Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.30 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

A právě proto jste se dostali do minusu. Ta příčina, ta příčina je prostě u vás, u vaší hospodářské politiky, u vaší ekonomiky, u toho, jakým způsobem jste se stavěli v rámci té inflace k tomu našemu hospodářství. Například, to říkáme pořád, zastropováním u cen energií.

Neříkejte tady, prosím vás, už nikdy, že bude vyrovnaný důchodový systém. To prostě není možné. V Evropě se všude doplácí na důchody ze státního rozpočtu, ten úzus, tak jako víte, že u ČNB je inflace dvě procenta, tak ten úzus je u důchodových systémů jedno procento, do jednoho procenta HDP. Takže pokud chceme, a vy to tak určitě tady prezentujete a chcete to, aby byl vylej nalej ten průběžný důchodový systém, no tak vylej nalej musí být například i systém, já nevím, vzdělanostní, obranný, skoro zdravotnický a tak dále. Prostě to takhle nefunguje, pane poslanče, nefunguje to tak!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Nacher. Můžu pustit?

 

Poslanec Patrik Nacher: Ano, můžete pustit. Děkuji, pane místopředsedo, já budu reagovat, ono se nám to větví, tak já už teď ani nestačím reagovat. Nejdřív na kolegu Nového, vaším prostřednictvím. Já mám pocit, že on to vlastně, on to vysvětlil dobře, já bych s ním i souhlasil, a na konci tam udělal takovou krásnou přesmyčku, že to vlastně pod to slovo reforma, byť nevíme, jestli s velkým, nebo malým písmenem, spadá. No, já si to nemyslím. Prostě to, že vy najednou zvýšíte věk odchodu do důchodu, je pouze parametrická změna, kterou nemůžete, jak byste potom tedy nazvala reforma, když tohle to je podle vás reforma? Tak kdybyste sem přišli jakoby s novým pohledem na tu věc na výdajové i příjmové stránce, tak jak byste to potom nazval, když nazýváte to, že jenom jednu věc takhle změníte a 90 % času se tomu věnujeme, tak vy to nazýváte reformou, jenom parametrickou změnu. Za mě to reforma není, ale nebudu se o to přít, to ať posoudí jiní. Ale mně tam v tomhletom vadí ta nekonzistentnost. Tak kromě toho, že já jsem tady říkal, že vy jste ještě před rokem říkali, a váš premiér, že nebudete zvyšovat věk odchodu do důchodu, teď to zvyšujete, doteď mi na to nikdo neodpověděl. Co se za ten rok, rok a půl změnilo, tak vy jste nekonzistentní i v tom, že tady se prosadilo výchovné, pane ministře, které teď nahrazujete tím společným vyměřovacím základem. Ale to jsou právě přesně ty změny, které jdou proti tomu, co říkal pan poslanec Nový. Vy, když už tedy uděláte nějakou prorodinnou věc - to je to výchovné - a po roce to stáhnete a nahradíte to něčím jiným. Takhle se dělá reforma? Vždyť vy jste nekonzistentní ve svých vlastních návrzích! Já říkám, jak pak ti lidé mají věřit tomu systému na 30 let, když vy to měníte po roce, po dvou? Furt se bavíme o tomtéž! My přece musíme vybudovat v těch lidech důvěru, že ten systém (Předsedající: Čas!) bude fungovat 20, 30 let.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Poté pan vicepremiér, poté pan poslanec Hendrych.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No, já jsem, pane ministře, vy tedy budete vystupovat po mně. Já jsem očekávala, že na to moje vystoupení. a například ano, opět, můžete se smát, můžete se smát ještě víc, můžete se smát i těm seniorům. Je to prostě neskutečné. Já se fakt omlouvám, já si myslím, že se snažíte tady vystupovat, to, jakým způsobem se v tuto chvíli chováte, je za nějakou hranicí. Já jsem vás dvakrát vyzývala, zda byste mi mohl odpovědět na ty předčasné důchody, na to, jaký to má dopad do rozpočtu, protože jsem prostě přesvědčena o tom, že to je i ten důvod, proč tady již potřetí předkládáte tyto parametrické změny, které se dotknou seniorů.

A jestliže vy jste vyzýval lidi, aby šli do těch předčasných důchodů, a prostě nereagoval jste na tu inflaci, a vy teď říkáte, a tady nám čtete, jak ty ostatní země mají inflaci, ale rok 2022, 2023 měl v součtu zhruba 25procentní inflaci. A vy pořád říkáte, že chcete, aby důchody byly spravedlivé a byly transparentní. A proč, když tedy ta inflace díky vašim krokům, na které jste nereagovali, který tady jasně řekl Aleš Juchelka, vysoké ceny energií a tak dále, a viděli jste, jaký bude, že neustále ta inflace roste, tak proč jste na to bezprostředně nereagoval? Proč jste na to reagoval? Já vím, proč jste na to nereagoval, pane ministře, protože byly ty prezidentské volby. Protože bohužel jste na všechno začal reagovat až po těch prezidentských volbách. Ale o to je to pro mě smutnější, protože já si myslím, že tohle opravdu by mělo jít stranou. Je to ale můj názor, můj pohled a byla bych ráda, kdybyste odpověděl. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Pan vicepremiér Jurečka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Mě fakt mrzí, že když jedeme už třetí den, to první čtení, že tady, paní kolegyně, nejste celou dobu. Protože vy přijdete třetí den a ptáte se na věci, na které se někteří z vašich kolegyň a kolegů ptali v úterý a ve středu. A vy tady říkáte, že ve faktické odpovědi ve dvou minutách čekáte, že vám zodpovím všecko. Já jsem jasně řekl, že se snažím ve fakticky odpovědi odpovídat v maximální možné míře operativně a že odpovím na závěr téhle debaty na ty věci, které se často opakují a které třeba potřebují větší čas než je faktická poznámka. Neuplatňuji tady až na jednu výjimku přednostní právo, abych dal prostor vám, vašim kolegům se ptát. Ale fakt je ta debata opravdu složitá v tom, kdy vy tady všichni nejste. Dokonce někteří z vás položí nějakou otázku, já jdu hned odpovídat a už odejdete. To tak je. To se stalo za ty dva dny, nebo dva a půl už několikrát.

Poznámka k důchodovému systému a srovnání s jinými systémy, jako je školství a podobně. Tak pardon, ale to je hluboké nepochopení těch dramatických rozdílů. Toho, že tady je speciální důchodový průběžný systém, který je financován průběžným modelem. Všechny ostatní výdaje ve školské oblasti, v oblasti dopravy a podobně, nejsou nastaveny v rámci průběžného financování. Ne, ne, ne, to tady můj kolega nemluvil o tomto. Mluvil o deficitech, o kterých se tady bavíme, že ten kumulovaný deficit je dneska přes 500 miliard korun za těch necelých 30 let od roku, tuším 1996. A říkat tady čtyři nebo pět let, které byly v kladných číslech, tak si uvědomme, že to bylo předtím, než nám začaly odcházet ty silné ročníky, které už nám teď nabíhají. A docházet také k tomu, že nám rostou ty výdaje i právě díky valorizacím. Takže proto se ten systém dostal do deficitu i při tak nízké nezaměstnanosti, jakou máme.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Hendrych, poté pan poslanec Kohajda, připraví se pan poslanec Juchelka a opět pan ministr Jurečka.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo, vážené dámy, pánové, vážený pane ministře, já bych se tady chtěl ještě na chvíli zdržet u té debaty ohledně toho, jestli jednáme o důchodové reformě, anebo o parametrických změnách. Mě to docela zaujalo a já jsem o to hovořil už včera. Mě totiž překvapilo, že když jsem si přečetl výhradu nebo výtku Ministerstva zdravotnictví v rámci tohoto tisku, které uvádí: Nejedná se o důchodovou reformu, jak je často v médiích návrh novely zákona představován. Návrh zákona je souborem opatření, který má přinést do důchodového pojištění zásadní parametrické úpravy. Jak je uvedeno v důvodové zprávě, jejich účelem je posílení finanční a sociální udržitelnosti základního důchodového pojištění. Jedná se vesměs o úsporná opatření restriktivního charakteru, která se nepříjemně dotknou všech budoucích žadatelů o starobní a invalidní důchody. Tolik Ministerstvo zdravotnictví.

A teď právě k našemu ctěnému kolegovi, panu Miloši Novému. On je z TOP 09 a pan ministr zdravotnictví je taky z TOP 09. A já mám pocit, že v tom podstatě nemá jasno ani koalice, protože pan ministr taky hovoří o důchodové reformě a Ministerstvo zdravotnictví hovoří o parametrických změnách. Váš pan ministr je z TOP 09 a de facto zaštiťuje jako ten ministerský názor, aspoň to předpokládám, a vy tvrdíte, že to je důchodová reforma. Takže si myslím, že v tom nemáte jasno ani vy. A já jsem tady už opakovaně pana ministra, pana vicepremiéra Válka vyzýval, aby nám tady to stanovisko v podstatě nějakým způsobem osvětlil, vyjádřil se k němu, a nejen k němu. Protože těch výhrad Ministerstva zdravotnictví je tam poměrně více. A on tady sice občas jde, ale prostě k tomu telefonu, jak už jsem říkal včera, se zrovna úplně, tedy telefonu ne, mikrofonu se zrovna jaksi nehlásí, nedere se k němu, aby nám to vysvětlil. Tak možná byste si v tom měli taky udělat jasno jak v rámci koalice, tak v rámci TOP 09, jestli je to důchodová reforma, anebo jsou to parametrické změny. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP