Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.00 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Vy jako ministerstvo práce a sociálních věcí jste na rekonstrukci tohoto prostoru dali finanční prostředky, což je určitě skvělé. A víte, co mě velmi překvapilo? Protože když jsem třeba poslouchala o víkendu pana Kupku, který - nebo jak vy pořád říkáte, jak vlastně senioři už se mají skvěle, mají důchod okolo 20 tisíc, všichni se máme perfektně - tak víte, co mně řekl ten pán, když jsem se ho zeptala - který se stará o potravinovou banku - co vidí za největší problém? Že každý rok přibývá 20 % lidí, kteří potřebují potravinovou pomoc. Takže nejsou to už lidé bez domova, ale jsou to právě senioři, jsou to maminky s dětmi, jsou to vlastně ti, o kterých vy říkáte, že se mají úplně skvěle. Tak jestli byste se nad tím konečně nezamyslel. Děkuju vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. A nyní tedy přistoupíme k přihláškám v obecné rozpravě. Jako první vystoupí paní poslankyně Andrea Babišová, potom paní poslankyně Jana Pastuchová, Lenka Dražilová a další v pořadí. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, jsem ráda, že jsem se po čtyřech hodinách čekání dočkala. Chtěla bych to trošku odlehčit. Teď jsme dvě hodiny poslouchali samá čísla, poslouchali jsme statistiky, demografické křivky a tak dále. Já jsem chtěla, už jsem chtěla původně reagovat včera, ale nedošlo na mě. Samozřejmě, faktické poznámky k tématu a k jednotlivým bodům byly důležité a jsou důležité a určitě jich ještě dneska hodně uslyšíme, přesto jsem se chtěla včera vyjádřit k projevu paní předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarové Adamové a samozřejmě k projevu pana premiéra Fialy, kteří, jestli jste si dobře všimli nebo poslouchali, oba dva zmiňovali to, že hnutí ANO bylo to, které odešlo od jednacího stolu, a ti, kteří se vlastně jednání odmítli zúčastnit, a budou tedy zodpovědní za to, když důchodová reforma prostě neklapne.

Já jsem se k tomu chtěla vyjádřit také z toho důvodu, že plno mých kolegů a přátel v okolí domova a samozřejmě i z místních organizací se ptalo na tento samý problém, proč jsme k panu prezidentovi na schůzku nešli, proč jsme to odpískali a jestli nám to jako hnutí ANO neuškodí, že jsme byli ti, kteří se odmítli této problematice věnovat. Já jsem všem odpovídala, že my se této problematice neodmítáme věnovat, že se jí naopak věnujeme velice poctivě a na každý bod předložené důchodové reformy máme samozřejmě svůj názor a máme svoji reakci a také způsob řešení. Není s podivem, že samozřejmě náš způsob řešení se zcela liší od návrhu koalice.

Odmítnutí hnutí ANO zúčastnit se dál slepé uličky rozhovoru o důchodové reformě na Pražském hradě pod taktovkou prezidenta Petra Pavla, který je spojený pupeční šňůrou s pětikoalicí, bylo vlastně jen logickým vyústěním situace, která nastala po jednání kongresu ODS v Ostravě, kdy pan premiér Fiala ve svém projevu jasně řekl - cituji: "Tato vláda a naše většina v Poslanecké sněmovně a v Senátu důchodovou reformu prosadí, ať už tomu dá opozice hlasy, nebo ne. Je to jeden z našich slibů této vlády." Každý logicky myslící člověk si uvědomí, že ať se těchto rozhovorů zúčastníme, nebo nezúčastníme, tak už je vlastně dávno rozhodnuto. A ať hnutí ANO přijde s jakýmkoliv parametrem nebo ať přijde s jakýmkoliv návrhem, tak koalice stejně bude prosazovat to svoje, protože to má spočítáno, domluveno, odprezentováno. Pan premiér Fiala nám vlastně řekl: zapálím dům, ať chceš, nebo ne, nic s tím neuděláš, a pokud chceš, přilož polínko, ať v tom jsme všichni spolu. A tohleto hnutí ANO odmítá. Už během včerejšího dne a během následujících dnů, kdy se bude jednat, je jasně zřetelné, že na každý parametr a na každou věc, která je obsažena v penzijní reformě, má hnutí ANO svůj názor a samozřejmě svoje řešení. To tady prezentujeme, o tom tady hovoříme, tohleto řešení tady nabízíme, abychom se o tom bavili.

Ze všech parametrů, které jsou nastaveny, samozřejmě nám nejvíce vadí zvyšování odchodu do důchodu, který podle průzkumu STEM většina obyvatel odmítá. Ono se není co divit, v 65 letech, kdy je odchod do důchodu dnes, má člověk nejvyšší čas, aby se vůbec rozhodl, zda je zdravotně v pořádku, zda chce, nebo nechce pracovat, či jeho ekonomická situace mu nedovoluje do důchodu odejít či neodejít. Je ale zbytečné, aby ti, kteří již opravdu pracovat nemohou, byli nuceni čekat na důchod, například na dlouhodobé nemocenské nebo na sociálních dávkách, (případně) v kombinaci obojího.

Sám ministr Dvořák, který tady včera celé odpoledne seděl, (otáčí se) dnes ho tady nevidím, dal sám sebe za příklad, že on pracuje ve svých 68 letech. Ovšem nevím, jak by se mu pracovalo, kdyby vyměnil teplou židli na ministerstvu za rychle jedoucí automatizovaný pás v montovně aut. S tím souvisí také hausnumera ministra práce a sociálních věcí pana Jurečky, který se nám dneska tady snažil celé dvě hodiny dopoledne vysvětlit, že máme v průměru trávit 21,5 let v důchodu. Všichni - i mí kolegové - už mu to tady vyvraceli, že prostě v případě hranice 65 let to nevychází a statistické ročenky - dle nich je průměrný věk dožití: 76 u mužů, 82 let u žen - prostě nesouhlasí. Počty na sčítání úrovni základních škol jednoduše prokážou, že plánovači pětikoalice udělali hrubou chybku.

Další argument je stárnoucí populace a nedostatek zdrojů. Ti, kteří jako jediní v zemi nevěděli, jaká bude inflace v případě valorizace penzí za pár měsíců, a ignorovali své vlastní prognózy, se tak najednou tváří, že s jistotou víme, co se bude dít v roce 2050. Jak se bude dařit dalším šesti vládám, které do roku 2050 povedou ještě tuto zem? To samozřejmě nikdo neví. Může být hůř, může být líp, může přijít epidemie, léta hubená i bohatá, anebo také přijdou nové technologie, které nás spasí a bude čím dál méně potřeba lidské práce.

Pan premiér Fiala včera ve svém projevu strašil. Vždycky označuje nás, hnutí ANO, že strašíme lidi válkou a dalšími problémy. Včera to byl on, který upozorňoval na to, že Česká republika je na 8 % DPH (HDP) ve výdajích na důchod. Ano, bavme se o okolních státech. Dneska - Rakousko 13 %, Švédsko 13,6, Francie 13,3 - a nikdo nic neřeší a nic se nehroutí. Naopak, premiér Fiala nám tady říká, že po roce 2035 až 2050 to dotáhneme na výdaje na (důchody) HDP na 12,1 %. Tragické. Bylo by samozřejmě nejlepší, kdyby se efektivně vybíraly daně, ekonomika šlapala, bylo lacino, měli jsme dostatek bytů a rodily se nám děti. Máme něco z toho, z této vlády, jež (kdy?) za první dva roky se zdražovalo přibližně o 30 % - a bohužel zdražování pokračuje nadále, i když mírnějším tempem? Máme dost bytů, mají lidé dost jistoty na to, aby měli děti a pořizovali rodiny? Není snad pravda, že po zrušení EET narostla šedá ekonomika a bují platby v hotovosti?

Vládě aktuálně důvěřují bezvýhradně pouhá 2 % obyvatel. Zvyšování věku odchodu do důchodu lidé nechtějí. Vyslyšet je je prý ošklivý populismus. Ale není snad každá politika populistická, pokud její základ je vyslyšet přání svých voličů? Jejich různé názory se promítají v různých politických stranách, které - pokud kandidují za sebe a ne podfukářsky v koalicích, jako například SPOLU - máme tady tři strany, tři předsedy, troje stanovy, ovšem jednu kandidátku, jedny volby, ovšem tři různé kluby či frakce v Evropském parlamentu.

Pětikoaliční politici často říkají, že opozice Andrejem Babišem a Tomiem Okamurou počínaje a Kateřinou Konečnou a Robertem Šlachtou konče a dalšími se vyžívá ve strašení. Není to ale řeč obráceného zrcadla? Vždyť oni straší nás. Sice nevědí, co bude zanedlouho, ale vědí, co bude za čtvrt století, a to jistě - nedostatek peněz na důchody. Je vyroben problém, který je třeba řešit - a nejlépe vyřešit do voleb, aby bylo vidět, že pracujeme. Víme, že na stole není důchodová reforma, ale pouze parametrické změny. Všechny detaily jsme si už pročetli, všichni víme, o co se jedná. Tak to prostě je. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP