Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže je to jedno velké divadlo. Vážení spoluobčané, prosím vás, nevěřte jim. Nevěřte jim. Je to jenom oblbování, kde oni se tváří, že někde v roce 2050 se ušetří, ale nejsou schopni ani říct HDP. To je nějaká analýza, ano, tam nějaké ty předpoklady jsou. A proč tam není to jejich řešení? Proč tam není i to řešení, jak dlouho studují studenti nebo další věci. Takže je to zkrátka, závěr z toho je takový, že já nevím, o čem jsme vlastně měli s panem Jurečkou jednat. O čem? Já vlastně nevím, co on předkládá, já nevím, jaký to má dopad na rozpočet 2026, 2027, 2028. Já jenom vím, že tahle vláda odrbala důchodce o obrovské peníze, ničí jim život, dělá jim ze života peklo. Stále víc lidí má problém zaplatit nájem a základní potřeby, energie, nechává vydělávat energetickým firmám, zdaňuje všechno, co jde. Tak si připomeňme ta různá hesla. Teď chodí ty složenky na daň z nemovitostí. A Stanjura postupně nejenom, že odrbal důchodce, zaměstnance a teď se chystá na kraje a na obce, protože ty mají na účtech nějaké peníze na dlouhodobé investice. Takže to je úplně neuvěřitelné a zkrátka tahle vláda neudělala pro lidi vůbec nic.

Já bych tady mohl číst dlouho bilanci jednotlivých ministrů, co z nich vlastně vypadlo. Takže jenom lži, jenom manipulace, jenom mystifikace a účelové informace, ale nechápu vlastně - možná jsem natvrdlý - o čem je ta řeč. Skutečně je to jenom o roce 2050? Tak nám řekněte, kolik bude HDP. Nebo je to před tím? Tak nám řekněte, kdy kolik ušetříte tím, že jste odrbali důchodce a příští zaměstnance, to se týká všech zaměstnanců, všech. Samozřejmě, možná by pan premiér, který se samozřejmě stará jenom o zahraniční politiku, se mohl jít podívat na takovou kontinuální linku v nějakém závodě, kde někdo má 15 minut na kafe dopoledne a potom 20 minut na oběd. Ať se tam jde podívat, jestli tam někdo může pracovat tak dlouho.

Takže velice narychlo jsem řekl svůj názor a určitě budu rád, ale znovu opakuji, že je to jenom divadlo o ničem. Vážení spoluobčané, od této vlády nečekejte nic dobrého. Tahle vláda ničí naši zemi, ničí všechno, naše země pod touto vládou nemá žádnou budoucnost, sem nepřijdou žádní investoři a naši podnikatelé se budou muset rozmyslet, jestli vůbec tady chtějí podnikat. Vždyť ta pravicová ODS, která neexistuje a už je SPOLU, tak teď jsou volby - co vám řekli na tiskovce? Že kandidují do Bruselu proti hnutí ANO. To je jejich plán. My kandidujeme do Bruselu, abychom tam prosadili a bojovali za to, abyste měli levnější elektřinu, abyste mohli topit plynem, abyste mohli topit dřevem, aby vám do všeho nekecali ti úředníci, nikým nevolená ta bruselská hydra. To my chceme v Evropě, protože my máme starost o budoucnost Evropy a tam se to rozhodne. (Potlesk vlevo.) Tak si vzpomeňte, co tahle vláda od nástupu pro vás udělala a udělejte z těch evropských voleb referendum o této vládě. Udělejte to, vyjádřete se. A pokud jste spokojeni, tak vám není pomoci. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a s faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr Dvořák. Pane ministře, prosím.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem se původně přihlásil na samém počátku vystoupení pana poslance Babiše, kdy se podivoval nad tím, že tady není nikdo z vlády. Tak jsem ho chtěl jenom upozornit, že v tuto chvíli zasedá vláda a také zasedá plénum Senátu, takže zkrátka tady nemůže celá vláda sedět, protože má taky jiné úkoly, než sedět na plénu Sněmovny, kde se obstruuje. Ale během toho projevu jsem chtěl ocenit jednak to, že pan poslanec Babiš svým projevem prokázal, že i v 69 letech je člověk velice výkonný, plný energie a tudíž si myslím, že i v 65 jít do důchodu je zbytečně brzo pro lidi, jako je třeba pan poslanec Babiš. To je jenom na okraj.

Pak jsem chtěl především ocenit mimořádnou slušnost a korektnost, jakou tady pan poslanec Babiš předvádí. To, jak se nepouští do osobních útoků, jak se drží tématu, to, jak si vzal k srdci to naše všeobecné volání po atentátu na premiéra Fica, že se k sobě budeme chovat slušně, projevovat si navzájem respekt. Myslím si, že to pan poslanec Babiš opět v plné šíři předvedl. Děkuji vám. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a vaše vystoupení vyvolalo mnoho dalších faktických poznámek. První paní poslankyně Peštová a připraví se pan poslanec Juchelka. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Pane ministře, já nebudu komentovat to, co jste všechno řekl, ale tu první část, to znamená, že jste tady obhajoval vládu, že vláda tady není, protože zasedá. Ale nás to přece vůbec nezajímá. Ve své podstatě vy jste si svolali mimořádnou schůzi, vy jste řekli, že toto je klíčové, je to vlastně vaše důchodová reforma, kterou chcete za každou cenu prosadit, dokonce jste si tam dali i pevné hlasování. Nás vůbec nezajímá, že má nějakou vládu. Tu vládu si měli udělat třeba v pondělí, protože věděli, že teď přijde ta správná chvíle, kdy tady budou sedět a budou obhajovat ten svůj paskvil, a my samozřejmě jsme připraveni okamžitě na to nějakým způsobem reagovat. Takže opravdu výmluva dobrá, ale neakceptovatelná. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a nyní je na řadě pan poslanec Juchelka a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já se dotknu všech těch věcí, které tady říkal pan ministr Dvořák. Vláda zasedá každou středu a vymyslela si to ona. Proto vždycky tady máme jako poslanci, kteří se sjíždějí z celé republiky, půl dne volna právě proto, že vždycky ve středu zasedá vláda, a proto tady nikdo není, kromě pana ministra Dvořáka, protože i přesto, že to je tak strašně důležitá materie, která má 330 stran, tak není schopen tady být ani pan předkladatel ministr Jurečka a vy, který o důchodech nevíte vůbec nic, tak nám nemůžete odpovědět na žádné otázky v rámci prvního čtení, protože zkrátka ty odborné věci neznáte.

Ano, zasedá i Senát a Senát dneska skandálně schválil to, že tato Sněmovna nenavýšila v prvním stupni příspěvek na péči všem těm desetitisícům lidí, který zůstává už několik let stejný a tím pádem už je dneska jasné před podpisem pana prezidenta, že si budou moci dovolit méně hodin péče, když mají první stupeň příspěvku na péči.

Pokud má někdo 69 let a ještě je tak plný síly, jak říkáte, jako předseda Babiš, tak my jsme jedině pro. Proto navrhujeme logickou motivaci všech seniorů, aby pracovali. Nenavrhujeme ji tak, jako vy, kteří budou díky tomu zase šetřit v rozpočtu, protože můj ctěný kolega Kubíček udělal fantastickou excellovskou tabulku pro ekonomického experta KDU-ČSL pana Kohajdu, kde jasně ukazuje na to - a o tom se budeme určitě ještě bavit - že prostě a jednoduše vy ty seniory, kteří budou chtít pracovat i po 65 letech dobrovolně, budete zkrátka zase odrbávat na financích.

No a co se týče dalších věcí, tak ty si nechám potom samozřejmě ještě na další část svého projevu ohledně důchodů ve faktických poznámkách. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Mračková Vildumetzová a připraví se paní poslankyně Ožanová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, pane ministře Dvořáku prostřednictvím paní předsedající, mlčeti zlato. To jsem ráda, že jste to uznal, protože já musím říct, že vaše vystoupení v tom, že mi tady sdělujete, že tady nikdo není přítomen, že je jednání vlády, je opovrhování touto Sněmovnou. Já jsem to říkala několikrát. Jak si může tato vláda dovolit svolávat jednání vlády, když je Poslanecká sněmovna?***




Přihlásit/registrovat se do ISP