Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(14.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Knechtová, prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych chtěla ještě zareagovat na pana kolegu Nového, vaším prostřednictvím. Jsem velmi ráda, že jste to tady takhle všechno uchopil, protože - vracím se ke včerejšku - to byl jeden z důvodů, proč jsme chtěli a několikrát jsme avizovali, že by bylo fajn, kdyby se k tomuhle vyjádřil i pan ministr Válek. Protože já se setkávám ve své Poslanecké kanceláři s lidmi, kteří v produktivním věku čekají třeba rok, rok a půl, na operaci kyčelního kloubu.

Pokud začneme zvyšovat odchod věku do důchodu, tak v tom okamžiku si myslím, že nám začne narůstat i počet lidí, kteří řeší nějaké své zdravotní problémy. V tomto ohledu bychom neměli zapomínat na to, že potřebujeme, aby i to zdravotnictví v této oblasti buď třeba navýšilo kapacity. Paní profesorka Adámková tady uváděla také třeba diabetes. To znamená, vidět tu problematiku opravdu s ohledem na zdraví, a to i z hlediska duševního zdraví. Protože my když se řekne zdraví, tak vnímáme hlavně tu fyzickou stránku, ale některé profese, jako pečovatelské a tak dále, upozorňují i na oblast duševního zdraví.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nikoho dalšího s faktickou poznámkou už nemám, takže se vracíme do rozpravy. Nyní je na řadě pan poslanec Helebrant, prosím.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, řešíme zde důchodovou reformu a my jako hnutí ANO jednoznačně podporujeme, aby osoby seniorního věku jednoznačně mohly odcházet do důchodu a žít takový důchod důstojný, protože si zaslouží svůj život prožít alespoň na konci pěkně. Pro hnutí ANO jsou senioři prioritou. Považujeme je, na rozdíl od jiných stran, za velmi důležitý článek společnosti, protože se jedná o lidi, kteří budovali tuto zemi a celý život přispívali k tomu, aby se nám zde dobře žilo. Proto v žádném případě nemůžeme připustit návrh důchodové reformy tak, jak jej předkládá vládní pětikoalice.

Už jsme si zvykli na to, že pro pětikoalici důchodci představují marginální společenskou vrstvu jednoduše proto, že to není jejich primární voličská skupina, tak se jim prostě a jednoduše snaží stěžovat život, jak se jen dá. Na téma valorizace důchodů jsme zde jednali několikrát. Dokonce jsme tento vládní krok chtěli zvrátit u Ústavního soudu, protože nám připadalo a pořád připadá nedůstojné, aby se důchodcům sahalo na peníze, které jim ze zákona patří. Bohužel Ústavní soud na tuto problematiku má jiný pohled a nám nezbývá než tento pohled respektovat.

Pětikoalice nyní předkládá sérii opatření, které zve důchodovou reformou. Ve skutečnosti o žádnou důchodovou reformu ve smyslu struktura reálných a strategických změn nejde. Vláda představila pouze balíček jakýchsi změn, které ve výsledku nic moc neřeší. Jedná se zejména o problematiku předčasných důchodů, kdy se omezuje předčasnost ze současných pěti let na tři roky, zvyšuje se koeficient krácení, prodlužuje se potřebná doba pojištění, a to na 40 let, spolu s úpravou řádné a mimořádné valorizace. Je to vlastně všechno, co pětikoalice představila. Toto prostě není žádná důchodová reforma. Je to spíš jakási úprava podmínek pro osoby, kterých se v současné době starobní důchod týká, ale tyto změny "nekoukají za roh", nereflektují potřeby seniorů za 20, 30 nebo 50 let. 

V případě důchodové reformy je potřeba zdůraznit to, že se nejedná o druh zákonodárství, který by se dal šmahem zrušit, změnit či upravit. Důchodová reforma je něco, co zásadně, zdůrazňuji zásadně, ovlivní život seniorů na dalších několik generací. Proto by bylo dobré, aby si koaliční představitelé uvědomili, jak vážnou věc před sebou mají, proto by opozici měli dát také dostatečný prostor pro to, aby přišla se svými návrhy. To ale pětikoalice nedělá.

Svou roli v tom sehrál i prezident, který na tiskové konferenci po jednání s vládními představiteli na jedné straně a se zástupci hnutí ANO na straně druhé oznámil, že se na schůzce všichni domluvili na zvyšování hranice věku odchodu do důchodu. Jaká byla pravda, víme všichni. Ačkoliv jsme okamžitě žádali o změnu v zápise, nebylo nám vyhověno, tak si pětikoalice mohla jednání interpretovat tak, jak se jí zrovna zlíbilo. Jinými slovy, když s námi nesouhlasíte, všem budeme tvrdit, že váš souhlas máme a budeme doufat, že nám to lidi uvěří.

Hnutí ANO v žádném případě nesouhlasí se zvyšováním věku odchodu do důchodu nad 65 let. 65 let je pro nás absolutně nepřekročitelná hranice, červená čára a číslo, přes které prostě nejede vlak. Nedopustíme, aby důchodci pracovali ve věku, kdy si mají právo užívat zasloužené volno po celém životě v práci, těšit se s vnoučaty a podzim života prožít ve zdraví a důstojně, a ne v práci. Odchod do důchodu až v 70 letech ale není důstojné stáří.

Vláda navíc do důchodu vnáší zmatek v podobě toho, že dle jimi navrhovaného systému má být věk odchodu do důchodu stanoven pro každý ročník jinak, což zcela zjevně narušuje legitimní očekávání budoucích důchodců, kteří nebudou vědět, v kolika letech odejdou do důchodu, a to až do 50 let, neboť návrh počítá s tím, že se člověk až právě v 50 letech dozví informaci o tom, v kolika letech do důchodu vlastně půjde, což je dle mého názoru velmi pozdě.

Nemůžeme přece dopustit to, aby lidé po skončení pracovního poměru odcházeli, s trochou nadsázky, rovnou na LDN. Chceme jim dopřát důstojné stáří, které si za roky práce zaslouží. Proto vládní návrh důchodové "reformy" nemůžu s čistým svědomím podpořit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Přeji hezké odpoledne, dámy a pánové. Přebírám řízení schůze. Na řadu přichází další přihlášený, tím je pan poslanec Lubomír Wenzl. Připraví se paní poslankyně Lesenská. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové, dovolte i mně se krátce vyjádřit k projednávanému bodu této mimořádné schůze, což je novela zákona o důchodovém pojištění. Mnohé již k tématu bylo za uplynulé dva dny řečeno mými předřečníky, proto své vystoupení zkrátím a zmíním některé skutečnosti, které nechci, aby v této debatě zapadly.

V případě přijetí novely se prodlouží věk odchodu do důchodu. Věk odchodu do důchodu se prodlouží na základě delšího věku dožití naší populace. Ano, je to pravda, věk dožití se prodlužuje. Zásadním faktorem jsou ale současné možnosti naší dnešní dosud kvalitní zdravotní péče pro občany. Naše populace se totiž nedožívá vyššího věku zcela zdravá. Po šedesátém roce života velké procento lidí trpí chronickými nemocemi, především civilizační hypertenzí, cukrovkou, ischemickou chorobou srdeční, nemocemi pohybového aparátu a tak dále. Berou chronicky léky, docházejí na pravidelné lékařské kontroly, jsou častěji v pracovní neschopnosti, případně i hospitalizováni ve zdravotnických zařízeních. V tu chvíli do systému nepřispívají a oprávněně z něho již čerpají. Z toho vyplývá, že nemohou podávat pracovní výkon srovnatelný s mladší, dosud zdravou populací.

Prodloužení potřebné doby pojištění na 40 let je další rána pro pracující. Představte si situaci, kdy někdo celý život pracuje v těžké manuální práci, je vyčerpaný a těší se na důchod a teď mu ale vláda touto novelou zákona říká - sorry, ale musíš pracovat ještě déle. Pokud o práci přijde, má smůlu, bude mi nižší důchod.

Divím se trochu, že pan ministr práce a sociálních věcí Jurečka, který sám ví, jak je těžká manuální práce v zemědělství, že tento zákon tak tlačí na sílu. Že není vyslyšeno - a několikrát zde v proběhlé debatě také bylo již zmíněno - stanovisko Ministerstva zdravotnictví. Chybí mi stále tady pan ministr Válek, který by se vyjádřil, proč se k tomu postavili tak, jako se postavili. Nejsem lékař, nejsem zdravotník, ale jsem přesvědčen, byť s tím v mnoha věcech nesouhlasím, že to bylo rozumné stanovisko ze strany ministerstva.

Uvedu další příklad. Žena - říkejme jí paní Novotná - pracuje jako zdravotní sestra. Těší se na zasloužený odpočinek po letech služby ve zdravotnictví. Nyní ale zjistí, že kvůli změnám ve valorizaci a předčasných důchodech bude muset pracovat déle a za horších podmínek. Místo toho, aby se těšila na klidné prožití stáří, je nucena dále pokračovat v práci, kterou má ráda, pracuje tam celý život v tom zdravotnictví, ale je fyzicky a, jak několikrát bylo zmíněno, i psychicky vyčerpaná.

Nebo řidič z povolání, řidič autobusu, kamionu. Umíte si představit, nakolik ten člověk po 40 letech života strávených za volantem, může podávat kvalitní výkon v 65, v 68 nebo 70 letech? On ten výkon není schopen podávat naplno.

Hnutí ANO obecně je proti zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP