Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(20.00 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

Část dva, podargument dva, jsou sociální dopady. To zvýšení věku odchodu do důchodu podle mého názoru bude mít vážné sociální dopady. A právě opět ve vazbě třeba na tu zvažovanou výpověď bez udání důvodu. Starší pracovníci můžou čelit vyšší nezaměstnanosti. Logicky, zaměstnavatelé preferují mladší, výkonnější. Zvýší se vám počet lidí, kteří budou nuceni odejít do předčasného důchodu, což zase zhorší jejich životní úroveň.

Zmíním další podargument, a to jsou alternativní přístupy. Řada mých kolegů, v čele s Alešem Juchelkou, který je na tuto problematiku mnohem větším odborníkem, než já, už to zmínili. Tak já to povím jenom stručně a nebudu schválně tady zdržovat tímto tématem. Ale akcent na jiné alternativní, nové způsoby, jak stabilizovat důchodový systém, to neslyšíme v té debatě, aspoň já to tam nevidím. Speciální programy pro starší pracovníky, které by umožnily zůstat na tom pracovním trhu za méně náročných podmínek, více investic do rekvalifikací třeba právě za využití těch moderních vzdělávacích metod, které už máme k dispozici. Zkouší je střední školy, zkouší je vysoké školy. To je věc, která by mohla mnohem a mnohem více pomoci seniorům, starším lidem, ale také zaměstnavatelům. To prosím berte jako volnou inspiraci.

Přidám jeden argument, který je věcný, není to idea, myšlenka, jsou to fakta, a to je mezinárodní srovnání. Ze zahraničních zkušeností víme, vidíme, máme to prokázáno, že země, které zvyšovaly ten věk odchodu do důchodu, tak čelily a čelí problémům. Typickým příkladem je Francie a Německo, kde tyto reformy byly provázeny masivními protesty, sociálním napětím, ty země nyní hledají způsoby, jaké reformy zmírnit, jak se lépe přizpůsobit té realitě pracovního trhu. Některé z těch zemí zavádějí flexibilní důchodové věky, umožňují předčasný odchod do důchodu za řekněme lepších podmínek, než to zvažujeme my tady v České republice. Chci tím říct, že to, že ta vaše základní myšlenka, to pouhopouhé zvýšení věku odchodu do důchodu nemusí být jediným řešením a že je řada jiných, méně kontroverzních sociálně přijatelnějších a možná i odvážnějších, ambicióznějších způsobů, jak tu problematiku důchodového systému, jeho financování řešit. A to v té debatě postrádáme. To tam já osobně necítím. Ale třeba to tam je, třeba na to budete slyšet. Nebo třeba se k tomu dopracujete. Ale mně osobně, Martinu Kolovratníkovi, místopředsedovi hospodářského výboru v té debatě, a to je závěr mého vystoupení, naprosto chybí jedna klíčová, jedna zásadní věc, a je to ta zásadní věc, kvůli které se bohužel a podtrhuji bohužel, naše tábory neshodnou u tohoto bodu a nemůžou shodnout. A je to na tisíc procent, jsem o tom přesvědčen, zásadní akcent a zásadní hledání řešení příjmů státu. To, co říkáme, vyřešit příjmy státu, lépe vyřešit příjmy státu, vyřešit příjmy toho důchodového systému a znovu a rád ve všech debatách tady a všude jinde budu opakovat nástroje jako elektronická evidence tržeb, její moderní podoba, potírání šedé ekonomiky, snaha a debata o to, aby z České republiky neodtékaly daně, neodtékaly výnosy zahraničním majitelům, zahraničním řetězcům, bankám, viz. debata o windfall tax a další a další.

V těchto krocích prostě selháváte jako vládní koalice. Odmítáte slyšet naše návrhy, odmítáte si sednout ke stolu a podívat se na ty lepší příjmy státu, které by najednou celou tu debatu, celou tu argumentaci, že na to nebudeme mít, že to bude příliš drahé, tak by jí když ne zrušily, tak totálně změnily. A znovu opakuji. A k tomu mi chybí zeštíhlení státu. Jasný signál, jasný symbol. Ano, chceme začít u sebe. To jsme u vás a u vaší pětikoalice, která potřebuje mít tu tabulku všech pěti stran krásně rozdělenou, to jsme nikdy neslyšeli. Proto vám chci říct, že pokud se neshodneme na řešení příjmů, na zvýšení příjmů státu, tak nemůžete s podporou hnutí ANO počítat. Jediné, co vám za hnutí ANO můžeme slíbit, že tyto škodlivé kroky podrobíme při nejbližší příležitosti důkladné revizi. Pořádné revizi tak, aby se lidem v naší zemi zase žilo lépe. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. Jako první se přihlásil pan poslanec Michael Kohajda, poté pan ministr Jurečka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji za slovo. Já samozřejmě bych rád na předřečníka zareagoval. My už jsme včera v takových podvečerních hodinách probírali právě ty ambiciózní návrhy, tak možná jste zde nebyl, nebo jste byl u televizní obrazovky v kanceláři, to nechci jako namítat. Ono vydržet tady tak dlouho je samozřejmě náročné a já tady taky nesedím celou dobu. Nicméně jsme se ty konkrétní ambiciózní návrhy od místopředsedy hospodářského výboru a ani od nikoho jiného nedozvěděli. Já jsem slyšel EET. Dobře, i kdybych připustil, jako že nepřipouštím 12 miliard, minulý rok schodek důchodového účtu byl 73,6 miliardy plus minus. To nám nestačí. Boj s šedou ekonomikou to jsem měl schováno právě pod EET, protože jiné opatření jsem neviděl, tak můžeme o něm debatovat.

Podpora hospodářského růstu, včera večer jsme si tady vypočítávali, kolik by vůbec musel být hospodářský růst, aby dlouhodobě udržel ten důchodový systém na řekl bych nule, nebo třeba na schodku do jednoho procenta HDP. Takže to nám taky nesedělo. Tak já si myslím, že když už tady trávíme ten čas, tak není potřeba vyzývat k tomu, ať si sedneme ke stolu, ale pojďme si tedy tady prodebatovat ty návrhy jeden po druhém a myslím, že minimálně to bude zajímavější, než takovéto suchopárné předčítání těch proslovů. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou vystoupí pan ministr Jurečka, poté pan poslanec Haas. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuju. Na pana kolegu Kolovratníka, on tady mluvil o tom, že bychom měli tady vysílat nějaké signály a podobně. Já pokud jde o efektivizaci státní správy, snižování výdajů, snižování počtu státních úředníků, tak já to dělám od svého nástupu. Jsem v rezortu, mám za těch zhruba dva a čtvrt roku snížení stavu o minus 1 850 úředníků. K 1. 7. chystám další zeštíhlení, k tomu nástup digitalizace. Garantuju, že nebudou muset v mé agendě mého celého rezortu chodit lidé, pokud nebudou vyloženě chtít vyřizovat cokoliv na úřady. Můj cíl je, a toho dosáhnu, snížení celkového počtu úředníků ve svém rezortu, který je jeden z nejpočetnějších, o minus deset procent. Nevím, fakt nevím za vlády Andreje Babiše, který rezort, dobře nebudeme řešit sociální demokraty, ti tady nejsou, který rezort z hnutí ANO snížil počty úředníků o deset procent. Nevím, nevím o žádném takovém.

Počty úředníků tato vláda snížila na úroveň zpět za rok 2015, od roku 2015 do nástupu naší vlády počty úředníků rostly. Tak to jsou fakta. To nejsou ani žádné symboly, ani žádné signály, to jsou fakta, která se dějí a která se stala. Tak prosím pěkně, abychom si tohle pamatovali, jestli Martin Kolovratník přijde a řekne který rezort za hnutí ANO snížil počty úředníků v tisících procentech, tak ať to přijde uvést a můžeme to konfrontovat s reálnými skutky a činy, které dělala naše vláda, když nás kritizujete. Tak já bych to nevytahoval, já bych o tom nemluvil, kdybyste vy tady nepřišel a nezačal o tom mluvit. Tak já bych řekl: Napřed řekněte, co jste udělali vy, když jste tu možnost měli, nesli jste zodpovědnost, kolik jste toho zdigitalizovali, kolik jste těch lidí snížili, kolik jste ušetřili miliard korun. Já vám to tady říkám na konkrétním případu pouze svého rezortu a za celou vládu v těch konkrétních číslech, které jsou veřejně dohledatelné.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Karel Haas, připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuju mnohokrát za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Já ke svému kamarádovi a kolegovi z Pardubic, vaším prostřednictvím, Martinu Kolovratníkovi, který se z velmi věcného poslance po nástupu do Poslanecké sněmovny stal mediálně skvělým, ústně komunikačně skvělým, ale naprosto nevěcným poslancem, tak tři poznámky.

První. Je mi líto, že i pan kolega Kolovratník, vaším prostřednictvím, používá ta slova okradení důchodců. Pokud, a už to tady říkal kolega Kohajda, rozhodnutí vlády o snížení, snížení tempa valorizace penzí prošlo testem ústavnosti Ústavního soudu, tak bych čekal, že všichni jsme schopni rozhodnutí nezávislého Ústavního soudu respektovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP