Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Aleš Juchelka, pan poslanec Jiří Mašek a jsou přihlášeny další faktické poznámky. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji. My se tady dotkli té samozřejmě prorodinné politiky a samozřejmě těch předškolních zařízení, to budeme probírat skutečně tady ve Sněmovně, sousedské skupiny, dětské skupiny, mateřské školy. Z těch sedmi miliard, o kterých tady hovořil pan ministr, tak bylo v tuto chvíli vyčerpáno jenom 700 milionů korun, ale o tom budeme taky hovořit. A tak mě zajímá samozřejmě potom, zdali se prodlouží to období, kdy ty municipality budou moci čerpat. Protože to se, tuším z Národního plánu obnovy má dít jenom do konce roku 2024 - těch sedm miliard.

A co se týká mého ctěného kolegy, vaším prostřednictvím, Aleše Dufka, no tak my jsme se na těch faktických poznámkách jednoduše zasekli z toho důvodu, že jste nedokázali vysvětlit, co to znamená těch 21,5 roku, které máme jako minimálně čas pobírat důchod. A to trvá prostě ode dnes, od včerejška, ale od asi 22. hodiny a dnešní jakoby dopoledne. Takže já bych taky si přál, aby Andrea Babišová už za malý okamžik vystoupila tady u pultíku se svým projevem, protože na to čekám tři hodiny, ale v tuto chvíli bohužel ty faktické poznámky slouží k tomu, abychom se doptávali a abyste to nejlépe jak můžete vysvětlili.

A co se týká těch pozitivních věcí z těch 12 bodů, o kterých tady tak strašně hezky mluví paní kolegyně Olga Richterová, vaším prostřednictvím, tak tam samozřejmě s některými problém nemáme a souhlasíme s nimi. Ale my se chceme hlavně ptát na tu problematiku, protože obecně s tím, jakým způsobem přistupujete k důchodům, zásadně nesouhlasíme. Vidíme, že ta důvodová zpráva je skutečně děravá, protože - nebo je úplně jiná než tak, jak vy to promujete navenek všem občanům, že to je krásné. A potom se dozvídáme, že prostě ročník, který je narozen v roce 2000 a má 24 let, tak odejde do důchodu v sedmdesáti letech a třech měsících.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Jiří Mašek, paní poslankyně Jana Pastuchová a pan poslanec Karel Rais. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl zareagovat ještě na kolegyni Richterovou, která tady v rámci té propopulační politiky a možnosti si prostě těch mladých rodin plánovat svoji část péčí o dítě a podobně, tak hovořila o té vymoženosti vlastně těch zkrácených úvazků. Včera tady o tom mluvil můj ctěný kolega doktor Kasal, že je to určitá hrozba, protože třeba po mateřské se často vracejí lékařky a už třeba plný úvazek ani nechtějí, chtějí pracovat na nula šest, na nula osm. Ten problém už tady je.

Takže na jednu stranu možnost si to nějakým způsobem určovat, ale samozřejmě to vede k tomu, že potom v rámci pojistného na sociální přichází tedy do toho důchodového účtu méně peněz, když ti lidé pracují na kratší úvazek. To je jeden moment. A my to na jednu stranu tady propagujeme z důvodu prorodinné politiky, lepších vztahů a podobně.

Ale má to ještě druhý moment. A tady bych se chtěl, pane ministře, zeptat. Jestliže někdo dlouhodobě bude pracovat na zkrácený, třeba poloviční úvazek, tak já jsem nikde nedohledal, jak jsem - je to nový moment, zatím to tak nebylo, ti lidé to nevyužívali. Jak to tedy bude do budoucna s výpočtem té pojistné doby, když bude chodit do práce třeba jenom ve středu a ve čtvrtek, zbytek bude trávit s rodinou, tak jestli se mu započítá celý ten rok, anebo jestli se to bude poměrně nějakým způsobem krátit podle skutečně odpracovaného úvazku, pokud to bude dlouhodobá záležitost? No a ti lidé samozřejmě, a to jsou mladí lidé, kteří teď na tu propagaci slyší a budou to chtít využívat, protože tendence trávit čas v práci se snižuje u té mladé generace, tak jak k čemu se dopracují? Samozřejmě logicky z menších výdělků by ten výpočet měl být relativně nízký. A jenom bych chtěl ještě odpovědět, jestli i úvaha o prodloužení pojistné doby adekvátně tomu sníženému úvazku, jestli je správná, anebo jestli to vůbec neřešíte, a ti lidé, kteří budou přispívat méně, pracovat kratší dobu, jestli budou mít stejnou pojistnou dobu jako ti, co chodí na jedna nula úvazek. Díky.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní paní poslankyně Jana Pastuchová a připraví se pan poslanec Karel Rais. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuju, pane místopředsedo. Tak já budu reagovat faktickou na své vystoupení, což není obvyklé, ale ráda bych se opravila. Protože když jsem vystupovala k panu kolegovi, vaším prostřednictvím, Dufkovi, tak jsem řekla, že nás je 72 poslanců a nás je 71. Já to vím. A potom další věc, jsem se přeřekla, že rodičovský příspěvek od 1. 1. 2025 a samozřejmě je to od dětí narozených 1. 1. 2024. Tak jenom fakticky reaguji na své vystoupení s opravou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. V tomto případě to je možné pochopit, každopádně není možné reagovat faktickou poznámku na faktickou poznámku. Faktické poznámky mají reagovat na probíhající rozpravu, tak faktické poznámky nemají nahrazovat řádnou rozpravu. Tak budeme pokračovat dál. Nyní pan poslanec Karel Rais, s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Karel Rais: Přeji dobrý den. Já bych reagoval na faktickou poznámku kolegyně Vildumetzové Mračkové, která hovořila o tom, se zmínila o tom, jak předsedkyně Sněmovny včera hovořila o tom, že nehodlají důchodce okrádat.

Já patřím taky do skupiny v podstatě pracujících důchodců, čili mě ani upřímně řečeno tolik nezajímá, co bude za 50 roků, mě zajímá to, co se děje teď. Prostě oni už nás dávno okradli. A kdybych měl tedy v rámci té poznámky říct kde, tak je to celkem jasné. Tak prvně myslím si, že ta strategie vlády je dělat valorizaci důchodů co nejpomaleji, což se jim svým způsobem povedlo, bohužel, protože nárůst reálných mezd do valorizace se bude počítat pouze z třetiny, nikoliv z poloviny, tak jako to bylo za vlády Andreje Babiše předtím.

Druhá záležitost - druhý trik byl ten, že v podstatě vytvořili dva různé koše, koše životních nákladů v podstatě. Jednak je to pro řekl bych normální lidi a pak je to pro ty důchodce. Tam samozřejmě se zpomalí, tam do toho koše dali věci, které nejsou tak inflační nebo nejsou zatížené inflací, a to jsou, když si z toho udělám trochu legraci, tak to jsou ty flanelové košile, teplákové soupravy a důchodky. Tak je naprosto jasné, že tam je inflace jiná, než je inflace třeba u ovoce a zeleniny. A tyto, tady na tyto, na tento spotřební koš vážou taky valorizaci. Čili myslím si, kdybych to měl shrnout, že se v podstatě ten vzorec, kdy vlastně jde o inflaci, tak ten nebude platit, protože... (Čas.) Dobře, tak já se přihlásím v rámci, jestli na mě dojde řada, v rámci rozpravy. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou vystoupí ještě paní poslankyně Vladimíra Lesenská. Prosím.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji, pane předsedající. Všechno zní fantasticky. Vaše podpora rodin, dětské skupiny, sousedská výpomoc, podpora pečujících, odlehčovací služba, terénní, sociální a zdravotní služby, podpora dostupného bydlení pro mladé i seniory. Tím vším se chlubíte, chlubí se tím vaše vláda. Já mám několik snad doufám jednoduchých otázek - kde na to vše má průměrně příjmová rodina brát? Z čeho si má investovat do DIPu, z čeho si má odkládat na rodinnou rezervu, která by podle výroku ekonomů měla být ve výši minimálně tří měsíčních platů, optimálně šesti. Není to o tom, že kdyby naši pracující měli srovnatelné příjmy s Evropou na západ od naší hranice, tak by nejenom že měli na všechny potřebné služby, ale byl by i vyšší, a to o dost vyšší příjem do důchodového systému, a nemuseli bychom čerpat dokonce ani dávky na bydlení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Moje úplně poslední reakce v tuto chvíli k faktickým poznámkám. A tak jak tady vystoupil pan Rais, prostřednictvím pana předsedajícího, který jasně řekl, jakým způsobem se tato vláda chová k seniorům. A já bych vám ráda z tohoto místa řekla, že jsem v pondělí, pane ministře, se zúčastnila v Karlovarském kraji se otevřel centrální sklad Potravinové banky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP