Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.20 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

A za platy zaměstnanců, za platby za provedenou práci, to znamená za dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, dal Úřad vlády skoro 468 milionů korun. Ano, slyšíte prosím dobře.

Samozřejmě, že máme pirátského ministra pro legislativu, tak ten má 21 zaměstnanců, za které se vynaložilo teď prosím od ledna do dubna 5,8 milionu korun. Pak je takový bonbonek. My máme místopředsedu pro vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše. Ten je zároveň ministr pro místní rozvoj, takže má svoje lidi na ministerstvu, ale ještě má prosím 19 lidí na Úřadu vlády, kteří pracují pro místopředsedu vlády pro digitalizaci. A tam se vynaložilo teď za první čtyři měsíce 4,7 milionu korun.

Pak máme ministra pro evropské záležitosti pana Dvořáka. Ten má v kabinetu 15 lidí. Tam jsme se dostali na částku 4,3 milionu korun. A pak máme vědu, výzkum a tam je 14 zaměstnanců za 4,2 milionu korun. Včera se k tomu vyjadřoval i pan Ženíšek, současný ministr pro vědu, výzkum, který argumentoval tímto výrokem: Vysoké počty úředníků jsou v krajích a státní správě. Já s tím souhlasím, plně s tím souhlasím, ale muselo by se - a tamhle vidím pana primátora hlavního města Prahy, který musí jasně vědět, kolik státní agendy se předává v rámci výkonu státní správy na města a obce, kraje. Tak se tomu někdo věnujte, aby ty věci, které není potřeba vyplňovat a dělat, tak ať už se konečně nedělají a ať ti úředníci nemusí být tím zatěžováni a nemusí se popřípadě přibírat další.

Takže já tím chci především, pane ministře, tady ukázat, že vy jste říkal, že snižujete ty počty, že ty benefity žádné nemáte, že to je prakticky stejné. Nevím, jestli jsem to zaregistrovala správně, ale takový příklad. Mně samozřejmě velmi vadí, že tato vláda pořád říká o Karlovarském kraji, že nejvíce potřebuje pomoci, ale vždycky to skončí jenom u slov. Nebyli jste u nás v rámci výjezdu celé vlády, jeli jste do Ústeckého kraje a udělali jste to společně s krajem Karlovarským. A já jsem pak někde v médiích zaregistrovala, že ten výjezd v rámci vlastně zabezpečení toho prostoru a všech těch občerstvení a to, co tam má být, tak stálo kolem 130-140 tisíc. Já se vždycky nad tím pozastavím a říkám si, že tohle jestli slyší lidé, tak si musí říct, jestli je to normální, když si tedy řeknu počty ministrů a nějakým způsobem si to vydělím, tak pro ty lidi, kteří dnes mají, a je jich opravdu stále větší množství, a já jsem to tady říkala i na tom příkladu Karlovarského kraje, kde se v pondělí otevřel centrální sklad Potravinové banky, což je určitě velmi dobře, kde Ministerstvo práce a sociálních věcí dalo finanční prostředky i na rekonstrukci budovy v Královském Poříčí, což je skvělé, ale když se zeptáte, jaký problém v tuto chvíli vidí lidé, kteří se tam o to starají, tak je to to, že každý rok přibývá 20 % lidí, kteří potřebují potravinovou pomoc. To znamená, že ty potravinové banky tady byly v minulosti zřízeny, aby pomáhaly lidem bez domova, ale dneska tu potravinovou pomoc potřebují senioři, maminky samoživitelky, ale vy pořád říkáte, že je všechno skvělé a že se lidé mají velmi skvělé.

Takže musím říct, pane ministře, že s návrhem, který tady v tuto chvíli předkládáte, kde tedy jde především o to, aby byla zvýšena hranice odchodu do důchodu nad 65 let, a říkáte, že k tomu máte mnoho analýz a že to, co předkládáte, že prakticky tedy víte, co bude za několik let, co bude v roce 2050, pořád nám tedy říkáte, že ten důchodový systém je před kolapsem a že prakticky bez zvýšení věku odchodu do důchodu by byl zcela neudržitelný, přestože se oproti listopadu roku 2022 demografická data nijak nezměnila. A ráda bych ještě připomněla, že pan premiér Petr Fiala tvrdil, že věk odchodu do důchodu se v žádném případě zvyšovat nebude

Zaznělo to tady určitě i od mých kolegů, ale musím to zmínit také, že Česká republika v tuto chvíli vydává na důchody 8 % HDP. V rámci zemí OECD jsme nad průměrem, protože tento průměr je 7,7 %. A vy říkáte, že to přinášíte proto, že s odchodem silných populačních ročníků by výdaje stouply natolik, že by ten systém byl neufinancovatelný. Tak já bych jenom chtěla říct, že Národní rozpočtová rada jasně řekla, že by to stouplo na 11,5 %, což je stále méně, než vydávají země, jako je Rakousko - 13 %, Francie - 14,5 %, Itálie - 15,9 %. Vy pořád říkáte, jakým způsobem my bychom to řešili, a my vám pořád říkáme, abyste hledali cestu v té příjmové části, a to je ve snižování podílu šedé ekonomiky. Nebudu opakovat, že tato vláda zrušila EET, že tato vláda, a je to vidět, jakým způsobem například v minulém roce se vůbec nenaplňovala podle predikce daň z přidané hodnoty. A myslím si, že těmi opatřeními a tím, s čím přišla tato vláda v rámci konsolidačního balíčku, bude stále více lidí, kteří budou hledat cestu, aby právě nemuseli přispívat do toho daňového systému. A vždyť je to velmi jednoduché. Když budou daně nastaveny tak, tak musíme právě udělat všechno pro to, aby se daně řádně vybíraly. Ale to asi není prioritou této vlády.

Jako není prioritou této vlády snížení provozních výdajů ministerstev a Úřadu vlády České republiky a dalších státních institucí. To jsem tady samozřejmě uvedla i na konkrétním příkladu. Nebudu vůbec mluvit o tom, že tato vláda první, co udělala, tak si schválila nový služební zákon, aby si na své rezorty mohla přivést nespočet politických náměstků, nespočet poradců a dalších lidí. Ale je jasné, že půjdeme především cestou, že se zaměříme na ty nejzranitelnější, na ty, kteří nás vychovali, kteří nám všechno předali, tak těm teď uděláme to, že jim snížíme důchody. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP