Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(13.00 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Nechtějte, abych to četl, je to na hodinu, já to neudělám, ale už to přestaňte říkat. Vy když jste byli v opozici, tak jste navrhovali, aby kompenzace nebyla 500, ale 600 korun, aby netrvala tři měsíce, ale čtyři měsíce a tak dále, a tak dále. A vy tady máte různé - zrušit povinnost hradit silniční daň a tak dále, to bych tady fakt byl na hodinu, upravit výčet subjektů kompenzačního bonusu, rozšířit to i o OSVČ.

Dostanu se k pozměňovacímu návrhu Markéty Pekarové Adamové, protože ona tady otevřela to téma, odpustit odvody na zdravotním a sociálním pojištění obdobně, jako tomu bylo v období březen až srpen 2020, konkrétně pak od října 2020 do konce kalendářního měsíce, který bude následovat po ukončení trvání vládních omezení. Jinými slovy, já vám to klidně namnožím, dokonce jsem to pro vás, abyste nečetli všechno, vyžlutil, ty největší bomby, kde to jde do miliard a desítek miliard. Vy jste to navrhovali. Kdyby to prošlo, tak ten schodek tady byl o 150, 200, nevím, miliard víc, byl by vyšší. Tak už to přestaňte říkat, že předchozí vláda něco rozfrcala v době covidu a vy to tady teď zachraňujete. Kdybychom vás poslechli, tak těch miliard bylo - mimochodem kompenzace, vy říkáte kompenzacím rozfrcání, to mi nepřijde fér, a bylo by toho mnohem víc. To je jeden kontext.

Ten druhý kontext je strašení, to téma strašení. My když tady upozorňujeme třeba na migraci, migrační pakt, teď něco řekne francouzský premiér - my k tomu svoláváme mimořádnou schůzi - který to obnažil, to, co vy popíráte, tak vy říkáte, že my strašíme. Ale my na rozdíl od tohohle toho vidíme ten vývoj v západní Evropě. Když se podíváte na minus dvacet nebo třicet let, tak vidíme, jak to tam začalo a my jsme řekněme v té fázi západní Evropa minus třicet let, logicky. My jsme neměli kolonie, k nám nemá kdo v tomhle případě utíkat z hlediska jazykové vybavenosti a podobně. Ale máme možnost se poučit z toho vývoje, který je v západní Evropě. Předpokládám, že cestujete, kolegyně a kolegové, po Evropě, ne? Tak vidíte, jak se ta města mění za posledních dvacet let. Pokud to nevidíte, tak se na mě nezlobte, tak nejste upřímní. Anebo to vidíte a nechcete to přiznat. A my máme tu možnosti se z toho poučit. Takže to není strašení. My vidíme přesně, jak se to vyvíjí v těch západních metropolích a jenom nechceme, abychom šli touhle slepou cestou.

Naproti tomu tady vy nevíte, co bude za těch třicet let. To je to, co já říkám. Ano, já nezpochybňuji ta čísla, ale je tam spousta neznámých. Covid s tím třeba zamával, kolik zemřelo lidí nad 60 let? Migrace, kolik je teď tady lidí z Ukrajiny, kolik pracuje, kolik nepracuje, kolik studuje. Vždyť vy nevíte, co se mezitím stane, jestli bude migrační vlna, jestli bude další covid. Jak to bude - vy si z toho někteří děláte srandu - robotizace. Vy jste věděli před třiceti lety, jak dneska bude fungovat, že budete mít mobily? To jste nevěděli, jak budete ovládat bankovní účet, že si na dálku otevřete auto, zapnete si klimatizaci. Ne, chodili jste s klíčem otevírat a byli jste rádi, že jste v zimě nastartovali. To se posouvá za třicet let a my říkáme, že vy dneska strašíte, aniž byste věděli, co za těch třicet let bude, protože je spousta neznámých. Já nezpochybňuji tu nízkou porodnost, nezpochybňuji to stárnutí, ale pak je tam celá řada dalších věcí a vy se chytnete vždycky jenom těch dvou a řeknete: buď se zvýší daně nebo sociální pojištění, nebo budou mít důchodci menší důchod anebo prostě půjdou později. A nic mezi tím není. Ale takhle přece ta věc není, vy to hrozně zjednodušujete Takže tolik o strašení. My strašíme, ale vy nestrašíte, vy říkáte realitu. To je fakt neuvěřitelné.

Poslední obecná poznámka, kterou jsem to chtěl zarámovat. Já mám bohužel z této vlády pocit, a snažím se vždycky tam najít něco pozitivního, že vy řešíte ty věci, ve kterých Česká republika je na tom relativně dobře. Když to řeknu ještě jinak, není na tom nejhůř. Tak my jsme jediná země, která vinou ekonomického poklesu se nedostala na předcovidovou úroveň. To jsem tady ukazoval včera, jediná země. Místo abyste řešili ekonomický růst - neřešíte. Jsme země, která na kupní sílu má nejdražší nebo jednu z nejdražších cen elektřiny, plynu, obecně energií, přestože elektřinu tady vyrábíme a vyvážíme. Co jste s tím udělali? Taky nic. Ta energetická inflace patří mezi nejvyšší, v několika měsících jsme byli dokonce nejvyšší, ze všech zemí OECD, nejenom z Evropské unie. Naproti tomu v zadlužování jsme byli čtvrtá, teď šestá nebo sedmá nejméně zadlužená země, ale když se podíváte na ty důchody, tak z hlediska podílu HDP dáváme necelých 8 %. Země, které jsou násobně zadluženější než my, typicky Itálie dává téměř 16 %. No tak to by se tam z toho museli úplně zbláznit vaší optikou. Takže oni jsou násobně zadluženější než my, přesto dávají na důchody dvakrát tolik. Já neříkám, že se neděje vůbec nic, ale že by se z toho dělaly mimořádné schůze, napadala se opozice, která má jiný názor, že jsou populisti, tak to se tam fakt neděje. A to je to zarámování. Vy si prostě vezmete mantry - zadlužování, důchody, na tom to postavíte a kdo má jiný názor, tak je populista. Ale ty věci, které lidi fakt trápí a kde jsme statisticky nebo objektivně nejhorší nebo patříme k nejhorším, tak to neřešíte.

Tím se dostávám k té typické komunikační manipulaci, to jsem teď řekl. Kdo s vámi nesouhlasí, tak je populista, anebo, to je druhý typ manipulace, že nechce dělat nic. Ale to my přece tady vůbec neříkáme. My neříkáme, že když s vámi nesouhlasíme, že nesouhlasíme s prodlužováním nad 65 let - sami jste řekli, teď se to dál prodlužuje a zastropuje se to 65 lety. Tak se o tom pojďme bavit, jak se to bude dál vyvíjet, ale vy to chcete prolomit a jít dál a my říkáme - nesouhlasíme. Vy říkáte buď, že jsme populisty, tak to pak nemá cenu vést dál dialog, anebo že nechceme dělat nic, že to popíráme. Ale takhle to přece není. To není, že nechceme dělat nic, nechceme jenom tupě říct: prodloužíme věk odchodu do důchodu a to je naše záchrana. Konec, tečka, na shledanou. Takhle to přece není.

Notabene, vy to musíte brát jakoby kumulativně, co vy jste v těch důchodech udělali, a my už prostě potom jako opozice vám nastavujeme zrcadlo. Změnili jste valorizace, valorizační mechanismus, pak jste změnili mimořádné valorizace, dokonce za mě retroaktivně, to se na mě nezlobte. Tam nastává další zajímavý paradox. Vy jste přesvědčili Ústavní soud a vaše voliče, že jste nevěděli v lednu, jaká bude inflace v únoru, na tom jste postavili tu argumentaci, ale teď přesvědčujete svoje voliče a ty, co vám věří, že víte, co bude přesně za třicet let. To přece nemůžete myslet vážně. Protože vy jste na tomhle postavili ten stav legislativní nouze, protože byste to jinak nestihli, protože jste čekali, až skončí prezidentské volby. Takhle jsou ty věci, vždyť to přece víme, jak to bylo. Takže vy, abyste to udělali až po volbách, abyste je neovlivnili, tak jste museli přijmout stav legislativní nouze a museli jste to nějak odůvodnit. Vy jste to odůvodnili, že to vlastně byl překvapivý moment a pak už by se to jinak nestihlo. Vznikla by velká hospodářská škoda. Vyplacení valorizace důchodů ze zákona je velká hospodářská škoda. Takže už tam jsme s tím nesouhlasili.

A teď je to vlastně takový třetí zářez. Já to dávám do nějakého kontextu, a to všechno v momentě, kdy říkáte, že nerozdělujete a nevedete a nechcete dělat ty mezigenerační spory. Ale tím, že tady vlastně během jednoho roku už máte třetí věc, která se týká důchodů, to znamená lidí v důchodovém věku, ať už jsou tam teď nebo tam budou za pár let, tak tím vlastně vy naznačujete, že tam je ten problém.***




Přihlásit/registrovat se do ISP