Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.20 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Když to podělím těmi poslanci, tak to vychází na 0,37, to znamená, každý poslanec může 37 minut mluvit k takto zásadní věci, která opravdu hýbe společností. A já mám plnou, zahlcenou schránku mailovou. Spousta lidí říká - to přece není možné, co se děje. Vystupte a řekněte svoje, nějaké názory, zastupujete nás, voliče, my jsme vás zvolili do Poslanecké sněmovny a my jsme hlasem lidí z našich regionů. A já mám na to 37 minut za situace, kdy vlastně nehovoří přednostní práva, nehovoří faktické, které se vždycky samozřejmě dotknou nějaké věci, je vyvolaná diskuse. Takže když vlastně bych ještě to jakoby ponížil, tak řadový poslanec, kdyby mohl hovořit, tak bude mluvit dvě, tři minuty? To budeme jako při interpelacích? Takto zásadní věci dokáže někdo z nás, řadových poslanců bez přednostního práva, vměstnat do tří, pěti, sedmi minut? Jo a pan Benda tady říká něco o tom, že je zachovaná důstojnost a že už jako dost, jo?

Takže my máme demokracii a v rámci té demokracie už podruhé ve své podstatě žádnou demokracii nemáme. Když vy už nevíte kudy kam, tak řeknete - pic, je nás 108, dáme pevné hlasování, vy si tady můžete říkat, co chcete. Naše argumenty, které tady třetí den už zaznívají, mají ratio. Lidé, kteří tomu rozumí, se snaží vlastně říci vám nějakým způsobem - proč to děláte, proč se pouštíte do takovéto věci bez nějakého konsenzu ve Sněmovně - protože to samozřejmě zase bude štěpit nejenom tuto Sněmovnu, ale bude to štěpit i společnost, jo? Takže my tady slyšíme nyní hlasy o nějakém stmelování společnosti, abychom prostě zachovali nějakou kulturu tadyhle, jakoby ctihodnost této Sněmovny, nás poslanců, a pevným hlasováním jste zase zarazili další hřebíček do rakvičky a zase jste spíš dali další klínek do rozdělování nás z opozice a vás z koalice, protože arogance moci, to přehlížení z vaší strany vůči i našim poslancům, kteří stoprocentně všichni nebudou mít možnost vystoupit.

Další věc je, že jak se přihlašujeme postupně do debaty - nebo někdo tady třeba nemohl být první den, tak je třeba dvacátý, devatenáctý, a může to být člověk, který se zabývá sociálem, který se zabývá důchodovou reformou třeba, jo, a nedojde na něj, on nebude moci vlastně jakoby prosadit svůj mandát, jo? My jsme sem byli zvoleni, všichni jsme složili slib, všichni bychom měli mít stejné právo se tady vyjádřit - v prvním čtení ještě zejména - a vy jste nám to právo ve své podstatě demokraticky, v uvozovkách, odebrali. To je na začátek.

Já, když jsem si připravoval svůj projev, tak ve své podstatě jsem přemýšlel nad tím, co se zase stalo v této vládě a co se stalo panu premiérovi této vlády, protože on prochází takovými zajímavými jakoby veletoči. Já se domnívám, že politik by měl mluvit pokud možno pravdu, měl by přestoupit před své voliče a říci něco, co je třeba jeho volebním programem, s čím jde třeba do voleb, protože - zase se už nám blíží volby, že jo, teď máme evropské volby, tak předpokládám, že lídři, topoví, jednotlivých stran, kteří budou vystupovat teď v těch volbách, v debatách, tak snad, proboha, budou mluvit pravdu vůči svým voličům. Nemůžou přece říct - bude to takhle - a potom je to úplně obráceně.

Samozřejmě už jsme tady zaregistrovali, když jsme se během dvou a půl, tří let zejména ptali některých koaličních poslanců, proč děláte věci jinak, než jste slibovali ve svých předvolebních slibech, co jste lepili na billboardy, tak jsem se dozvěděl třeba od pana Stanjury - no, to jsou jenom takové ty předvolební sliby a ty potom se nemusí realizovat finálně, jo? Takže to už mě trošičku šokovalo, takováto vyjádření. Ale u pana premiéra - já jsem si našel několik článků, které se týkají - a teď už se dostávám tedy k důchodové reformě - kdy on prostě prochází nějakou zvláštní proměnou.

První věc je 3. 11. 2022, Petr Fiala v tisku, jo, všechno to jsou věci, které jsem stáhl z veřejných zdrojů." Vláda ve svém volebním období nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu. Ve čtvrteční debatě Deníku to uvedl redaktorovi premiér Petr Fiala ODS." Jo? Takže znovu opakuji. Vláda ve svém volebním období nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu. "Současná věková hranice pro odchod do důchodu je stanovena pro ročník 1971 a mladší na 65 let," říká pan premiér. "Za dobu působení mé vlády" - za dobu působení mé vlády - "v tomto ohledu nebudeme nic měnit. A nejsou pro to ani žádné důvody," - říká Fiala - "s tím, že pravidla na stanovení věkové hranice odchodu do důchodu se prověřují každých pět let." To tady zaznělo mnohokrát v debatě. Takže pro po dotazu redaktora 3. 11. 2022 pan Fiala řekl to, co řekl.

Posuneme se v čase, jsme na 19. únoru 2023, článek: "Zvýšení věku odchodu do penze se týká těch, kteří do ní půjdou po roce 2040." A opět zvídavý redaktor se ptá pana premiéra Fialy. Premiér Fiala odpovídá: "Pan premiér Fiala prozradil, koho se týkají úvahy vládní koalice o zvýšení věku odchodu do důchodu. Pokud zvažujeme nějaké navýšení vůbec, pokud vůbec zvažujeme nějaké navýšení věku odchodu do důchodu, tak to zvažujeme až pro ty, kteří půjdou do důchodu někdy kolem roku 2040. Čili nebude se to týkat těch, kterým se penze blíží." Jo? Tak já prostě nevím tedy, co se opět stalo toho 19. února. A teď pokračuje ten článek, jo? "Nesáhneme na odchody do důchodu, nezměníme věk odchodu do důchodu tam, kde už je již nastaven. To znamená, do roku 2030 se postupně zvyšuje věk odchodu důchodu až na tu hranici maximálně 65 let," - říká pan premiér, maximálně věku 65 let - "pro všechny. Do tohoto mechanismu nesáhneme, uvádí předseda vlády. Existují podle něj různé návrhy expertů a Ministerstva práce a sociálních věcí," - to znamená, koaličních partnerů - "jak by se měl věk odchodu do penze zvýšit, ale konkrétní odpovědí podle něj je jediná." - a teď citace - "V tuto chvíli o tom neuvažujeme. Maximální hranice 65 let." - Jo? Takže to jsme v 19. únoru 2023.

A poslední, co jsem si našel, kdy už se dostáváme do 30. dubna 2024, kdy už prostě probublává, že tady to, co tady je, to, co tady dneska jaksi projednáváme. A je tady opět článek, jo? Karolína Svobodová. "Do důchodu později. Vláda schválila postupné zvyšování věku odchodu do penze." - a najednou, poslouchejte dobře, v tom článku, první stránka a na druhé stránce se ptají opět pana premiéra, jak to tedy je, a on říká: "Premiér zdůrazňuje, že důchodová reforma je nezbytná," - jo? Takže 3. 11. 2022 ne, 19. února 2023 ne a 30. dubna 2024 - důchodová reforma je nezbytná, a pozor - "měla být provedena už dávno." Jo? Tak já prostě tady opravdu nevím, co si o tom má myslet.

Tady máme citace z veřejných zdrojů, kdy premiér této vlády pětikoaliční prodělal nějakou - nechci říct co, aby mě někdo nenapadl, aby to nebylo nějaké neslušné slovo, za které budu potrestaný - ale on mluví jednou tak a jednou tak.

Já pořád se domnívám, že politik by měl být konzistentní. Pakliže politik nehovoří pravdu nebo tady v tomto případě vysloveně pan premiér, buď tedy lhal předtím, nebo lže nyní, tak, a je to premiér této vlády, co si potom o tom má běžný občan myslet? Mně lidi píšou a říkají: tady bylo něco slíbeno, my jsme se těšili, třeba, do té penze, už jsme to měli i za pár, bylo řečené, a možná, že to byli voliči pětikoalice, protože v předvolebních slibech nic takového nezaznívalo, to, že to můžeme třeba spojovat s prezidentskou volbou - a najednou všechno je jinak. Já se tedy ptám, pane premiére Fialo - jak to tedy je? Mluvil jste pravdu 3. 11. 2022 a 19. února 2023, anebo je pravda 30. dubna 2024? Nebo dočkáme se od vás ještě nějakého dalšího překvapení? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP