Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(18.30 hodin)
(pokračuje Vladimír Zlínský)

Dochází tedy k setrvalému poklesu úhrnné plodnosti, tedy fertility, kdy tato hodnota klesla z úrovně 1,8 v roce 2021 na hodnotu kolem 1,5 v roce 2023 - zmiňoval to tady pan ministr. A nyní ukázka racionálního a srozumitelného vyjádření vrcholné představitelky Evropské komise Dubravky Šuicové - a to je samozřejmě ironie - a skvěle vycizelovaného eurospeaku, jakým způsobem reagovat na vymírání původně evropské civilizaci. Chorvatská místopředsedkyně Evropské komise pro demokracii a demografii Dubravka Šuicová pro Financial Times před několika dny uvedla, že hrozí ohrožení naší konkurenceschopnosti, tlak na naše rozpočty, zátěž pro veřejné služby a důchody či možnost, že pracovní místa ve všech odvětvích ekonomiky zůstanou neobsazena. Problém by podle ní měly řešit jednotlivé evropské země i samostatná Evropská unie. Evropská unie je dle jejích slov na pokraji - pozor - demografické revoluce. Já si myslím, že už dávno jsme v problémech, demografické deklinaci, a ona, paní komisařka, si všimla, že jsme na pokraji demografické revoluce, která vyžaduje hluboké přehodnocení našich institucionálních, politických, ekonomických a kulturních rámců.

Dále řekla: Chápu, že mají lidé nějak pocit, že by měli jít daleko doprava, protože si myslí, že migranti zkazí jejich národní identitu. Ale zároveň bez imigrantů nemůžeme žít - vidí Šuicová jediné možné řešení. Nepomáhají dle ní už ani prorodinná opatření, která v minulosti porodnost udržovala, jako například dobrá a dostupná péče o děti. No, já nemám pocit, že by se Evropská unie starala nějak výrazně o to, aby se rodilo dostatečné množství dětí u původní populace.

A pak tam je zmíněna ještě jedna expertka, Sarah Harperová, což je profesorka gerontologie na Oxfordské univerzitě, a ta tvrdí, že je nepravděpodobné, že by trend v počtu narozených dětí se podařilo zvrátit. Lepší vzdělání a nezávislost dle ní znamenají, že ženy ztratily povinnost se rozmnožovat. Tak to mi skutečně racionální nepřipadá, spíš mně to zavání velkým nihilismem. Míra úhrnné plodnosti v EU klesla v roce 2022 na 1,46 na jednu ženu, přičemž ve Španělsku dosahovala hodnoty 1,16, v Itálii 1,24, v Polsku 1,29. Pod úroveň 2,1, při níž je populace bez přistěhovalectví stabilní, klesla již na počátku sedmdesátých let 20. století. Takže tady vidíme, že paní komisařka si toho všimla až teď.

Z tohoto pohledu se jeví jako zcela sebedestruktivní to, že v předchozích letech se nevěnovala téměř žádná pozornost zvýšení porodnosti původní populace a spoléhalo se naivně na migraci, která měla plnohodnotně nahradit vymírající část původní populace. Je nepochopitelné, na základě jakých úvah ti, kteří lákají migranty na hojné sociální dávky a otevřeli stavidla nelegální migraci, došli k názoru, že tyto osoby, které nechtějí přijmout ani jejich zdrojové země, se stanou ekonomickou aktivní silou a ne ekonomickou, sociální a bezpečnostní hrozbou pro přijímající, vymírající rozvinuté společnosti a vše nakonec neskončí velkým podvolením a nahrazení původní populace, a to včetně eliminace většiny charakteristických, (důrazně) i pozitivních rysů - podotýkám, pozitivních rysů - a prvků současných rozvinutých společností.

Dalším sebedestrukčním prvkem rozvinutých společností je podpora jako (houby?) po dešti vznikajících genderových entit v rámci genderové fluidity, která je pravděpodobně také daní za vysoký životní standard rozvinutých společností. Bohužel další přirozené rozmnožování těchto entit či individuí se nejeví jako moc pravděpodobné či se jeví spíše jako nemožné. Často je veřejně podporováno přímo uvažování, že nemít děti v populacích vyspělých zemí přímo pomáhá chránit ekosystémy na trpící a umírající planetě Zemi, že to je správné, odpovědné chování, zvláště u bílé populace, která zavinila současnou environmentální krizi. Nikde se ovšem nedozvíme pravý opak, že pokud zdegeneruje či vymře obyvatelstvo vyspělých zemí, je velké riziko ztráty mnoha technologických vymožeností, které jsou základem současné prosperity a jejichž ztrátou dojde k rozpadu světové bezpečnostní stability. Paradoxně ty generace, které propagují výše zmíněné myšlenky, budou s velkou pravděpodobností obětí svých bludů a své pošetilosti.

Pokud se nemýlím, tak předpokládané těžké časy s existenciálními problémy by měly toto racionální uvažování u následujících populací opět obnovit. Pravda je taková, že v krizových situacích se lidské skupiny a společnosti dokázaly v minulosti semknout a v některých případech i velké obtíže překonat a přežít, a tím nastartovat další cyklus s počátečním převažujícím racionálním a kreativním myšlením a chováním, včetně dostatečného rozmnožování, vedoucím k nové rovnováze a stabilitě na kvalitativně vyšší úrovni.

A teď bych zmínil další teorii, jmenuje se to - já už jsem to taky zmiňoval ve faktických poznámkách - jmenuje se to populační spirála či pirueta smrti. Je to teorie, kterou vypracoval americký demograf Frank Notestein v roce 1945. Tato teorie popisuje situaci, ve které se populace nachází v početním úpadku a vede ke změně věkové struktury obyvatelstva. Spirála začíná poklesem porodnosti. To může být způsobeno mnoha faktory, jako je - už jsem to jmenoval - zvýšení sociálního statusu a úrovně a vzdělání žen, větší zaměření na kariéru a osobní rozvoj, odkládání termínu rodičovství, rozšíření antikoncepčních metod nebo zlepšení, ale i zhoršení ekonomických a sociálních podmínek ve společnosti, a je spolu s poklesem úmrtnosti součástí takzvaného demografického přechodu, který už jsem taky zmiňoval, který je charakteristický poklesem hrubé míry porodností a hrubé míry úmrtnosti. A je to přesně to, o čem se nyní bavíme a co nás vlastně nutí tady debatovat o důchodové reformě.

Pokud porodnost klesne pod úroveň, která je potřebná k udržení stabilního počtu obyvatelstva, dochází pochopitelně k poklesu množství populace. Pokles porodnosti vede k postupnému stárnutí populace a k dalšímu pokračování nastoupeného trendu - ale pozor - s jeho zrychlováním, proto je to pirueta. Starší populace pochopitelně vyžaduje více sociální a zdravotní péče, zároveň se snižuje počet mladých lidí, kteří jsou schopni pracovat a podporovat ekonomiku. To vede k tlaku na udržitelnost důchodového systému, a tím i na stabilitu státního rozpočtu, jak můžeme vidět nyní v tomto konkrétním projednávaném bodě.

Spirála smrti je problematická, protože jednou nastoupena, je obtížné ji zvrátit. Já bych nepropadal v tomto směru nihilismu, nakonec to období Husákových dětí naznačilo, že s tím pohnout jde, i když fakt je ten, že to období zvýšené porodnosti trvalo 10 let - a pak došlo k dalšímu úpadku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP