Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.10 hodin)
(pokračuje Pavel Bělobrádek)

To znamená, že spousta těch lidí ty velice náročné práce nebude vůbec muset dělat. To znamená, jejich zdravotní stav se dá předpokládat. V tom vyšším věku třeba o rok, o dva, než dneska, v celém vzorku generace budou mít třeba daleko větší kondici. Dá se to předpokládat. Samozřejmě mezitím může být konec světa nebo na nás zaútočí Marťané. To je také možné. To znamená, ano, souhlasím, přestaňme teď říkat, jak to bude za 20 let, protože to nikdo nevíme, ale jsou tady nějaké trendy, které říkají, že je méně potřeba náročné manuální práce, navíc budou zohledněny ty náročné profese.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní je přihlášen pan předseda Aleš Dufek, poté paní poslankyně Andrea Babišová a Helena Válková, prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Jenom možná nějaké zhodnocení. Tady samozřejmě spousta těch názorů, které opozice říká, ty jednotlivé dílčí názory, jsou skutečně takové ty jednotlivé pravdy. Vůbec nepopírám, že ti jednotliví řečníci neměli v tom svém úhlu pohledu pravdu. Ale samozřejmě je to celé o tom, že všechno, co tady pan ministr předkládá, musí mít nějaký systém. Ten systém prostě nějaký je, má to jakousi logiku, a buď ten systém přijmeme jako celek, nebo pak už to nebude žádný systém, když to necháme rozbít na ty jednotlivé pravdy.

Ale proč jsem se přihlásil? Blíží se hlasování. Já chci jménem klubu KDU poděkovat jak opozici, která tady působila věcně, racionálně. Strávili jsme tady tři dny. Chci poděkovat panu ministrovi, že tady strávil s námi tři dny v kuse, že jsme se snažili spolu bavit. Myslím si, že takhle má vypadat parlamentní demokracie, že se k sobě chováme slušně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní požádám paní poslankyni Andreu Babišovou, připraví se paní poslankyně Helena Válková. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Děkuji za slovo. Ještě jednou budu reagovat na pana kolegu Bělobrádka, vaším prostřednictvím, paní předsedající. Vy jste tady zase řekl příměr, že lidé, kteří byli před 15 lety na vozíčku, tak dneska pracují. Jako členka sociálního výboru se s těmito lidmi setkávám. Pokud jednotlivci dneska pracují a chodí, zaplaťpánbůh za to, ale ti, kteří většinou jsou na vozíčku, už se nerozchodí, anebo jejich diagnóza je tak těžká, že mají omezené možnosti, co se týče práce.

Problém je v tom, že tito lidé už v dnešní době jsou tak těžce zaměstnatelní, že je máme na každém jednání sociálního výboru, kde nás žádají a prosí, abychom udělali něco, aby si mohli přivydělat při jakékoliv práci. Takže když dostanou od svého obvodního nebo revizního lékaře potvrzení o tom, že jsou schopni vykonávat určitý druh práce, tak oni tu práci stejně nemůžou sehnat, zaměstnat je nikdo nechce. Takže ten příměr, že to zdravotnictví jde takovým způsobem dopředu, že ti, co dneska jsou na vozíčku, tak za 15 let nebudou, je prostě lichý.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, paní poslankyně. Dále vystoupí paní poslankyně Helena Válková, prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Já právě nechci být takhle konkrétní, čímž nekritizuji předřečnici. Protože to je to, o čem hovořil, myslím, pan poslanec, pan předseda, Dufek, že skáčeme do některých konkrét a chybí nám pohled na ten systém jako takový. Já se snažím na to podívat systémově a stejně pořád mám podezření, že tady někdo na tom chce vydělat politické body, že postavil důchodovou reformu. Říkám podezření, já tu jistotu nemám samozřejmě. Myslím si, že se to nepodaří.

Chci tedy říci jenom jeden aspekt, který se - zřejmě jsem tady nebyla zrovna v té době - už možná diskutoval. Víme všichni, že jsme v éře, která je naprosto zlomová z hlediska vývoje technologického, a víme také, že umělá inteligence v řádu několika let bude nahrazovat většinu těch příjemných i méně příjemných profesí, těch náročných i méně náročnějších. Ono už se to začíná dělat, počínaje překlady, přes práce právníků, přes odbornou činnost právníků a konče určitě, když se podíváme do Číny, těmi náročnými profesemi.

V této době si stanovit ambici zvyšovat věk do důchodu, v době, kdy nevíme, jestli vůbec za 20, 10, roků bude práce tou hodnotou, která je v současné době, tak si myslím, že laťka, kterou si postavila koalice, je příliš vysoká. My ji samozřejmě vnímáme a navíc si myslíme, že ty parametry nejsou správně postavené. Ale opravdu, stojí to za to? Já bych řekla, že současní senioři by daleko lépe a více ocenili, kdybyste se zabývali jejich problémy a ne problémy nebo kvazi problémy generace, která bude za 20, 30 let se potýkat s úplně jinými problémy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní pan poslanec Jiří Mašek, poté paní poslankyně Jana Hanzlíková, pan ministr Jurečka a pan poslanec Jan Volný. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Já si myslím, že pětikoalice si zadala nesplnitelný úkol, a to naplnit důchodový účet nebo se k tomu blížit, minimalizovat jeho deficit. Ale tak, jak je to nastaveno, vždyť si uvědomte, co se kolem nás děje. To je nepolitické. Ta zmíněná robotizace. Ano, bude tady řada firem, které budou využívat roboty, budou dělat veliké zisky, ty zisky budou danit. Ty daně ale potečou do státního rozpočtu, ne do důchodového účtu. To je věc, která jde úplně mimo, takže důchodový účet nebude v tomto případě plněn.

Druhá věc je - to už je věc politická, dělají to zejména Piráti, ale celá pětikoalice na to naskakuje - a já už jsem o tom tady mluvil, to jsou ty zkrácené úvazky. Ze zkrácených úvazků budou snížené odvody i na důchody, a zase se tedy ten důchodový účet nebude plnit. Takže my přesně víme, co se stane. Víme to už teď, měla by to vědět i koalice a měli by to vědět předkladatelé té důchodové reformy, respektive těch parametrických změn.

My se nevyhneme tomu, že prostě ten důchodový účet je součástí státního rozpočtu a bude potřeba se dohadovat o tom, jaké procento na to bude potřeba. Ale vy jste zvolili za každou cenu to nějakým způsobem udržet, vejít se do 1 %, a zvolili jste cestu na úkor důchodců s tím, že říkáte, že to děláte pro budoucí generace. Ty ale už tu manuální činnost dělat nebudou a ty peníze do toho státního rozpočtu musí přijít odjinud tak, abychom na to byli schopni dávat těch 12 %, jako už dává vyspělá Evropa na západ od nás. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji velmi za dodržení času. Nyní paní poslankyně Jana Hanzlíková, prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo. Navážu na pana poslance Dufka, vaším prostřednictvím, na to, jak tady říkal, že je důležitý systém, tak s tím stoprocentně souhlasím. Ten systém je skutečně důležitý, ale ten systém byl vyvážený, velmi dobře fungoval tak, jak byl nastavený původně. Byly tam i ty sociální aspekty a byl velmi vstřícný k individuálním problémům lidí, protože tam byla třeba dostatečná doba možnosti odejít do předčasného důchodu, pokud už někdo opravdu nezvládal pracovat a tak. Ale jste to vy, kteří do toho vkládáte změny, které za mě skutečně nejsou systémové, navíc do toho systému začaly vnášet nespravedlnosti.

Já jsem o tom mluvila ve svém projevu, že tam jsou opravdu nepřijatelné věci, kdy v rozmezí jednoho měsíce narození u těch lidí jsou výrazně jiné podmínky vstupu do důchodu, a to je za mě špatně. Takže souhlasím s vámi, systém má být, nemá být rozkolísaný, ale vy ho právě narušujete těmi změnami. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní vystoupí pan ministr práce a sociálních věcí, prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já si vážím, že celá řada z vás za ty tři dny se snaží diskusi vést velmi věcně, byť někdy bych řekl s velkým nepochopením toho systému, ale řekl bych s docela upřímnou snahou se snažit tomu porozumět. Přiznám se ale, že někdy si fakt protiřečíte, ale velmi. Připomenu, že i váš předseda Andrej Babiš v roce 2017 - neříkejte Ježíš, to není Ježíš, je to předseda - a on sám říkal, že souhlasí s tím - a co je v principu - navázat hranice věku odchodu do důchodu na předpokládanou dobu dožití. To říkal on. Je to veřejně dohledatelná věc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP