Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.40 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Naopak ti řidiči chtějí jít do předčasných důchodů. Pokud by to byl například řidič městské hromadné dopravy, tak já bych chtěl vidět všechny ty, kteří v sedmdesáti, kteří dají své dítě sedmdesátiletému řidiči, ať je vezme v první třídě na školní výlet, třeba dvě hodiny na dálnici, to bych skutečně chtěl vidět, kdo takto bude s těmi dětmi prostě jakoby hazardovat.

Ale mně tady chybí v té diskusi, právě proto, že se už posouváme teď jakoby k tomu člověku, konečně, od těch rozpočtů, k tomu, co ten člověk samotný bude dělat, k té humanitě, k tomu sociálnímu smíru, tak mi tady chybí pan ministr zdravotnictví. A myslím si, že by tady skutečně měl být, protože on nám může odpovědět i statisticky na všechny možné otázky. Protože mí kamarádi lékaři říkají, že větší polovina lidí nad šedesát let trpí nějakým vážnějším chronickým onemocněním, a já to tady nechci říkat, protože ta data nemám. Ale on je zná a myslím, že v tuto chvíli bychom se měli dostat právě na to pole toho zdravotnictví, protože tam ty profese náročné hrají také roli.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Jiří Mašek s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Nacher. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, já jsem s vámi řešil důchody záchranářů a chtěl bych poděkovat za výsledek. Vlastně to byl takový první počátek těch náročných profesí a snaha o systémové začlenění toho, co jste měl namyšlené. Tady opravdu to zafungovalo, ti zaměstnavatelé té záchranky byli zatíženi vyšším 5% odvodem, takže tam se ty peníze do toho důchodového účtu dostávají a ta myšlenka je zřejmě v pořádku.

K těm řidičům bych chtěl říci, že se to právě týkalo mimo jiné řidičů na záchrankách, kteří nejsou schopni - řada z nich - jezdit pod majákem v tom vyšším věku a využívají ten předčasný důchod.

Ale například i prohlídky v 65 letech řidičů obecně vlastně něco naznačují. Těch 65 let bylo vybráno jako hraniční pro to, abychom ty lidi posuzovali, takže to je další důvod, proč na těch 65 letech vlastně nějakým způsobem tu profesní kariéru zakončit a odejít do důchodu. A to je jenom podpůrný moment.

Ale chtěl jsem se vás zeptat - těmi pěti procenty navýšeného sociálního vy dnes už zatížíte všechny firmy, které mají pracovníky v riziku, čili ve všech 13 těch rizicích, a nebo to budete salámovou metodou teď dávat jenom těm, které byly vybrány, čili těm čtyřem rizikům, těm vybraným firmám, vybraným profesím. Mně to přijde zásadně nesystémové, tak bych od vám očekával odpověď. A pokud by to mělo být systémové, mělo by se to týkat všech 13 rizik, všech těch kategorizovaných pracovišť a mělo by to být jednotné. To, že na tu svou myšlenku možná nemáte peníze a chcete to dělat salámovou metodou, považuji za nesprávné, v tomto případě. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou je přihlášen pan poslanec Nacher, poté Berenika Peštová. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně, dámy a pánové, pěkné dopoledne. Já bych reagoval na ctěného kolegu Pražáka a vysvětlil mu, jak je to s tím věkem dožití, s čím pracuje ta koalice. Já jsem tady včera vysvětlil, mám to ve svém třicetiminutovém projevu a lidi mi psali, abych to pak zopakoval i ve faktických.

Já jsem včera říkal, tato vláda bohužel trochu manipulativně pracuje s tím průměrem. Je pravda, že průměrný věk dožití toho celého ročníku je 75,6, ale průměrný věk dožití u lidí, kteří dosáhli minimálně padesáti let věku, to je to, kdy se dozvíme, kdy půjdeme do důchodu, už je těch 79,5, to jsem viděl v tabulce. A průměrný věk lidí, kteří už jsou v tom věku odchodu do důchodu v 65 je 87. To je to, co říkal pan ministr. Jinými slovy - tímto způsobem, za mne, poněkud demagogicky pracuje s těmi průměry. Včera jsem tady dal příklad, že kdybych třeba řekl, pojďme odejít do důchodu v sedmdesáti a budu počítat průměrný věk dožití lidí, kteří dosáhli minimálně sedmdesáti let, dostávám se k devadesáti letům, tudíž splním tu podmínku, že žiju v důchodu minimálně dvacet let.

Takhle se, za mne, s tou statistikou počítat - podle mého názoru - nedá, protože já vlastně využívám toho, že někdo pracuje, odvádí do toho systému, pak ale zemře dřív, takže já ty jeho peníze do toho systému počítám, ale statisticky ten jeho věk do toho nepočítám, protože mi snižuje, samozřejmě, protože půlka lidí se nedožije toho věku odchodu do důchodu. To už jsme si včera vyjasnili. Mně to přijde tak jakoby nefér. Prostě za mne jediný průměr je věk dožití za celý ten ročník se vším všudy, protože tam je to fakt jako nejspravedlivější. Ale to už jsme si tady včera vyjasnili. Jenom opakuji i pro ostatní poslance. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová a poté pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem chtěl původně reagovat na někoho jiného, ale doplním tady pana poslance Nachera, prostřednictvím vás. Ty statistiky jsou krásné, protože se dělají na celou republiku. Kdyby se ty statistiky udělaly na jednotlivé kraje, tak bychom viděli úplně jiná čísla. Protože když vezmu třeba Ústecký, Moravskoslezský, Karlovarský, prostě kraje, které byly zatíženy třeba tím průmyslem, tou těžbou, tak najednou zjistíme, že ten věk dožití v těchto krajích je úplně jiný a že ty statistiky jsou také úplně jiné. Že prostě v těchto krajích ti lidí umírají dřív než v ostatních krajích. Právě proto, že tam byly ty emise, bylo to zatížení. Nevím, jestli ctění kolegové, kteří jsou z tohoto kraje a pamatují si to, tak my jsme brali tzv. pohřebné v našem kraji. To byly 2 tisíce Kč, brali to lidé, kteří tam žili 15 let a samozřejmě bylo to před revolucí. Takže musel splňovat podmínku, musel tam žít 15 let a za to, že tam žil 15 let a dýchal ty emise, které jsme tam všichni měli, tak za to dostal 2 tisíce ročně. Takže to je jedna věc.

A ta druhá, která je tady neustále, a to mi vadí, že ta statistika je tím zatížena, a říkala jsem to i včera, že poměřujeme nepoměřitelné. Prostě ti lidé žili v úplně jiných podmínkách, to znamená, že chodili do důchodu v jiné věkové kategorii, to znamená ženy v nějakém průměru 55 let, muži v 60 letech. Ale říkám, byly tam úplně jinak nastavené podmínky, než jsou dnes. To znamená ženy byly 6 měsíců na mateřské, dneska mohou být 4 roky na rodičovské. Prostě tam byly úplně jiné nesrovnatelné podmínky než jsou dnes. Takže říkám, ta statistika by se měla vytvořit, ale na danou dobu a byla by úplně jiná. Protože ti lidé si to všechno odpracovali. Oni si to odpracovali, protože zase ta demografie také byla jiná. Vysokoškoláků bylo 8 %.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Pan ministr Jurečka bude reagovat s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Jan Síla. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Začnu od konce logicky, že moje maminka byla s námi jako dětmi několik let doma na mateřské rodičovské, nebyla půl roku. Já jsem jako dítě nikdy do školky nechodil. Moje maminka se mnou měla možnost být doma a ten systém byl velkoryse nastaven takto i v minulosti. Nezměnilo se nic zásadně.

Druhá poznámka. Odmítám argument, že se tady snažíme jen šetřit, jak se říkalo. To je úplný nesmysl. Když se podíváme na 12 opatření důchodové reformy, deset z nich znamená to, že z toho systému jasně vymezené skupiny dokážeme více podpořit. Rodiče pečující o děti, lidi, kteří pečují o osobu blízkou, vdovy a vdovce, garantovaná výše solidárního důchodu atd. a atd.

Pokud jde o ty náročné pozice, tak jenom připomenu - ten systém je založen na tom, že i když neplatili ani zaměstnavatelé záchranářům dříve pojistné, ani ho zpětně nedoplácí, přesto z toho systému solidárně už tito lidé toho využívají. To je jako velmi solidární věc, která se nastavuje u náročných pozicí i u ostatních. Oni nezaplatili za těch deset, dvacet, třicet, čtyřicet vyšší pojistné, přesto my všichni vůči těmto lidem umožníme, aby si od okamžiku přijetí další této úpravy toto vyplácelo. Ať si to takhle shrneme.

Druhá poznámka. Já jsem zažil desítky debat se zástupci záchranářů o debatě, že je to potřeba. Já jenom řeknu statistiku bez komentáře. Skoro 70 % z těch lidí dále po dosažení té své hranice věku odchodu do důchodu u té zdravotnické záchranné služby pracuje. Jenom to říkám jako statistiku.***




Přihlásit/registrovat se do ISP