Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(18.40 hodin)
(pokračuje Vladimír Zlínský)

Současné politické vedení západních společností propadlo v tomto směru nihilismu a situaci se snaží řešit uvolněním stavidel migrace z Asie a z Afriky včetně ilegální, a dále podporuje distribuci ilegálních migrantů do migrací méně zasažených zemí v rámci migračního paktu. Důsledkem dalšího rozvoje populační spirály smrti mohou být velké společenské otřesy a rozpad západních společností v důsledku chudnutí společností a z důsledků etnických změn evropských populací. Toto může vyústit v sociální bouře, občanské nepokoje či v nejhorším případě i v občanskou válku na evropské půdě. Je nejvyšší čas se nad současnými, nepříznivými populačními trendy zamyslet a začít konat co nejvíce racionálně, tedy aktivně podpořit porodnost původní pracující populace jak ekonomickými stimuly, tak i informační PR kampaní masmédií hlavního proudu nejlépe, tam se toho taky moc nedočteme, o nutnosti těchto opatření k zajištění stability důchodového systému je třeba přesvědčit hlavně mladé lidi pochopitelně. A pokud se to nepodaří, potom další variantou je zánik kultury a případně i genů, protože když se nebudeme množit, tak geny se ztratí a překrytí jinou kulturou a geny, které se množit dokážou.

Bohužel toto je varianta, která se v minulosti několikrát opakovala, a bylo by bláhové si myslet, že nastal konec dějin a co se stalo mnohokrát, se již nemůže opakovat. Já bych ještě tady zmínil situaci o dožití ne ve zdraví, ale spíš dožití v nemoci, protože už to tady taky bylo mnohokrát diskutováno, že doba dožití ve zdraví se pohybuje u mužů kolem 61 let, u žen kolem 63 let. A snažil jsem se analyzovat tu situaci, čím to vlastně je, že se nám prodlužuje věk, ale neprodlužuje se nám ta doba dožití ve zdraví. Pravděpodobně základem bude nějaký nezdravý životní styl naší populace, který vyplývá z jakýchsi zažitých stereotypů a taky samozřejmě z dostupnosti vysoce energetické potravy, zatím je dostupná pro ty lidi. Samozřejmě tam hraje roli nedostatek pohybu, protože víme, že někteří lidé bez auta se nepohnou, nadbytek požívání alkoholu, kouření, drogy, chemizace potravinového průmyslu, mikroplasty a další věci.

Já bych tady zmínil hlavně tu triádu, která se hlavně od té obezity odvíjí. To je chronická ischemická srdeční choroba, z které pak se odvozuje srdeční selhávání, arytmie, vysoký tlak, neboli arteriální hypertenze, z které jsou různé cévní mozkové příhody, diabetes mellitus, neboli cukrovka 2 typu, onkologická onemocnění, která nám bohužel v populaci narůstají, hlavně některé typy, které se hůře léčí. A co je velmi alarmující, do nižších věkových kategorií nám sestupují neurodegenerativní onemocnění. Jsou to onemocnění, které mimořádně znekvalitňují život těm lidem, které napadají, protože postihují to nejcennější co máme, a to je náš mozek. Samozřejmě vyskytují se i ve vysokém věku nějaké formy demence a Alzheimera a Parkinsona. A co bych ještě zmínil, co je takové zneklidňující, jsou polymorbidní stavy, kdy ti lidé, kteří se dožívají vysokého věku, tak trpí mnoha těmito onemocněními a velmi, velmi jim to znekvalitňuje život a samozřejmě je to ohromná zátěž pro péči o ně jak pro rodinné příslušníky, tak pro zdravotníky.

Já si myslím, že jednoznačně naroste finanční náročnost i zdravotní péče a to jak kvantitativně, tak kvalitativně s rozvojem léčebných a diagnostických metod. Tedy pod tlakem se octne kromě systému sociálního pojištění i systém zdravotního pojištění. Rád bych věřil, že již nebudeme potřebovat živé lékaře a jiné zdravotníky a vše vyřeší umělá inteligence a lékař na dálku prostřednictvím telemedicíny, jak jsme byli ubezpečováni věrozvěsty digitalizace. Pravděpodobně nás všechny, co zde sedíme, čekají v blízké budoucnosti krušné chvíle, ať už budeme v budoucnu politici, občané, pacienti, důchodci či lékaři a zmíněné doby se dožijeme. Nicméně tyto krušné chvíle by měly aktivizovat to nejlepší v každém z nás, kteří budeme schopni tuto situaci ovlivnit. A to mne přece jenom naplňuje určitým optimismem při hodnocení naší společnosti tyto krize překonat. Nevyzývám k nihilismu, ale k pojmenovávání podstatných a zásadních věcí pro naše přežití v blízké budoucnosti a odvržení matoucího balastu odvádějícího naši pozornost nesprávným směrem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku pana poslance Růžičky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, pane místopředsedo. Já velice rád poslouchám vystoupení pana poslance Zlínského, protože je to jeden z mála projevů, kdy skutečně člověk musí dobře poslouchat a analyzovat to, co on říká a jako on několikrát i v těch projevech se zmíní, že ne každý tomu rozumí. Tak já bych se pana poslance, jestli by ještě mi mohl vysvětlit tu spirálu smrti. Protože myslím si to, co tady říkal, je velice důležité. A mě by zajímalo, jak z té spirály smrti vystoupit, aby tady poradil ministru práce a sociálních věcí něco zajímavého tak, aby jsme to mohli do té novely zákona doplnit.

Takže ještě jednou u spirály smrti nějaké tři body, jak z toho vystoupit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nicméně nyní je přihlášen pan poslanec Bělica k faktické poznámce. Spirálu smrti můžete vysvětlit případně než se přihlásíte k faktické poznámce, budete-li mít zájem. Pan poslanec Bělica.

 

Poslanec Josef Bělica: Krásné odpoledne, pane předsedající, děkuji za slovo. Já bych možná neplánovaně navázal na pana kolegu Růžičku. Mě by kromě té spirály smrti zajímalo i propojení s tím filozofickým nihilismem. Takže pokud by nám to pan poslanec Zlínský mohl přiblížit, byl bych za to moc rád. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju. A nyní už se k faktické poznámce hlásí pan poslanec Zlínský. Pane poslanče, prosím, máte prostor.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Tak děkuji za ty dotazy. Já jsem tady zmínil, že nejsem odborník na důchodovou reformu, já jsem spíš teoretik, já se přiznám. Snažím se tu situaci analyzovat víc obecně. Co se týká toho nihilismu. Já za nihilismus považuji to, když někdo řekne, že nemá smysl zvyšovat porodnost původní populace. Že jediné řešení je, že budeme muset absorbovat do naší společnosti migranty případně s kulturně ne úplně kompatibilních oblastí a úplně rezignuje na možnost, že by šlo nějakým způsobem zvýšit porodnost původní populace. A teď jsme u té druhé otázky.

Já bych strašně rád znal nějaký recept, který bych tady vysypal z rukávu a pan ministr zajásal a řekl, to je ono, přece na to jsem čekal. Ale už jsem o tom mluvil ve svých faktických poznámkách. Já bych určitě přidal v píárových akcích, protože spoustu mladých lidí si vůbec neuvědomuje, že tím, že nebudou mít děti, jaký to bude mít dopad na naše společnosti tak, jak jsem to tady popsal. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP