Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji velmi pěkně za dodržení času. Nyní pan poslanec Jiří Navrátil a to je poslední faktická v tuto dobu. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jenom k Patrikovi a samozřejmě, prostřednictvím vás, i všem kolegům. Jsem rád, že jsme si ujednotili už ta čísla, že víme, co je statistika, co je průměrná délka pobírání důchodu, s kterou pracuje tato důchodová reforma. Ale neříkejme, že lidé 30 let platí a pak umřou a vlastně se vůbec do toho nezapočítávají. To máme i dnes přece. I dnes tito lidé umírají těsně před důchodem a nikdy ho nezačnou čerpat. Máme průběžný důchodový systém, který v podstatě je solidární. Všichni tam platíme. Někdo víc, někdo míň, a všichni to sypeme do jedné kasy a z té se to potom vyplácí.

Co je nejdůležitější, my ani dnes nemáme důchodový systém, důchodový fond, úplně oddělený od státního rozpočtu. Je to prostě velký balík peněz, který se tam sype. Takže berme to tak, že prostě ta solidarita, vůbec to společné sypání peněz, do toho důchodového průběžného systému vždycky bude. Tato reforma to nijak nenapravuje, nijak to neodděluje. Ale co je důležité, pojďme si už jasně říct, že 21,5 let bude průměrné pobírání důchodu. Pokud se změní statistika a v tom důchodu budou ti lidé v průměru vycházet 20 let, 18 let, v ten moment Ministerstvo práce a sociálních věcí nepřidá tomu dalšímu ročníku v 50 letech dva měsíce, ale zůstane stejný odchod do důchodu jako v těch ročnících předešlých. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné dopoledne. Vyměnili jsme se v řízení schůze. Následovat budou další tři faktické poznámky. Nejprve pan poslanec Martin Kukla, paní poslankyně Renata Oulehlová a paní místopředsedkyně Olga Richterová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, pane předsedající. Prostřednictvím vás ještě na kolegu pana poslance Dufka. Nemyslím si, že je vhodné, abyste nám říkal, kdy je dobré ukončit faktické poznámky. Tady žádný harmonogram není. Poslanecká sněmovna je suverén a jedná podle jednacího řádu.

Tady se pořád bavíme o číslech, ale měli bychom se vrátit trošku na zem a podívat se na lidi, vzít trošku selský rozum do hrsti. Podívejte se do fabrik, do firem, jak ti lidé vypadají v 65 letech. Já jsem pracoval v jedné automobilové firmě, 5 000 zaměstnanců, a firma měla dokonce i takzvaný předdůchodový systém. Financovala ho ze svého a znamenalo to, že posledních pět let před odchodem do důchodu oni pracovali z 50 %. To znamená, chodili na směny pouze z 50 %. To znamená jeden týden dva dny v týdnu, druhý týden tři dny v týdnu. No, a brali 100% plat. Víte proč? Protože ti lidé v 65 letech už mají nějaký věk a už nejsou schopní. Ta výkonnost prostě s věkem klesá, nejsou schopní tu práci úplně stoprocentně zastat.

Takže my se tady pořád bavíme, jak dlouho člověk dožije, ale ne, v jakém stavu dožije. Běžte se podívat do domovů se speciální péči, do alzheimercenter, a tam uvidíte ty lidi, v jakém stavu jsou. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní poslankyně Renáta Oulehlová, paní místopředsedkyně Olga Richterová, paní poslankyně Jana Pastuchová. Všechno jsou to faktické poznámky, prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den. Děkuji za slovo, pane předsedající. Vy jste začali od začátku špatně. Špatně vybíráte daně, špatně hospodaříte, a když vám teče do bot, tak si vzpomenete na seniory, kterým začnete brát. Když se valorizovaly důchody, tak se vlastně senioři označili za ty, kteří můžou způsobit velké hospodářské škody. To je prostě všechno špatně. Vy se zaměřujete na lidi, kteří pracují, pracovali, ale zapomínáte na lidi, kteří se záměrně vyhýbají práci, kteří nepracují.

K poslednímu dubnu je v evidenci Úřadu práce 280 000 lidí. Někteří tam určitě jsou z důvodu, že možná jsou nemocní nebo přišli o práci, ale věřte mi, že je mnoho regionů, kde opravdu jsou lidi, kteří nepracují. Takže se prosím zaměřte na ty, co nepracují, a ne na ty, co pracují a celý život pracovali. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní místopředsedkyně Olga Richterová, potom paní poslankyně Jana Pastuchová, faktické poznámky, prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, tři stručné komentáře. Ten první k tomu, co ekonomicky navrhuje paní poslankyně Berenika Peštová, když, cituji, říká. "Populace s přidanou hodnotou je na začátku." De facto navrhuje zkrátit mateřskou nebo rodičovskou. Tam chci jenom zmínit. To je něco, co musí být opravdu dobrovolná volba těch rodin, protože péče o malé děti je hrozně důležitá.

Nicméně tam samozřejmě určitý potenciál je. Proto se také jako vláda snažíme, aby stoupaly počty dětských skupin, míst ve školkách. Mimochodem, tahle debata není snadná, protože je to i o nějakých povinnostech, o tom ta místa zajistit, například ze strany obcí. Co chci říci, že tam jsme přesvědčeni, že to má být svobodná volba každé rodiny s maximální podporou státu, aby ta místa a péče dostupná byly.

My jsme za Piráty tuhle věc zmiňovali i v našem ekonomickém plánu Republika v pohybu. Ano, je v tom značný ekonomický potenciál. Třeba za mě osobně tam rozhodně nesmí být žádné nucení. Myslíme si, že ta podpora v raném období dětí má být u nás stále volitelná tak, jak to dnes je.

Na druhou stranu u té důchodové reformy, o níž se bavíme, nám jde o férovost pro budoucí generace. To, o čem se bavíme, je čtvrtina života, kterou prostě dnes ty populační ročníky průměrně v důchodu stráví a průměrně ho pobírají. Tato čtvrtina života se samozřejmě týká těch, co se toho věku dočkají. Tak to je, tak ta statistika vždy fungovala. Ta statistika je roky dělána stejně. Srovnáváme tedy srovnatelné a jenom chceme tuto čtvrtinu zajistit úplně stejně spravedlivě budoucím generacím. Takže tohleto je věc, která se týká budoucích důchodců, ročníků třeba mých. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám i za dodržení času. Nyní paní poslankyně Jana Pastuchová s faktickou poznámkou. Připraví se paní poslankyně Lenka Knechtová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji pane místopředsedo. Než se dostanu vždycky na řadu, tak je to někdy až zadlouho. Já bych také ráda reagovala, vaším prostřednictvím, na pana poslance Dufka ohledně jeho prosby na naše faktické poznámky. Já na svoje vystoupení čekám - a jsem druhá na řadě - od včerejších asi 10 hodin večer. Ale vůbec mi to nevadí, protože se v těch faktických poznámkách chci dozvědět něco, co zajímá naše občany a na co se nás ptají. To je právě těch 21,5 let třeba, které je zajímají.

Takže si myslím, že, jak řekl můj kolega, jsme na půdě Poslanecké sněmovny a každý máme právo se zeptat a vyjádřit k tomu. My jsme největší poslanecký klub, je nás 72, tak holt musíte počítat s tím, že i kdyby každý z nás se zeptal dvakrát, tak na to máme právo. Nevím, jestli nás chcete tady zase upozornit na ty vaše zvyky, že nám zkrátíte řečnickou dobu, jestli nás na to už připravujete, anebo že to useknete ve čtvrtek, jak jste předvídali, nebo jak jste nám vzkázali. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Lenka Knechtová, potom pan poslanec Aleš Dufek. Obě jsou to faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já bych ráda zareagovala na paní místopředsedkyní Olgu Richterovou, vaším prostřednictvím. Víte, já úplně nechápu, o čem vedete debatu u těch mateřských školek a proč těm obcím a, řeknu, těm regionům, opravdu nedáte ty finance. V současné době - já jsem z ORP - když chceme stavět mateřskou školku, jejíž základní projekt stojí 30 milionů, my operujeme v rozpočtu se 100 miliony. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP