Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(20.10 hodin)
(pokračuje Karel Haas)

Zřejmě to tak není. Tak mi to připadá úplně nemístné.

Druhá poznámka, kterou jsem si udělal. Martin Kolovratník, vaším prostřednictvím, tady mluvil o nespravedlivém principu zvyšování důchodů, to znamená o § 32 odst. 3 projednávané normy. Zřejmě nebyl u té dopolední velmi věcné debaty, kdy zejména s kolegou Patrikem Nacherem, není tady, s jinými kolegy z hnutí ANO jsme velmi detailně probírali princip, který je obsažen v § 32 odst. 3, to znamená zjednodušeně 65 let plus rozdíl mezi průměrnou naději dožití - zdůrazňuju, to je statistický odborný pojem - padesátníků v roce 2015 a padesátníků aktuálních. Nevím, co je na tom principu nespravedlivého.

A třetí poznámka. Prosím vás, dopustit se takového ekonomického nonsensu jako v ekonomických zdrojích státu, mluvit o odlivu soukromých dividend, to znamená, to je výnos soukromého vlastníka z jeho akciové společnosti, tak to si myslím, že byl ekonomický nonsens. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je dalším přihlášeným k faktické pan poslanec Juchelka, poté opět pan poslanec Kolovratník. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Nevím, na co reagovat jako dříve.

Začnu panem Haasem, vaším prostřednictvím. Samozřejmě že i demografická společnost říká, že to je nespravedlivé o ty dva měsíce. Právě to, jakým tempem bude růst věk odchodu do důchodu, právě z toho důvodu, že například covidový výkyv způsobí to, že ty měsíce prostě a jednoduše u dalších ročníků - a ročník od ročníku - sedět nebudou. Právě proto se domnívám ve své intuici, že i vládní koalice bude v tomto směru dělat nějaký pozměňovací návrh.

K panu poslanci Kohajdovi, vaším prostřednictvím. Vy tady neustále hovoříte a budíte dojem v lidech, že by měl být důchodový systém vyrovnaný, že by měl být vlastně jakoby na nule. A teď tedy ještě říkáte, že my ho nějakým způsobem tady prodražujeme. Přitom čísla jsou jasná. Plus 16 miliard za Babišovy vlády v roce 2018. Plus 19 miliard průběžný systém za Babišovy vlády v roce 2019. Tuším, v roce 2020 to bylo minus 2 miliardy. 2021 nebo 2022 to bylo minus 40 miliard, protože byl covidový rok. A odevzdávali jsme vám průběžný důchodový systém tuším minus 3,6. A teď byl v roce minulém minus 25, tuším. A teď je minus 73. Takže to jde prostě a jednoduše za vámi. A řekněte férově, že to je i těmi nesystémovými zásahy, například tak jak jsem včera tady uváděl, tou sociální dávkou, která spadla do průběžného systému v rámci výchovného. Takže na nule nebude nikdy.

A co se týká Ústavního soudu, my víme moc dobře, jak to tam probíhalo. Prostě Ústavní soud řekl díky vám, že se jedná o hospodářskou škodu. (Předsedající: Čas.) Důchody jsou podle vládní koalice hospodářskou škodou.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní bude reagovat další faktickou pan poslanec Martin Kolovratník, poté pan poslanec Michael Kohajda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Moc děkuju. Mrzí mě, že - také můj přítel a kolega z Pardubic - Karel Haas to vidí tak, že sice hezky mluvím, ale bezobsažně, a ne věcně. Nejsem o tom přesvědčen. A přece samozřejmě do každého z našich projevů, zvláště politických, patří také emoce, osobní názor. To je součást našeho vidění světa a naší práce. Ale ta fakta tam jsou. A děkuju Alešovi Juchelkovi, který moji myšlenku těmi fakty doplnil, názorem České demografické společnosti. To říkají odborníci, to je jasné. A to jsou, pane kolego, fakta. To jsou věcné argumenty. To za prvé.

Za druhé Marian Jurečka. Ono je hezké se pochlubit sám sebou a OK. Pokud na MPSV snižujete počty zaměstnanců, digitalizujete - super. To přece nikdy nebudeme kritizovat. Ale jako protiargument, a to slyšíme pořád: A co jste udělali vy? A nám to tedy prý nejde, ale vám to nešlo víc. Co jste udělali vy? To budeme jak dlouho ještě poslouchat? Ještě tedy minimálně rok a půl, než tady z té vlády odejdete? Furt se budete vracet k tomu, co jsme udělali my? Teď máte vy vládní odpovědnost. 2,5 roku ji máte. A pokud, pane ministře Jurečko, vám se to daří, buďme za to rádi. Ale co ostatní? Co Ministerstvo pro místní rozvoj? Slavná pirátská digitalizace? DIA - Digitální a informační agentura, kde jsou noví lidé, noví zaměstnanci, nové desítky milionů nákladů. Sorry, to je i vaše odpovědnost. Je to vaše koalice!

A když se chcete ptát na úspory hnutí ANO a na ty symboly, tak se zase vrátím k ekonomice. Stát, veřejné finance jsme od předchozích vlád, vašich koaličních partnerů a často i vašich vlád, přebírali se zadlužením vůči HDP ve výši 44,4 %. 44,4! V roce 2019 jsme to stáhli na 30 %, po covidu jsme byli na 42. A za vás loňský rok zadlužení 45,8 %. To je moje jasná odpověď. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Kohajda vystoupí s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji. Je toho mnoho, na co bych rád reagoval. Já si myslím, že systém nefunguje, pokud kumulovaná ztráta za deset let činí 270 miliard korun. Samozřejmě vše má doběhy. I to, že tady byly třeba původně nějaké proinflační důvody a inflace samozřejmě nastává po roce, silně se to tady probíralo. I ten systém, když je dobře nastavený, tak sice může mít výkyv jeden rok od druhého, ale dlouhodobý jeho stav musí být nějaký, pokud je to dobře fungující systém. A dlouhodobý stav za deset let je 269,68 miliardy minus 2013 až 2023.

Jenom krátce. Já opravdu nemám rád, když zpochybňujeme rozhodnutí soudů. Dobře, možná že by bylo dobré začít sám od sebe, možná že by bylo dobré vzít si třeba tu ústavní stížnost, kterou jste podávali, a bylo by dobré si ji přečíst, zejména pokud tady za to hnutí sedíte, a to v situaci, kdy ta ústavní stížnost ze 70, 80 % obsahovala politické proklamace a ten zbytek byla jednoduchá právničina. Já si myslím, že kdyby ta... (Předsedkyně Schillerová: Četl jste ji?) Já jsem ji právě velmi podrobně četl. A já klidně můžu říct, které ty pasáže jsou skutečně právní argumentací a které jsou politickou proklamací. Já si myslím, že je to 70 ku 20. (Předsedkyně Schillerová: Vy jste ji nečetl.) Nejenom že jsem ji četl, mám ji uloženou ve svém počítači a dělal jsem si k ní rozbor. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Poprosila bych paní předsedkyni Schillerovou, aby případně poté vystoupila s reakcí na mikrofon. (Předsedkyně Schillerová: Už jsem přihlášená.) Děkuji. Nyní pan poslanec Aleš Juchelka s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Haas. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Nejdříve k panu Kohajdovi, vaším prostřednictvím. Nikdo tady nezpochybňuje rozhodnutí Ústavního soudu. Ale neznamená to, že když my jsme dali vyprecizovanou žalobu na Ústavní soud právě kvůli tady tomuto, že nemůžeme tady nějakým způsobem říkat svá zklamání a své názory, které říkáme. To znamená, že nesouhlasím s tím, co Ústavní soud rozhodl, že důchody jsou hospodářskou škodou. A nesouhlasím samozřejmě ani s tím, že to bylo ve stavu legislativní nouze, abyste nějakým způsobem zachránili rozpočet, a že jste to udělali pozdě právě z toho důvodu, že jste měli před volbami. To je jasné. A to jsou možná třeba ty politické proklamace. Ale mohu to tady říct. A samozřejmě že respektuji rozhodnutí Ústavního soudu.

Mám tady ta přesná čísla. 2018: 18,6 miliardy - přebytek. 2019: 16,5 miliardy - přebytek. Covidový rok (2020): 40,6 - deficit. 2021: deficit minus 2,3 miliardy v průběžném systému. V tomto jsme vám to předali. Takovýto jste měli průběžný důchodový systém.

A ještě poslední věc k panu Haasovi ohledně toho roku, vaším prostřednictvím. Říkám tady na rovinu všem občanům: Ti, kteří se narodili v roce 2000 a mají v tuto chvíli 24 let, půjdou do důchodu v 70 letech a 3 měsících. Ti, kteří se narodili v roce 1981 půjdou v 67 letech a 1 měsíci. A ti, kteří se narodili třeba v roce 1993, půjdou v 69 letech a 1 měsíci. Takhle to je vypočítáno právě ve vládním návrhu zákona, který v tuto chvíli máme před sebou. Za mě to není v pořádku jít v 70 letech do důchodu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, i za dodržení času. Nyní pan poslanec Karel Haas s faktickou poznámkou, po něm bude následovat pan poslanec Kolovratník. Prosím, máte slovo, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP