Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(13.10 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Že ti důchodci nás stojí spoustu peněz a že to zaplatí budoucí generace a že to je nefér a že ty budoucí generace ty důchody takové mít nebudou. Čímž vy to rámujete tím mezigeneračním sporem, kde pak ti senioři se vlastně stydí za to, že berou důchody poté, co 35 let, 40 let pracovali. Já tady nebudu říkat ty statistiky, to už tady říkali kolegové, kdo jak dlouho pracuje. Když to srovnáte, Česká republika versus některé západní země, to už tady řečeno bylo.

Vy jste za mě úplně rezignovali na tu prorodinnou politiku, byť pan ministr tady říkal, že tam něco v tom návrhu je. Spoustu věcí jste ale zrušili, viz třeba školkovné. Ale za mě prostě ukázaná platí. Porodnost klesá poslední dva roky velmi, velmi výrazně. Takže mě by zajímalo, jak ruku v ruce, jak to jde s tím a co vy uděláte do budoucna pro to, aby se ten trend obrátil a nevymlouvali se na něco jiného Ještě jednou zopakuju, že na důchody jde přibližně 8 % výdajů v poměru k HDP, což je pod průměrem Evropské unie. Když se podíváte na ta čísla i zpětně, tak se to vyvíjí kolem těch 8 %, takže to není taková ta klasická, já tomu říkám hokejka, že by to šlo soustavně nahoru, není. Zase, já tím neříkám nedělat nic. To říkám dopředu, aby mi tady na to zas někdo neargumentoval. Ale nedělejte z toho tragédii, když naše výdaje na důchody jsou deset posledních let kolem 8 %. V roce 2018 a 2019 byl dokonce ten důchodový účet v přebytku. Ale vy jste tím strašili už v roce 2012, 2013 přece. Tak mi tak nestrašte ty lidi a nedělejte z toho jakoby u nás na ty důchody šlo 15 %. Jsme nad průměrem Evropské unie, jsme na tom úplně nejhůř a jde to úplně drasticky nahoru každoročně nezadržitelně. Takhle ta situace není. Ale vy to takhle popisujete, abyste si odůvodnili tyhle změny, a nic jiného nechcete slyšet. Vy nechcete slyšet jiné návrhy? Vy jste se prostě pro to rozhodli, konec.

Premiér při svém projevu řekl, že věk odchodu do důchodu bude předvídatelný. Tím myslel zřejmě to, o čem se tady bavíme, že se v 50 letech dozvím, v kolika půjdu. Dobře. Nicméně politicky vzato jsem nevěřil svým uším, že to vůbec řekl, protože politicky to pravda není. Ještě v prosinci v roce 2022 právě premiér říkal, že nebudete zvyšovat věk odchodu do důchodu, že nebudete měnit ten mechanismus. Opakovaně to řekl, opakovaně. Můžete mi konečně někdo bez vytáček, výmluv, co jsme my říkali před 15 lety, před pěti lety, před deseti lety, teď se bavíme o vás, vy vládnete, vy to předkládáte, přestaňte se vymlouvat na opozici - co se změnilo mezi prosincem 2022 a dubnem 2024, že jste o 180 stupňů otočili? Můžete mi to, prosím tady říct? Protože premiér této země opakovaně řekl, že se nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu za vaší vlády. Co se změnilo? Co se změnilo?

Nebyly mezitím žádné volby, nebyla to předvolební kampaň, bylo to po volbách. Bylo to už tři čtvrtě roku po zahájení války na Ukrajině. Takže co se změnilo? Za mě nic. Vy jste změnili názor.

A teď vlastně říkáte, že my, když na tom názoru setrváváme, takže my jsme populisté. Mimochodem, jak potom ti lidé vám mají věřit, když vy v rámci jednoho volebního období řeknete nebudeme něco zvyšovat, to se týkalo i daní, ale k tomu se vracet nebudu, a potom navrhujete to zvýšení? No, pan zpravodaj tady kroutí hlavou, tak já doufám, že se přihlásí, aby mi vysvětlil skutečně ten rozdíl bez vytáček. Co se změnilo mezi prosincem 2022 a dubnem 2024, že z toho nebudeme zvyšovat navrhujete zvyšování? To je prostě úplně jednoduchá otázka. Proč mi na to nikdo neodpoví?

V televizi jsem se na to ptal kdekoho, když jsem byl třeba s kolegou Kohajdou, a on to vždycky vrátil: Ale vy jste taky něco říkali před sedmi lety. To není odpověď. To jak ve školce.Teď vy jste vláda, vy se zpovídáte Sněmovně, nám, opozici, a tady prostě jste nedodrželi slovo. Tak nám vysvětlete, proč? Vy to nazýváte, dámy a pánové, reformou. No, za mě to reforma není, protože já pod reformou vidím nějaký nový přístup k té věci, nové věci. Motivace. Dobře negativní, pozitivní. Řešení výdajů, řešení příjmů, řešení příjmů. Ale to tady není. Vy jenom parametricky prostě měníte ty věci, aby vám to pro tuto chvíli vyšlo s velkým rizikem, že po příštích volbách může u některých těch bodů dojít k revizi.

Proč tohleto jakoby riskujete? Proč tohleto riskujete? Proč to děláte? Proč se nejste schopni, já už jsem nad tím mávl rukou u insolvencí a milostivým létem, tam jste nebyli schopni se domluvit s námi, ale proč se nejste schopni domluvit na věci, která jde nad rámec šesti volebních období? Tady něco počítáte do roku 2050 a chcete to prosadit na sílu. Kde jsou všechny ty věci na té příjmové straně? Co děláte pro ekonomický růst? Pro boj s šedou ekonomikou? Nic! Vy jste zrušili EET a doteď se vymlouváte, že nikde nemáme čísla, kolik by to tak asi té státní kase hodilo. To je taková univerzální výmluva a na to jste úplně rezignovali, na toto. Jenom řešíte ten škrt, jenom se chcete jakoby proškrtat k nějakému výsledku.

Mimochodem to, že jsme jediná země, která se nedostala na předcovidovou úroveň, není pro vás odpověď, že ta vaše hospodářská politika je chybná? I to Maďarsko, které furt kritizujete, tak je daleko před námi. My jsme skutečně jediná země, to je neuvěřitelné, která se nedostala na předcovidovou úroveň, a ani to s vámi nehne, že byste se zamyslel jako sebereflexe, možná ta naše hospodářská politika, tady škrtáme, tady škrtáme, samozřejmě u jiných, u sebe, ne - teď jsem si přečetl, že budete nabírat někde snad 200 nových úředníků kvůli té digitalizaci, jestli jsem to správně četl - takže se to vždycky týká těch jiných, jo? Ale tak a vy si myslíte, že se proškrtáte k ekonomickému růstu? Čímž já neříkám, aby se vyhazovaly peníze oknem, abyste mi to zase tady nevkládali do úst.

Takže suma sumárum, stejně tak vy nepočítáte, na to už jsem rezignoval, ten věk dožití ve zdraví, vy nepočítáte s tím, vy fakt jedete jakoby povrchně, za mě, nezlobte se, prodloužím věk odchodu do důchodu, ušetřím něco, bude to udržitelný ten systém. Vy prostě nepočítáte s tím, že někteří lidé prostě nebudou moci pracovat, nebo ty jejich příjmy budou tak malé, že stejně budou závislí na sociálních dávkách. Takže to, co ušetříte na důchodu, tak zase jim budete muset dát na sociálních dávkách. Případně že ti lidé, kteří už by byli na odpočinku a měli by to zdraví lépe chráněno, budou muset chodit do práce, takže budou mít třeba více zdravotních problémů, takže zatížíte zdravotnictví. To prostě vy přece víte, že i v té politice jeden mechanismus něco spustí, a je to jako domino. Že to není izolovaná věc, prodloužím věk odchodu do důchodu a tohle ušetřím. To je to, co já jsem vám tady vysvětloval marně u stavebního spoření. Snížím o tisíc korun příspěvek, ušetřím dvě miliardy. Ne, neušetříte vůbec nic, protože ti lidé potom nemůžou čerpat ze stavebního spoření úvěry, protože to je uzavřený systém. A neplatí pak z toho DPH. A jedna koruna do stavebního spoření znamená čtyři koruny vybrané na daních. Takže vy ušetříte miliardu a přijdete o čtyři, vy to prostě berete hrozně povrchně. To mně na vás v tomhletom mrzí.

Já pro vás mám, já jsem to zestručnil, jenom jednu jedinou otázku, jestli mi můžete odpovědět, ty ostatní jsme tady nějakým způsobem probrali na těch faktických poznámkách. Jestli mi tedy můžete říct, co tak výjimečného se stalo mezi prosincem 2022, kdy premiér opakovaně v médiích řekl, že se nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu, a současnou dobou, kdy to navrhujete zvyšovat tak vehementně, že kdo má jiný názor, tak ho obviňujete z populismu. ***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP