týkala toho, že když porovnáme věk dožití a věk dožití ve zdraví, tak nám tam vychází, že už v současné době při současných parametrech, kdy se odchází - budu držet tedy tu nejzazší dobu, takže 65 let - že lidé pracují už s nějakou závažnější nemocí dva až pět let. Samozřejmě tím, že se ještě prodlouží odchod do důchodu, ještě prodlužujeme tu dobu nemoci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP