Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(13.50 hodin)
(pokračuje Miloš Nový)

Z pohledu ekonomické teorie ale my k inflaci přistupujeme trojím způsobem, to znamená, rozeznáváme inflaci otevřenou, která se skutečně projevuje otevřeným růstem, růstem cen, pak inflaci skrytou, kdy rostou ceny výrobků a služeb, které nejsou obsaženy v cenových indexech, a pak v konečném důsledku tedy inflaci potlačenou, která právě vzniká tím, že vláda tedy brání přirozenému růstu cen. A výsledkem potlačené inflace zcela logicky tedy není nárůst cenové hladiny, ale výsledkem je nedostatek zboží, pseudoinovace, podpultový prodej, pořadníky, černý trh a podobně. A to byly všechny ty projevy, které se tady odehrávaly před rokem 1989. A to se vracím právě k tomu, o čem jste hovořil, k tomu neustále zmiňovanému problému zastropování, zastropování cen energií. Protože kdyby vláda přistoupila velmi rychle a záhy tedy k zastropování cen energií, tak to by byl právě přesně případ potlačené inflace, jehož výsledkem by byl nedostatek tedy těchto energií. Za druhé, problém potlačených cen energií je v tom, že to je plošné opatření, protože ty nízké ceny samozřejmě míří i na ty, kteří si je mohou dovolit, nejenom z hlediska domácností, ale také i z hlediska firem. A za třetí, a to je další problém, je tam problém toho, že vy musíte uhradit rozdíl mezi tržní cenou a mezi cenou regulovanou. A tu nejdřív musí uhradit stát, to znamená, je zde nápor na státní rozpočet, a v konečném důsledku pak daňový poplatník, který samozřejmě ty dluhy platí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. A nyní je na řadě paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych se chtěla zastat svého ctěného kolegy, protože jak tady mluvil o té statistice, jako že mu to nedává smysl. Mně to taky nedává smysl. Ale nemyslím tím, že bych nechápala, jak jste k těm číslům přišli, to já tomu rozumím, ale vy sčítáte lidi, kteří byli před osmdesátým devátým rokem, to znamená, v současné době pobírají důchod, kteří šli do důchodu za jiných podmínek. To je to, co vám tady celou dobu říkám. A současně to pasujete a roubujete na naše ročníky - kteří samozřejmě důchod máme před sebou, jo? Takže to jsou dvě úplně odlišná čísla. Já chápu, že z nějakých čísel musíte vycházet, že někde ta čísla musíte sebrat, ale ti, co právě jsou 21,5 let, možná i déle, v důchodu, (to) je ta starší generace, která do důchodu šla úplně za jiných podmínek než my, kteří do důchodu teprve půjdeme.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A nyní je na řadě pan poslanec Ryba. Prosím.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Já tedy dvě poznámky k panu ministrovi. Pan ministr tady řekl, že byli u vlády - ano, nebylo u vlády ANO, já jsem u vlády ani nebyl, nejsem ani teď u vlády, jedná se o roky 2011, 2012, 2013, kdy u vlády byla zejména ODS, která prováděla - (Poblíž pultíku stojí ministr Jurečka a hovoří mimo mikrofon.) Ne, ne, ne, ne.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pánové, pánové, prosím, takto ne. Na mikrofon.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Hovořil jsem o škrtech, které tady prováděly vlády v letech 2011 až 2013, kdy ANO u vlády nebylo. Takže to je první upřesnění. Možná jsme si nerozuměli, pane ministře, ale je to skutečně tak. To druhé vystoupení pana - ale teď jsem zapomněl jméno, ale... (Z levé části sálu zavolání: Nový.) pana poslance Nového, prostřednictvím paní předsedající. Já nejsem ekonom, já vycházím z toho, co se objevuje v médiích. A například pan - a to je ekonom - Švejnar, který tedy je významným ekonomem, říká, že tím (důrazně) výrazným, co přispělo k inflaci, byla nezvládnutá energetická krize. Z toho důvodu to říkám. Vy jako ekonom rovněž máte asi jiný názor - já ho nezpochybňuji, já jenom říkám, z čeho jsem vycházel.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A mám zde další tři faktické poznámky. První pan poslanec Bělobrádek, připraví se paní poslankyně Peštová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, ono tady už opravdu mnohokrát zaznělo, že připravovaný materiál není reforma. Já nejsem ani lingvista, ani sémantik, ani klasický filolog, a tak bych byl rád, abyste mně vysvětlili, co tedy reforma je. Podle mého názoru reforma je přeměna, změna, úprava. A já jsem přesvědčen, že změna, přeměna, úprava je přesně to, co předkládá pan ministr. Takže rád se nechám poučit, co je podle vás reforma, když to není změna nebo úprava. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Nacher. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já budu rychlá. Samozřejmě definice reformy tak, jak jste ji řekl, pane poslanče Bělobrádku, prostřednictvím paní předsedající, je správně. Ale v tomto případě se jedná o zásadní změnu, která změní ten zákon. V současné době ten zákon je nějak koncipován, a jestliže tam měníte parametry, to znamená, že pouze zasahujete do toho zákona a něco posouváte, něco zkracujete. Ale smysl zůstává furt stejný. Kdežto, když děláte nějakou reformu, to znamená, že do toho něco přidáváte, něco zásadně měníte. Ale teď se chci vrátit panu ministrovi Jurečkovi, prostřednictvím paní předsedající. Pane ministře, ti lidi, kteří teď žijí, anebo pobírají důchod těch 20 let - to se stále točíme v kruhu, možná že to není kruh, pro mě tedy to aspoň kruh není, já se snažím z něho vystoupit - oni šli do důchodu třeba v 55, v 60 letech a teď ho pobírají 21 let, jak vy říkáte. To znamená, že ho třeba pobírají a je jim 75 let, jo? Ale (důrazně) my do důchodu máme jít v 65 a výš. To znamená, že my v životě nemůžeme pobírat důchod jako oni 21,5 let, protože nám se prodlužuje odchod do důchodu. Takže to jsou nepoměřitelná čísla. Rozumíte mi? V tom si nerozumíme.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Nacher, připraví se pan poslanec Nový. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Pěkné odpoledne. No, já jsem byl ve Státních aktech, slyšel jsem inflace, tak jsem se zase vypružil, vrátil jsem se do sálu, abych na to reagoval. No, vy jste úžasní. Vy vždycky - když byla inflace na konci minulého volebního období 5,3 %, tak jste to nazývali Babišovou drahotou, postavili jste na tom kampaň a mohla za to vláda. Když vy jste to dotáhli na inflaci 17 %, tak vlastně za to mohli všichni ostatní - válka na Ukrajině, Česká národní banka, setrvačnost minulého volební období - jenom ne vy. Ale přitom šlo o vaše špatná rozhodnutí, právě třeba kolem cen energií. Já si pamatuju, jak ministr Síkela ještě v srpnu říkal, v srpnu 2022, tuším, že zastropovat ceny energií je populismus - abyste to pak zastropovali. Rozumíte? Vy prostě principiálně - cokoliv my vám řekneme, tak vy jste jakoby úplně chroničtí negativisté. Vy řeknete - ne. Populisté, nadbíháte dezolátům a já nevím, čemu všemu, a tak dále.

A pak zjistíte, že se bez toho nehnete, tak to uděláte. Ale uděláte to pozdě, uděláte ten mechanismus špatně a na výši, která nedávala smysl. To mělo - neříkám, že jenom, ale mělo vliv na vývoj inflace. Koneckonců, když se podíváte na energetickou inflaci, tak ze zemí OECD jsme dost dlouho byli na prvním místě, teď jsme, tuším, v top tři. Takhle to je. A z ceny energií se vám pak odvíjí všechny ceny dalších produktů, služeb, protože to všichni do toho propíšou. Tak prostě se za to neschovávejte, taková je realita. Nemůžete se permanentně vymlouvat na jiné.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A nyní je na řadě pan poslanec Nový a připraví se paní poslankyně Knechtová. Prosím.

 

Poslanec Miloš Nový: Děkuji, paní předsedající, opět vaším prostřednictvím dvě poznámky, první k panu poslancovi Rybovi. Když pan profesor Švejnar hovoří o tom, že energetická krize byla velmi významným inflačním faktorem, s tím já naprosto souhlasím a v tom nejsme v rozporu. To, v čem jsme v rozporu, je spíše otázka řešení právě té energetické krize, jo? A tady já se rozhodně nedomnívám, že tím řešením je zastropování. Ono i laicky, to nemusíte být ekonom - to by bylo velmi jednoduché, kdybychom zastropovali ceny energií a ocitli bychom se v ekonomickém ráji. To ostatně můžeme udělat teď, můžeme zastropovat cenu kilowatthodiny třeba na 50 haléřích, a podle vás bychom tedy vstoupili do ráje. Takže to asi úplně řešení není. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP