Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(14.20 hodin)
(pokračuje Miloš Nový)

Druhá poznámka se týká, vaším prostřednictvím, pana poslance Nachera. Nežijme v iluzi, že hospodářský cyklus by výrazným způsobem ovlivnil schodek důchodového účtu, protože při ekonomickém růstu dochází k tomu, že se vám opět valorizuje starobní penze podle jedné třetiny růstu tedy reálných mezd, ve vašem původním znění to bylo podle jedné poloviny. To znamená, když dojde k ekonomickému růstu, znamená to, že rostou všechny starobní důchody, i ty dříve přijaté. To znamená ty nároky na ten důchodový systém samozřejmě jsou větší. Ten růst vám pomůže částečně, druhý dopad je ten, že když dojde k ekonomickému růstu, tak rostou mzdy nejenom v soukromém sektoru, ale rostou i ve veřejném sektoru. To znamená, zase tady máme další atak na veřejné finance. Takže ten ekonomický růst nám pomůže, ale pomůže nám jenom částečně, a to je to, co oslabuje právě naši snahu o vyrovnanost důchodového účtu. Děkuji.

 

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. A tady se zas jenom zahučelo v sále, že jste reagoval na paní poslankyni Hanzlíkovou, tak jenom pro pořádek. A prosím teď pana poslance Berkiho a připraví se paní poslankyně Hanzlíková. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jan Berki: Děkuju. Odpovím. Jenom vy jste v tom svém proslovu říkala, že pan kolega Wenzl citoval, a já jsem jenom reagoval na to, že takovou citaci těžko může použít, když nic takového nezaznělo. Nezpochybňoval jsem ten samotný obsah, ale to, že jste legitimizovala něco, co ve skutečnosti neexistuje.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak děkuji. A nyní je na řadě paní poslankyně Hanzlíková. Prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo. Já už asi tohle řešit nebudu, ale ráda bych zareagovala na pana poslance Nového, vaším prostřednictvím. Já samozřejmě znám ten mechanismus, který jste tady vysvětloval, takže je mi to úplně jasné. Ale je pravda, že na ministerstvu se to vědělo, protože to bylo ze zákona, takže já ty úředníky znám, já jsem tam šest let pracovala, takže vím, že oni věděli. A to jednoduché řešení v podstatě pan ministr potom na něj přišel, ale bohužel bylo použito až pozdě, protože bylo použito v tom roce 2023. Takže pokud by se tato drobnost vlastně možná v uvozovkách drobnost, ale ti úředníci by si s tím samozřejmě poradili, tak kdyby se vlastně změnila v tom roce 2022 někdy na začátku, tak k tomu nedošlo. Protože opravdu to byla poměrně velká nespravedlnost a už to tady zaznívalo, že ty rozdíly v těch důchodech byly třeba potom, já nevím, ve výši tři až pět tisíc. Tak jenom na vysvětlenou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a nyní prosím pana poslance Wenzla a připraví se pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji. Já odpovím panu Berkimu vaším prostřednictvím. Tyhle informace veškeré, které jsem zde řekl, byly dostupné na internetu. To, že jestli to někdo dodatečně pak stáhl, to nevím,, ale říkám, opravdu, tyhle ty informace byly veřejně dostupné. A to, že paní Nerudová nemá rád důchodce, to je pravda.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A nyní je na řadě pan poslanec Mašek. Pane poslanče, prosím. .

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Já na pana poslance Nového. Jenom vy jste tady říkal, že jsou nějaké ekonomické cykly a že v podstatě se to ani nijak neprojeví. No, já bych byl rád, aby, abychom byli v období ekonomického růstu a abychom nebyli někde před úrovní roku 2019, a to bez ohledu na výpočet důchodů. A to, že jste zmínil, že se bude zohledňovat jenom jedna třetina té mzdy při tom výpočtu v tom vzorci, tak to je vaše změna toho výpočtu. Takže v podstatě ano, máte pravdu, že to, jestli rosteme, nebo nerosteme, se potom díky tomu tolik neprojeví, když se nebudou zvyšovat průměrné mzdy. Takže my se trošku točíme v tomhletom kruhu a je tady problém, že ti důchodci to prostě odnesou. A oni už o tu tisícikorunu přišli a ponesou si to až do smrti. No a potom jsme se tady ještě bavili i o těch věcech řekněme... Teď mi to vypadlo, já se strašně omlouvám. Děkuju, já se přihlásím znovu, já jsem si to teď nepoznamenal.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobře. Děkuji. A nyní je na řadě pan poslanec Kuchař a připraví se pan poslanec Nacher. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jan Kuchař: Já děkuji za slovo, paní místopředsedkyně, a budu prostřednictvím vás reagovat na to, co tady před chvilinkou zaznělo z úst pana poslance Wenzla. Že našel něco na internetu, to je úplně skvělý, já vám to přeju, že umíte hledat na internetu. Ale věřte, že na tom internetu je spousta bludů a nesmyslů. A pokud všemu, co najdete na internetu, věříte, tak můžete věřit i tomu, že už na internetu hledal T. G. Masaryk.

A druhá stránka věci - jako říct na konto někoho, kdo tady nesedí, a teď mluvím o paní Nerudové, že nemá rád důchodce, když v podstatě za předchozí vlády seděla jako šéfka komise pro spravedlivé důchody, tak si ji tam asi někdo vybral, že tomu rozumí. A evidentně jste našel na internetu, že tomu nerozumí, a já si spíš myslím, že tomu nerozumíte vůbec vy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a nyní je na řadě pan poslanec Nacher, připraví se pan poslanec Nový. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. No, já bych, prosím pěkně upoutal pozornost všech na to, co říkal kolega Nový, protože to mně přijde, že přesně tím směrem já bych chtěl jít. Já bych to podtrhnul. On tady vlastně řekl správně to, že ty věci nefungují izolovaně. To znamená, když je ekonomický růst, tak to neznamená, že všechny ty peníze se díky tomu přelijí do toho důchodu, protože díky tomu, že je ekonomický růst, tak samozřejmě jsou vyšší potom nároky na ty důchody, valorizace, vyšší nároky na platy ve státní sféře, takže vyšší výdaje státního rozpočtu. Právě že to není izolované. Přesně. Naprosto souhlasím a děkuju za tu debatu. Ale úplně stejně, prosím pěkně, buďme féroví, se dívejme i na ten návrh. Tím, že se posouvá ten věk odchodu do důchodu, tak to nemá izolovaně jenom to plusové znamínko, respektive jakoby méně minusové, že se ušetří. Protože vy tam nepočítáte zase s těmi dalšími věcmi, že také to není izolovaně, že prostě ten člověk, když bude déle pracovat, tak může se to zobrazit na jeho zhoršeném zdravotním stavu. Takže se zase někde jinde zvýší ty náklady. Nebo že to bude mít vliv na jeho samozřejmě pracovní výkon, to znamená, že on si nebude vydělávat tolik, kolik by si vydělával, třeba kdyby mu bylo o 30 let méně. To znamená, že se může dostat do nějaké sociální nouze a bude žádat o sociální dávky. Takže to, co se ušetří na tom důchodu, vyhřezne někde jinde. Takže jestli se takhle bavíme odborně, já jsem za to rád, pane poslanče, tak to izolovaně se nedívejme na tohle, že když půjde do důchodu místo 65 v 67, tak je to jenom úspora. Není, protože někde jinde to může být zvýšený náklad. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Nový. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Miloš Nový: Děkuji za slovo, paní předsedající. Tak já se také připojím k tomu pozitivnímu duchu pana poslance Nachera, vaším prostřednictvím, a děkuji mu za tento přístup. A máte naprostou pravdu, prostě nikdy to není černobílé, každý ten zásah má své klady a má své zápory a my se jenom bavíme víceméně o velikosti kladů a záporů, takže s tím já naprosto souhlasím. Není to ideální posouvat dobu odchodu do důchodu, má to svá negativa, nikdo to nedělá rád, bohužel já jiné řešení nevidím. Samozřejmě můžeme se taky domluvit, že bychom mohli třeba do důchodu chodit ve 40, budeme všichni spokojeni. Ty starobní důchody mohou být ve výši třeba průměrné mzdy nebo dvojnásobku průměrné mzdy. Proč ne? Ale jak dlouho to ten důchodový systém vydrží? No, nevím.

Ještě jedna poznámka k panu kolegovi Maškovi. Já jsem, vaším prostřednictvím, já jsem hovořil o snížené účinnosti toho ekonomického růstu. To znamená, samozřejmě, že ekonomický růst přispěje k tomu částečnému snížení deficitu, ale bohužel pravdou je, že zatím za těch posledních 35 let náš ekonomický růst se v průměru pohyboval mezi jedním až dvěma procenty. Onen očekávaný deficit na důchodovém účtu v roce 2050 je ve výši 5 %, takže my bychom skutečně museli dosahovat velmi masivního ekonomického růstu možná někde okolo 8, 9, 10 %, abychom pak vyrovnali ony deficity, a to asi úplně není reálné. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP