Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.40 hodin)
(pokračuje Lenka Knechtová)

My operujeme v rozpočtu sto miliony, to znamená, skoro polovina těch peněz jde do výstavby mateřské školy. Takže to prostě není reálné vlastně ufinancovat. Takže já se chci zeptat, kde tedy jako kdyby máte finance na výstavbu těch mateřských škol?

V tomto týdnu v pondělí byl vlastně kulatý stůl nebo konference paní místopředsedkyně Kovářové, kde se jednoznačně řeklo, že ty země, které podporují výstavbu mateřských škol, místa v mateřských školách, tak prostě ty jsou jako na tom velmi dobře. My jsme sice rozjeli akci dětské skupiny, ale tím jako, řeknu, jsme zůstali někde na polovině cesty. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Aleš Dufek, potom pan ministr Marian Jurečka, paní poslankyně Jana Pastuchová, prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já bych chtěl říct kolegům z hnutí ANO, že tady skutečně pláčou na špatném hrobě, že si na mě stěžujete, že bych já chtěl nějak omezovat nebo rušit faktické poznámky. Ale kdybychom se poslouchali, jak říkal několikrát pan ministr, já jsem říkal jednu myšlenku, my jsme tady tenhle kolotoč faktických poznámek rozjeli včera někdy po osmé hodině. Už jedeme fakt čtyři hodiny faktické poznámky. To není v lidských silách, být v pozoru a odpovídat neustále na faktické poznámky při jejich množství. Já jsem příznivec faktických poznámek, ale sami musíte objektivně uznat, že mají význam řádově hodinu, maximálně dvě na nějaké téma, a jinak se ta diskuse rozplyne. Já jsem vyzýval k tomu, ať se vrátíme zase k normální diskusi o jednotlivých tématech důchodové reformy. Tohle je fakt faul vůči mé osobě, jakým způsobem si zase do mě vkládáte něco, co jsem vůbec nemyslel.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan ministr s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já bych to teď neříkal, kdyby to tady nezaznělo od několika kolegyň z opozice, ale musím na to reagovat. Když se podíváme na kroky v oblasti prorodinné politiky a podporu právě rodičů s nejmenšími dětmi, tak se tady udělala celá řada kroků, které umožní větší flexibilitu slaďování rodinného a pracovního života. Jednak z hlediska čerpání rodičáku a flexibility v tom, jakým způsobem s tím ten rodič může v čase pracovat. Druhá věc, podporované zkrácené úvazky pro rodiče u dětí, kdy jich dneska využívá - tuto formu podpory - z těch zhruba 90 000 lidí měsíčně zhruba víc jak 30 %.

A pokud jde o ty kapacity, tak já jsem jednoznačně ten, který říká: Na prvním místě má být svobodná volba rodiče. My nemáme říkat rodiči, jestli má se vracet do práce v roku dítěte, v roce a půl, ve dvou, nebo ve dvou a půl nebo ve třech, ale máme udělat všechno pro to, stát, kraje, obce, aby ten rodič měl svobodnou volbu, a to já dělám.

Teď vláda schválila minulý týden zákon o dětských skupinách, kde jednak rozšiřujeme flexibilitu současných dětských skupin, přidáváme sousedské dětské skupiny tak, aby ten rodič nebyl nikde omezen tím, že je 1. září, pro jeho dítě místo ve školce nebylo a rodič čeká další 12 měsíců na to, než ho dokáže umístit, aby se mohl vrátit do práce. Proto dneska máme výzvu z Národního plánu obnovy, který schvalovala ještě předchozí vláda, kde na alokovaných sedm miliard korun na tvrdé investiční projekty výstavby nových kapacit, které často obce dělají tak, že tu dětskou skupinu zřídí pod tou mateřskou školkou a po pěti letech udržitelnosti to krásně může sloužit jako prostory pro tu mateřskou školku. Řada obcí, řada starostů tu příležitost uchopilo za pačesy a dneska ty investiční projekty realizují nebo podávají ty žádosti a realizovat je budou. Skvělá příležitost, jak ty kapacity, které chybí, doplnit.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Následuje řada faktických poznámek, jako první paní poslankyně Jana Pastuchová, paní poslankyně Mračková Vildumetzová, pan poslanec Vladimír Zlínský a pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Nejdřív jsem chtěla reagovat na paní místopředsedkyni Richterovou, která vždycky tady něco řekne, a pak odejde. Pan ministr se toho dotkl, budeme řešit opět dětské skupiny a takzvané sousedské hlídání. No, já jsem na to velmi zvědavá, co nám předložíte. Doufám, že tam budou všechny ty parametry, které musí splňovat dětské skupiny, včetně protipožárních, a tak dále, a ne jenom, že si navzájem někdo bude hlídat děti a peníze si rozdělí. Já jsem na to opravdu zvědavá. Je to váš krok vůči tomu, že nejste schopni zařídit dostatek financí, jak říká kolegyně, pro... pro obce, aby také mohly stavět nové zařízení.

No, vy jste pro, prorodinní, KDU. Výchovné. Jak jste se tady kasali, to byla vaše vlajková loď. Když si dovolil někdo říct, že to byl jeho nápad nebo jeho pře... Ne, to jsme udělali my, KDU. A co děláte teď? Postupně to zrušíte a necháte to pro děti, pro rodiče s dětmi, kteří mají tři a více, a nahrazujete to nějakým úplně jiným systémem. Tak to je ta vlajková loď, to vám moc dlouho nevydržela.

Další: Rodičovský příspěvek. Ano, navýšili jste ho, ale od... jenom pro děti, které se narodí od 1. 1. 2025. Proč jste nepodpořili i jako všichni, aby to měly děti třeba do... Já jsem navrhovala dětem rok. To je ta vaše prorodinná politika? Zrušení školkovného? Tak se tady, jak paní Richterová říká, říkejte ty pozitivní věci, které jsou v té důchodové, já tomu neříkám reforma, říkejte je, tak já vám tady zase říkám to vaše prorodinné opatření, na kterém se tady podílíte.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se pan poslanec Vladimír Zlínský. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře. Já určitě navážu na svoji kolegyni Janu Pastuchovou o tom, o čem jste tady hovořil. Já už jsem vás včera pozorně poslouchala, kdy jste vlastně řekl, jak podporujete ty rodiny s dětmi. Tak já bych se vás chtěla zeptat, jestli to bylo tím, že ty rodiny s dětmi podporujete tak, že jste od 1. ledna letošního roku zrušili školkovné? Jestli je to tím, že jste zrušili slevu na studenta, a jestli je to tím, že jste sice rodičovský příspěvek navýšili, ale pouze rodičům, kterým se narodily děti po prvním lednu roku 2024. Moje kolegyně Jana Pastuchová to tady vystihla přesně. Výchovné: 500 korun za jedno vychované dítě, vaše vlajková loď, kdy to máte ve všech tiskových zprávách. A včera tady vystupuje vaše kolegyně Markéta Pekarová Adamová, která říká, jak si vůbec dovolujeme říkat, že dojde k tomu, že seberete finanční prostředky seniorům, že vy těm současným nic neseberete. Proč tady lžete? Takže to výchovné, které už se dál nebude valorizovat, se nedotkne současných seniorů? Nebo to, že řádná valorizace také nebude? Bude snížena, tak se to nedotkne současných seniorů? Prosím vás, nelžete, říkejte pravdu.

A já bych se především také vás, pane ministře, chtěla zeptat, když jste na tom rezortu MPSV a když jste tedy tři roky ve vládě a vyštengrovali jste inflaci tam, kam jste ji dostali, za ty dva roky bylo 25 %, tak proč jste ty předčasné důchody neřešil dříve? Kolik to má dopad do rozpočtu? Není to dneska to, co předkládáte, právě na úkor vaší neschopnosti, že jste na tu vysokou inflaci nedokázal reagovat, že jste nepřišel s nějakým návrhem daleko dříve? Mohl byste mi na to odpovědět? Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Vladimír Zlínský, pan poslanec Aleš Juchelka a další faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já také navážu na své předřečnice. Já se na to podívám trošku jinak. Hovořil jsem o tom včera, že od začátku roku 2022 nám klesá úhrnná plodnost populace, a to poměrně razantně. Pak se tedy ptám, jak jsou účinná ta prorodinná opatření, která tato vláda dělá a jestli tedy by se v tomto směru neměla zvýšit aktivita nebo změnit ten přístup, který pravděpodobně není dostatečně účinný?

Já bych tady zmínil aspoň otázku nějakého intenzívního PR, nějaké píárové akce, která by našim mladým spoluobčanům měla jasně nastínit, co se bude dít, pokud se nebudou rozmnožovat. Ono už to tady bylo probíráno minulý večer, nicméně žádnou takovou píárovou akci jsem nezaznamenal. Takže já bych jenom lehce se snažil poradit, jakým způsobem pokračovat dál. Ale samozřejmě je mi jasné, že na tu píárovou akci by měla nastoupit skutečná... skutečné návrhy intenzívní, které budou ve prospěch té propopulační politiky. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP