Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.30 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Já tomu opravdu nerozumím. Všechno to jsou citace z veřejných zdrojů, jsem schopný to odzbrojovat, prostě našel jsem si to, jak šla tady ta diskuse během těch tří dnů, tak jsem říkal, jak si připravím, prostě musel jsem modifikovat ten svůj projev, protože říkám sociálem se nezabývám, ale je tady daleko větší skupina u nás kolegů, kteří tomu rozumí a mají to načtený daleko lépe než já. Já jsem v této věci ve své podstatě amatér. To není k panu ministrovi Jurečkovi, tady se táži pana premiéra Fialy nebo někoho z ODS. Je tady kolega Haas, prostřednictvím pana předsedajícího, který jako vždycky když něco řekne, tak to sedí. Vy asi na to nebudete schopen zareagovat, ale tady prostě dochází k takovýmhle úplně otočkám, tak jestli by mi to byl někdo schopen vysvětlit.

A teď se dostávám k tomu ve své podstatě, jaký je názor veřejnosti. Já jsem se domníval, že my jako politici zastupujeme občany a naši občané prostě mají na to nějaký názor, jo. Teď tady vlastně mám opět článek, který je 21. 5. 2024, Martin Komárek, šéfredaktor, byla provedena anketa, asi úplně nemůžu říct, že pan Komárek by byl nějakým velkým fandou hnutí ANO 2011. A já přečtu nějaké věci a potom vám řeknu, jaký na to mají názor lidi na různě položené konkrétní otázky.

Vláda přichystala penzijní reformu. Nejspornějším bodem je zvyšování věku pro odchod do důchodu nad dosavadních 65 let. Tak zase rozpor s tím, co předtím říkal pan premiér ještě před tím rokem a půl, dvěma lety. Kdy bude mít člověk na důchod nárok se dozví ve svých padesáti letech. O tom se nebudeme tady přít, vy to máte takto namyšleno, takže komu je padesát let, tak mu sdělí nějaký prostě imaginární, kdy půjde do důchodu a kolik se dožije ve zdraví nebo kolik se dožije vlastně, říkáte 21,5 roku. Mně je 55 let, já to mám spočítaný na 65 let a sedm měsíců. Takže pakliže se něco nezmění, já to nevím, protože vy jednou říkáte tak, jednou říkáte tak, tak zatím tedy budu odcházet v 65 letech a sedmi měsících. Vzhledem k vládní převaze ve Sněmovně je však téměř jisté, že návrh bude uzákoněn. To jsme dneska viděli, to pevné hlasování na 18. hodinu. Ve své podstatě my tady můžeme jako opozice říkat cokoliv, můžeme tady prostě plédovat za nějaké návrhy, za nějaké pozměňovací návrhy, které budou jistě připraveny, bude to přikázáno do výborů, vážení občané, opět naši specialisté v těch výborech, kam to bude přikázáno, budou vznášet svoje nějaké názory a podobně, ale potom, až dojde na to finální hlasování, zase stoosmička zvedne ruku a nazdar, přejedete nás zase jako parní válec.

Opozice ostře nesouhlasí, slibuje, že pokud zvítězí v příštích volbách, reformu zruší. Deník při této příležitosti v dalším dílem nějakého svého podcastu Černá a bílá přináší argumenty a ptá se různých lidí. A tady je zajímavé, že opravdu bychom se měli ptát také občanů, co si o tom myslí. Protože to, že vládnete dneska, že vládnete pětikoaličně, demokraticky, všichni jsme byli zvoleni, vy jste se prostě seskupili do té stoosmičky, já vám to neupírám. To, že to třeba předkládá strana, která kdyby kandidovala sama, tak v Poslanecké sněmovně vůbec není, to je prostě trošku jiná písnička, ale dobře. Jste dneska vládnoucí pětikoalice, rozhodli jste se, že si toto prosadíte, bez konsenzu s opozicí. Tady jsem ještě zapomněl, že kdo se vyjádřil poměrně jakoby zajímavě, je pan ministr financí Stanjura, který k tomu všem říká, že Česko samozřejmě může vyvolat debatu o zvýšení věku pro odchod do důchodu a nelze se tomu vyhnout do budoucna.

Zároveň ale zdůraznil, že je potřeba, aby vláda na úpravy penzijního systému nalezla alespoň elementární shodu s opozicí, jo? To je prostě taková věc, když my prostě dneska jsme v opozici, zásadně s tím nesouhlasíme, zejména s těmi pětašedesáti lety, vy tady prostě na tom krvácíte, my na tom krvácíme, vy si to potom prosadíte, za rok a půl jsou volby do Poslanecké sněmovny, které nějakým způsobem dopadnou, vy se domníváte, že pravděpodobně vyhrajete ty volby, když vám věří 2 % populace, ale budiž, a že to prosadíte. Ale může se stát, že ti úředníci budou pracovat, budou připravovat věci, kdy jednoznačně včera nebo předevčírem vystupoval předseda našeho hnutí, který vám jednoznačně řekl, že když nebude dosaženo toho konsenzu a evidentně my jsme se na tom konsenzu nedohodli, tak co udělá hnutí ANO? A co slíbilo svým voličům? Samozřejmě zastupuje i seniory a lidi, kteří se blíží tomu důchodovému věku. Že to prostě zrušíme. A slib našeho předsedy je slib našeho předsedy. My prostě nelžeme, my prostě to, co říkáme, tak plníme.

Váš pan premiér prostě každou chvíli říká něco jiného, jo. Tam prostě vůbec bych nevěřil tomu, že když mi dneska řekne, jak tady někdo taky říkal vtipně, je den, nebo večer? Tak se musím podívat z okna, jestli je opravdu ten den nebo je večer, jo. My jako hnutí ANO, mnohokrát to tady zaznělo, pokud nám dají občané důvěru a prostě za ten rok a půl se staneme třeba opět vládní stranou, nesouhlasíme zásadně s tímto, jako nesouhlasíme s korespondenční volbou, také věc, s kterou nás přejíždíte a přejedete, tak prostě my to zrušíme a bude se znovu jednat v nějakých cyklech.

Teď co říkají v rámci té ankety. Subjekt se ptal lidí. Podle statistického úřadu je v současné době průměrná dožití mužů 77 let, u žen 83 let. Do konce století by se měla prodloužit přibližně o 10 let jo. To je hypotetické, protože opravdu mnohokrát to tady říkal Patrik Nacher, měli bychom to brát asi na ten ročník a ne prostě na ty průměry, protože potom jsme ve statistice, já mám půlku kuřete, ty máš půlku kuřete, někdo mi to sní, ale statisticky jsme měli každý půlku kuřete, jo, když to takhle řeknu. Medicína se rozvíjí čím dál tím rychleji a dokáže lidem zajistit plnohodnotný život i dlouho po sedmdesátce. Tento trend bude nepochybně pokračovat a je velmi pravděpodobné, že brzy do jisté míry podaří se stárnutí zpomalit, jo. A na to odpovědělo 95 lidí v té anketě, že s tímto souhlasí. Tak. První.

Člověk není tady od toho, aby dřel jako kůň do poslední chvíle, než zemře. Většina lidí, zejména těch, kteří dělají fyzicky či psychicky náročnější profese, je již v pětašedesáti letech unavena. Za to, co odvedli, jak se snažili, si zaslouží důstojný čas na svůj odpočinek. To je přesně to, co říkáme my. Prostě lidé nemůžou pracovat, nebo tak, aby prostě nejlépe v té práci zemřeli, jo. Měli bychom prostě mít nějaký čas na studium, nějaký čas aktivní a potom nějaký čas, abychom si taky trošku na konci života, nebo ti lidé si trošičku užili. Zaslouží si důstojný čas na svůj odpočinek, aby se mohli věnovat svým zálibám, dětem, případně vnoučatům.

Počítat dobu odchodu podle průměrné doby dožití je nejen nespravedlivé, ale je to cynické, pane ministře. Je to i cynické. A víte, kolik lidí s tím souhlasí? 1 139. Takže to, co jsem citoval předtím, bylo 95 lidí a tisíc, řádově 200 lidí souhlasí s tím, že to vlastně není v pořádku, jak vy to předkládáte. Schodek důchodového fondu je nepřijatelný. Deficit penzijního fondu byl loni 73 miliard, a v letošním roce překročí v prvních měsících přibližně 20 miliard. Podle vlády fond v budoucnosti doslova zkrachuje, takže tady strašíte prostě, že do budoucnosti něco zkrachuje. Náš pan předseda se vás ptal, řekněte mi, jaké bude tedy HDP v České republice v roce 2026, sedm, osm, když jsme tady dělali prostě jiné věci, tak vy jste nebyli schopni říct, jak to bude s inflací třeba za dva, za tři měsíce, a vy tady predikujete něco, co bude za 24 nebo 25 let.

Pokud se nesníží valorizace důchodu a nezvýší se věk odchodu na odpočinek, v budoucnu pak nebude na vyplácení penzím příštím generacím. Takže vidím tam nahoře třídu, takže vy tady prostě všem těm mladým hrnete do hlavy to, že stát zkrachuje, otevíráte vlastně střet mezi starší generací a mladší generací úplně zbytečně, potom jsou z toho takové ty narativy na sociálních sítích, jakože důchodci jsou nějakou národohospodářskou škodou, že by prostě nejlépe měli hned umřít, jo když to úplně přeženu, že by vlastně neměli vůbec jakoby zaclánět té mladé generaci. Lidi, kteří vlastně vybudovali tuto zemi a my vlastně i těch třiatřicet let tady v té naší novodobé historii spousta věcí vlastně pořád žijeme jakoby z toho, co tady vybudovali ty předchozí generace.

A zase vůči tomu, jo, a s tím souhlasí 103 lidí. A teď zase proč ne, proč nesouhlasí s tím vaším návrhem. Schodek je důsledkem krize a propadu hospodářství v posledních letech, jo. Mnohokrát to tady zaznělo. Vy jste zrušili EET, řeknete 14 miliard sem, tam. Šedá ekonomika, vstup lidí do šedé ekonomiky, cash only. Chci zaplatit kartou, ne, dej mi to na ruku. Účtenku? Ne, prosím tě, co bych ti dával účtenku, jo. Máme propad prostě. Nevrátili jsme se na předcovidové hodnoty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP