Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.00 hodin)
(pokračuje David Kasal)

A druhá věc je, že řada těchto lidí je na částečné úvazky. A já proti nim nebrojím, já jsem je používal, ale máme spočítané, kolik třeba za 10 let bude procent částečných úvazků? A budou se podílet, protože ty budou mít nižší plat, protože budou dostávat adekvátní polovičnímu úvazku, ne celému úvazku. A zas ten systém nebude dostávat ty peníze.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuju velmi pěkně za dodržení času. Nyní vystoupí pan poslanec Jiří Mašek, poté pan poslanec Milan Wenzl, Patrik Nacher, poté paní poslankyně Andrea Babišová. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Původně to bylo na kolegu Kuchaře, vaším prostřednictvím, teď se ještě budu věnovat kolegovi Bělobrádkovi, vaším prostřednictvím. Pane kolego Bělobrádku, prostřednictvím předsedající, to, co jste tady říkal, že statisíce lidí v důchodovém věku stále ještě pracují, tak bych připomněl, že je zhruba 2,5 milionu důchodců, takže je to určitý počet, ale samozřejmě vykonávají profese, které jsou schopni zvládnout, většinou se jedná o nějaké administrativní pracovníky a podobně. Takže o tom žádná, tam se nebudeme přít. Ale to rozhodně neřeší problém těch, kteří to zdravotně nedávají a kteří žijí v nemoci už ty čtyři roky před dosažením důchodového věku 65 let.

A k Honzovi Kuchařovi, vaším prostřednictvím, my skutečně pořád se bavíme o průběžném důchodovém účtu, který ale je součástí státního rozpočtu. A pořád tady padají čísla, že dáváme 7,7 % HDP. Asi se shodneme, že budeme muset dávat víc. A Honza Kuchař tady se ptal a kde to vezmeme? Vezmeme to ve zdravotnictví? A to bude ta politická diskuse! My se asi shodneme na tom, vy jste říkali, když nebudeme dělat nic, tak v roce 2050 budeme potřebovat 11,5, tuším, nebo 12 %. Ale ty státy na západ od nás už těch 12 % dávají. Pojďme se tedy podívat, jak mají ty peníze oni rozdělené, jestli nejít touto cestou. Já teď to nechci úplně politizovat, asi ze zdravotnictví bych to nebral. Ale zase bych přemýšlel o tom, jestli na tu obranu, skutečně na ty F pětatřicítky, takhle dopředu to platit, takovéhle částky.

Takže je to k diskusi, ale ta částka se bude muset zvýšit, nebo ta procenta HDP vydaná na důchody a nemělo by to jít jenom cestou prostě, a já zas to slovo musím použít na úkor, nebudu říkat ošizení, ožebračení, nic takového, ale na úkor těch důchodců. Měli bychom hledat cestu, která bude vstřícná a reálná.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas, prosím! Děkuji. Nyní pan poslanec Milan Wenzl, poté pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslanec Milan Wenzl: Děkuji, paní předsedající. Já se vrátím zpátky k otázce k panu ministrovi. Před chvílí jsem se ptal, jak to je s odchodem do důchodu pro europoslance. Oni jdou do důchodu ve věku 63 let. Tak já, když si představí, že když tam někdo půjde třeba v 45, odslouží si tam jedno volební období a vrátí se zpátky, tak se zapojí zpátky do normálního pracovního procesu. A bude muset, nebo bude muset, bude pracovat pouze do 63 let nebo do 65? Nebo jak to bude vlastně? Ono se nezdá, ono jich je pár těch europoslanců u nás samozřejmě, ale nepředpokládám, že by to byli občané nějaké jiné kategorie. Tak jestli mně můžete na, pane ministře, odpovědět. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji velmi pěkně za dodržení času. Nyní má svou reakci na průběh rozpravy pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych chtěl reagovat na kolegu Bělobrádka, vaším prostřednictvím. On mě asi špatně poslouchal. Já jsem právě říkal, že my to nevíme. Já neříkám selektivně, tohle víme, tohle nevíme. Já jsem právě říkal, že my nevíme, jak se to bude vyvíjet za 20, 30 let. Je to věštění z křišťálové koule. Zatímco vy selektivně říkáte tohle víte úplně přesně, vy víte přesně, že v roce 2050 ušetříte 2,2 %. To jsem ochoten vsadit, že to takhle přesně nedopadne. Za 30 let, když se tady potkáme někde třeba na ulici, ne tady ve Sněmovně.

A pak je tady ta věc zdravotní, to nechám doktorům. Ale máte tady vývoj z toho, z čeho vy si děláte furt srandu, ta robotizace, vývoj technologií. Vy nevíte, co bude za 30 let! Mně dneska přišla tisková zpráva, tak jsem si vzpomněl, dneska mi přišla tisková zpráva od jedné banky, že už můžete platit prstenem. Že v prstenu máte nějaký čip a můžete platit normálně kdekoliv. Ne kartou, ne mobilem, ne hodinkami chytrými, prstenem.

Tak jsem se díval, víte, kde byl první bankomat? V roce 1992 na Příkopech. Tam jste stáli fronty, vybíralo se, normálně jste strčili do bankomatu a byli jste šťastní, když byl online bankomat. A tenkrát kdybych se vás zeptal, co bude za 30 let, tak byste třeba řekli: Více bankomatů. Nikoho by nenapadlo, jak se to bude všechno vyvíjet. A tohle se týká všech těch oborů. A vy to prostě izolovaně vezmete jenom prodloužíme věk odchodu do důchodu a nezabýváte se tím vším. A tím vystrašíte všechny i ty budoucí generace bez kontextu toho vývoje kolem. To je celé. A já navážu na to, co uznal i pan poslanec Nový. Prostě to je nějaký celek, to není jenom o tom věku odchodu do důchodu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji velmi za dodržení času. Na průběh rozpravy zareaguje také paní poslankyně Andrea Babišová. A poté mám zatím posledního přihlášeného, pana poslance Bělobrádka.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěla reagovat na kolegu Bělobrádka, vaším prostřednictvím. Pane kolego, jak jste správně uvedl, ano, dneska pracují statisíce důchodců, ale pracují dobrovolně, pracují proto, že chtějí pracovat, pracují proto, že chtějí být v sociálním systému, chtějí být v kontaktu s lidmi, pracují proto, protože jim to zdraví dovolí. Anebo taky pracují proto, že je k tomu nutí ekonomická situace a se svým důchodem prostě nevyjdou a musí si takto takzvaně přivydělávat. Ale dělají to dobrovolně a my jim to budeme dávat prostě povinně.

A jak jste řekl, 67 let pokrývač tuto práci dělat nemusí. Samozřejmě, protože jestli znáte dobře práci pokrývače, tak ten celý život lze po střechách, kolena má v háji a prostě samozřejmě se mu už v 67 letech taky motá hlava a těžko může vykonávat tuto činnost. Ale v tom případě toho 67letého pokrývače budeme nutit, aby ve svých 67 letech buď absolvoval na úřadu práce nějakou rekvalifikaci, možná na ajťáka, nebo snad na něco jiného, anebo ho donutíme, aby byl na úřadu práce a tři roky pobíral dávky. Takže je velký rozdíl v tom, že můžete pracovat a chcete pracovat, anebo pracovat musíte. A pokud nemůžete, tak v tom případě budete na dlouhodobé nemocenské, třeba zrovna s těmi koleny, anebo prostě budete sedět na úřadu práce, anebo zoufale hledat zaměstnavatele, který vás v těch 67 letech zaměstná. Bude to velké peklo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času a opět netuším, zda dojde na pana poslance Kamala Farhana. Nyní pan poslanec Pavel Bělobrádek.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo, paní předsedající, pane ministře, kolegové, kolegyně. No, já jsem, prostřednictvím paní předsedající, Patriku Nachere, nemluvil o vás, proto nemusíte reagovat osobně. Protože to bych pak mohl říkat, že vy tady zase reagujete tím, že jsme šílenci, že vy říkáte nám, že jste šílenci, vy říkáte vy, tak já říkám, vy říkáte, že jste šílenci, protože tady jeden kašpar z vaší strany, myslím, že byl, tady říkal jsme šílenci, takže já to neberu takhle osobně, já jsem to myslel v obecné rovině.

To, co říkáte, tady několik z vás řeklo, že jak to bude vypadat, až ti lidi budou chodit do penze v 68, v 70. To řekli. Vy ne, ale oni ano. Ale samozřejmě, pokud jste někteří nepochopili nadsázku, ano, je to tak, protože medicína dopředu, a já vám můžu říct zase to, co jste tady říkali, kolegové, je pravda. Ale to je přece už teď. Už teď jsou lidi, kteří nemůžou jít do penze, protože mají zdravotní problémy. Prodlužuje se věk do důchodu už dlouhodobě. A když si uvědomíte, tak medicína jde dopředu. Například dneska většina lidí s roztroušenou sklerózou, kteří by ještě před 20 lety seděli na vozíku, tak chodí do práce, chodí na plné úvazky, protože medicína jde dopředu. Jde dopředu. A také to, co jste říkal prostřednictvím paní předsedající, pane kolego Nachere, tak je pravda. Probíhá robotizace, umělá inteligence. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP