Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.00 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Takže my bychom měli v tomto směru být velice opatrní, a právě proto se mi také samozřejmě nelíbí to nastavení věku, které tady není úplně jasně definované, a počítá se naopak s tím generálním zvyšováním. Ale je současně dobré vědět, že ta současná seniorská generace má zkušenosti, které by měly být využitelné při přípravě a provádění skutečné důchodové reformy. A já si myslím, že tady neřeknu nic překvapujícího, že ani my jsme v tomhle nezabodovali, když jsme byli u vlády, a je to velký úkol. Hovoříme tady dneska věcně, otevřeně, nenadává si nikdo a je to diskuze, která umožňuje udělat kritickou poznámku směrem dozadu, nejsme na to určitě pyšní, ale nejsme bohužel ani pyšní na to, co jste předložili vy.

Takže v závěru bych chtěla jenom nás všechny pochválit za to, že tedy tak dobře diskutujeme, a jde to opravdu někdy i napříč politickým spektrem, kdy se respektujeme, ale dovolím si panu ministrovi, který tady není přítomen, říci, že on dobře sám jistě ví, že to důchodová reforma není. Je to změna určitých parametrů, které nám se nelíbí, vy je podporujete, ani jedna ze stran za to příliš bodů podle mého názoru od těch generací, kterých se to skutečně bude týkat, nezíská. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. A nyní vystoupí v obecné rozpravě pan poslanec Okleštěk, poté paní poslankyně Marie Pošarová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych nejprve po vzoru pana kolegy Milana Ferance také poděkoval momentálně tedy zrovna nepřítomnému panu ministrovi Jurečkovi, ale to není žádná ironie, právě za to, že tady tak poctivě dneska sedí, nebo nejenom dneska, ale celé ty dny projednávání tohoto bodu. My se musíme vzájemně podporovat, protože jsme všichni z Olomouckého kraje, takže to jistě pochopíte a omluvíte mě s tímto krátkým entrée.

Chtěl bych se zmínit o problematice odchodu do předčasného důchodu, který je aktuálně nastaven tak, že pojištěnec musí získat potřebnou dobu pojištění, která je stanovena pro řádný starobní důchod, a do dosažení důchodového věku ode dne, od něhož se starobní důchod přiznává, musí chybět nejvýše buďto tři roky, a to je v případě, pokud je jeho důchodový věk nižší než 63 let, anebo, a to je pět let, pokud jeho důchodový věk činí alespoň 63 let a dosáhl věku alespoň 60 let. Na tu druhou zmíněnou variantu v současné době prakticky nikdo nedosáhne, protože v tuto chvíli se ještě neodchází do důchodu v 65 letech, tudíž není možné odejít do důchodu pět let před dosažením důchodového věku.

Na odchod do předčasného důchodu nově podle zmíněné novely zákona o důchodovém pojištění bude mít pojištěnec nárok před dosažením důchodového věku, jestliže získal dobu pojištění 40 let a do dosažení důchodového věku mu ode dne, od něhož se starobní důchod přiznává, chybí nejvýše tři roky. Nově tedy bude možné odejít do předčasného důchodu pouze tři roky před dosažením důchodového věku. Bude ale nezbytné získat o pět let delší dobu pojištění jako pro nárok na důchod řádný při dosažení důchodového věku, tj. potřebná doba důchodového pojištění pro předčasný důchod se vlastně zvyšuje 35 let na 40 let. Podle důvodové zprávy k novele zákona je cílem tohoto zpřísnění omezit okruh oprávněných osob pouze na ty pojištěnce, kteří téměř po celý svůj produktivní život přispívali do systému důchodového pojištění, případně vykonávali celospolečensky přínosnou činnost hodnocenou pro důchodové účely jako náhradní dobu pojištění, to je péče o dítě, péče o osobu závislou na pomoci jiné osoby a tak dále. U těchto pojištěnců s dlouhou dobou pojištění je předpoklad, že jejich organismus je více opotřeben, a tito pojištěnci též získali více zásluh, a je tedy více odůvodněné umožnit jim předčasný odchod do důchodu. (K posl. Volnému.) Já bych jenom poprosil, pane kolego, vy máte tak sytý hlas, že mě to skutečně ruší.

Naopak u pojištěnců s kratší dobou pojištění bude nárok na předčasný důchod vyloučen. Do doby pojištění potřebné pro vznik nároku na starobní důchod se započítává náhradní doba pojištění v rozsahu podle § 29 odst. 5 zákona o důchodovém pojištění. Jako náhradní doba se již nezohledňuje studium, to se zohledňovalo před rokem 2010 což může být v budoucnu problém pro některé déle studující vysokoškoláky v případě žádosti o předčasný důchod. Z důvodu proveditelnosti opatření v podmínkách plátců důchodu se navrhuje odložit účinnost změny až na první den třináctého kalendářního měsíce následujícího po vyhlášení úpravy ve Sbírce zákonů. Přestože tedy může být novela teoreticky schválena již na podzim, změny u předčasných důchodů nastanou mnohem později.

Současně je ve hře i nižší krácení důchodů u pojištěnců, kteří získali dobu pojištění alespoň 45 let. Novela prozatím tuto variantu neobsahuje. Krácení důchodu aktuálně může nastat v případě předčasného důchodu, kdy se řádný starobní důchod po dosažení důchodového věku trvale krátí. Ke krácení dochází za každých i započatých 90 kalendářních dnů ode dne přiznání do dovršení důchodového věku, kdy procentní výměra důchodu se snižuje o 0,9 % výpočtového základu, a to za období prvních 360 kalendářních dnů a 1,2 % výpočtového základu za období od 361. kalendářního dne do 720. kalendářního dne a 1,5 % výpočtového základu za období od 721. kalendářního dne. Krácení důchodu nově, tak to by mělo být tak, že penalizace za předčasný odchod se má změnit, a to, že každé započaté devadesátidenní období by nadále mělo být penalizováno částkou odpovídající vždy 1,5 % výpočtového základu. Současně má dojít k vynětí procentních výměr trvale krácených starobních důchodů vyplácených před dosažením důchodového věku s valorizací důchodů. Pokud bude například ode dne přiznání předčasného starobního důchodu do dosažení důchodového věku scházet 740 dnů, sníží se procentní výměra o devět krát 1,5 %, tedy o 13,5 % výpočtového základu. Podle aktuální právní úpravy by snížení procentní výměry v takovémto případě činilo třeba 9,9 % výpočtového základ.

Nyní krátce k době důchodového pojištění. Průměrně dlouhou dobu se hovořilo právě o tom, a to bylo také součástí programového prohlášení vlády, že dojde ke snížení doby důchodového pojištění ze současných 35 let na 25 let. Toto již není aktuální. Nadále bude potřeba pro nárok na řádný starobní důchod získat alespoň 35 let pojištění, případně 30 let bez započítání náhradních dob. Pro předčasný důchod bude nutné dle novely získat o pět let víc, to je 40 let. Čtyřicet pět let bylo při zvažované variantě mírnějšího krácení důchodu při získání více let důchodového pojištění. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP