Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.30 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Já chápu, že pan ministr bude určitě argumentovat tím, že se to současných seniorů nedotýká, ale v tom nemá pravdu, ale k tomu se dostanu.

Včera tady neustále, a budu to neustále opakovat, že se říká, že tento návrh a že vůbec tato vláda se velmi dobře stará a podporuje rodiny s dětmi. Znovu to musím opakovat. Jestli podpora rodin s dětmi je to, že jste zrušili školkovné, jestli podpora rodin s dětmi je to, že jste zrušili slevu na studenta a jestli podpora rodin s dětmi je to, že rodičovský příspěvek se navýšil o 50 tisíc, ale navýšil se pouze rodičům, kterým se narodilo dítě po 1. lednu roku 2024.

Také mi, pane ministře, velmi vadí, že v tom vašem návrhu, který nazýváte důchodovou reformou, se neobjevil ten návrh hnutí ANO a Karla Havlíčka na nový zdroj přímého financování, to znamená ten takzvaný investiční pilíř, který tady v minulosti byl. Ano, nebyl asi velmi přijat od veřejnosti, že by ho přijala nějakým způsobem pozitivně, ale ten náš návrh je takový, že by to nebylo v soukromých rukou, ale že by tento investiční pilíř byl právě s garancí státu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vás přeruším a poprosím kolegyně a kolegy o ztišení v sále.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Takže by mě velmi zajímalo, proč tedy neobsahuje důchodová reforma, jak vy ji nazýváte, což jsou pouze zase parametrické změny, které tady v tuto chvíli předkládáte, tak proč neobsahuje například tento investiční pilíř.

Zároveň musím říct, že dneska, když se tady například vyjadřovala moje kolegyně paní Hanzlíková, která působila dlouhou dobu na Ministerstvu práce a sociálních věcí spolu s vaší vrchní ředitelkou paní Ivou Merhautovou, která tedy měla na starosti již tu důchodovou v uvozovkách reformu v roce 2015 a 2018, tak vy, když se tedy podíváte do toho návrhu, tak v něm vidíte, že se to tedy nebude týkat lidí, narozených od roku 1965. A když tedy je někdo dnes narozený 1966, tak už se ho ten návrh dotýkat bude, to znamená, když si to dobře spočítám, tak tomu člověku je 58 let, než popřípadě vejde v platnost a v účinnost tento zákon, tak mu bude 59 let. Takže si myslím, že určitě skvělé vyhlídky pro tyto lidi -

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Omlouvám se ještě jednou, ale prosím, kolegyně a kolegové, o ztišení.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já bych kolegům z opozice chtěla říct, že určitě budu hovořit ještě několik desítek minut, takže je mi jasné, že jste přišli všichni pouze na hlasování, takže já bych opravdu ráda se vyjádřila ke všem věcem předkládaného návrhu a jestliže chcete hovořit o něčem jiném, samozřejmě je to na paní předsedající, ale je mi velmi nepříjemné, paní předsedající, pokud mě přerušujete v mém projevu. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak já se snažím vám tady sjednat klid, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já vám za to děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nevypadalo to. Tak já vás poprosím, kolegyně a kolegové, ještě jednou o ztišení a o přesunutí vašich rozhovorů do předsálí, pokud máte cokoliv jiného k řešení, ať může paní poslankyně pokračovat. Opravdu vás poprosím, ať se přesunete do předsálí. Ať už v levé nebo pravé části sálu je stále příliš velký hluk. Děkuji. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Takže člověk, který je narozený v roce 1966, na něj už se bude vztahovat tento sněmovní tisk. Znovu říkám, že 58 let, 59 let, tak si myslím, že ty podmínky se velmi mění a zároveň jsem tady včera, pane ministře, vystupovala a já jsem od vás pořád nedostala odpověď ohledně toho, že tedy za vaší vlády nám velmi rostla inflace, za ty roky 2022 a 2023, pokud bych to sečetla, tak je to zhruba 25 % a já jsem prostě přesvědčena o tom, že jako ministr práce a sociálních věcí nejenže jste první ministr, který nebojuje za seniory, ale že vy jste vůbec na tu inflaci nereagoval, reagoval jste na ni pozdě. Já když se opravdu podívám na ta čísla, tak v roce 2022 šlo do předčasného důchodu 45 tisíc lidí a v roce 2023 100 tisíc lidí. Je to velký počet i v rámci procent, když se podíváme, že zhruba 2 270 000 lidí pobírá důchod a ti lidé do předčasného důchodu šli, protože to pro ně bylo finančně výhodnější. Vy jste je k tomu ještě vyzýval, jak včera tady někteří ještě četli, a já si prostě pořád myslím, že i to je ten důvod, proč tady ten návrh předkládáte a vy pořád říkáte, že chcete, aby to bylo transparentní, aby to bylo férové. A je tedy férové, že někdo šel do předčasného důchodu, ale on dostal o tři, o čtyři, o pět tisíc více, ale on to nebude brát pouze měsíc, on to bude brát celou tu dobu, ale je to na úkor těch mimořádných valorizací, řádných valorizací a dalších věcí.

Já bych byla velmi ráda, kdybyste byl tak moc hodný a nějakým způsobem byste mi vyčíslil, jaký to má tedy dopad z toho objemu, o kterém vy v tuhle chvíli hovoříte, tak jaký dopad to tedy bude mít a mělo by to, protože já si myslím, že tohle je vaše velké selhání, že vy jste na tu inflaci nereagoval a že řada těch lidí šla do toho předčasného důchodu, získala vyšší důchod, bude brát vyšší důchod a vlastně lidé, kteří to popřípadě neudělali nebo nemohli do toho předčasného důchodu jít, tak ti budou mít důchod daleko nižší. Tak já nevím, jestli je tohle transparentní. Mně to tedy transparentní a spravedlivé absolutně, pane ministře, nepřipadá.

No a vy tedy říkáte, že na ty současné seniory to nedopadne. No, já jsem si včera velmi pečlivě prostudovala vaše stránky Ministerstva práce a sociálních věcí. Musím říct, že ty stránky jsou velmi dobře přehledné a velmi mě překvapila jedna taková odrážka, kterou tam máte, vznik nároku na výchovné. To je ta vaše vlajková loď, která se tady prosadila. Řeklo se, že každé vychované dítě, protože je i velký rozdíl, ženy mají daleko nižší důchody, takže dostane každá žena, třeba moje maminka také dostává těch 500 korun. No a vy na těch stránkách, to je úplně jako pro mě neskutečné, máte tedy napsáno, že v roce 2023 to bude činit 500 korun a tak dále a v roce 2024 a později se postupně bude toto výchovné valorizovat stejným způsobem jako procentní výměry důchodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP