Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.50 hodin)

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. No, my si tedy zásadně nerozumíme. To bude samozřejmě také na pana místopředsedu Skopečka, vaším prostřednictvím. Systém průběžný nebude nikdy udržitelný a nikdy samofinancovatelný. Proto existuje úzus do 1 % HDP v Evropské unii, že to takhle je v pořádku a je to tak samozřejmě správně. Ale my se bavíme o sociálním smíru. Já rozumím tomu, že vy jako ekonomický expert ODS, který sedí na postu místopředsedy Sněmovny, tak vidí jenom čísla, rozpočty, peníze. Ale je potřeba se podívat i na druhou stranu a vidět v tom člověka, který odejde, když má ročník 2000 v 70 letech a když má ročník 2024, narodí se letos, v 73 letech. Řekněte mi nějakou pozici, na kterou se může třeba skladník rekvalifikovat, aby mohl být (jít?) do důchodu v 70 letech? Nějakou pozici. My jsme tady nic neslyšeli o pracovním trhu. Vy tady mluvíte pouze o číslech. A ta čísla v tuto chvíli ještě mrvíte tím, že tam dáváte do toho sociální věci a děláte z průběžného systému béčkový systém sociální. Protože jakoukoliv úlevu, kterou tady máte pro jakoukoliv skupinu obyvatel, tak děláte na důchodovém pojištění. Váš kolega Vojtěch Munzar, vaším prostřednictvím, teď navrhuje, aby byly na důchodovém pojištění odklady dvouleté pro všechny začínající OSVČ. Proč? Proč jim neodložíte platbu daně o dva roky? Proč jim neodložíte platbu zdravotního pojištění o dva roky? Proč zrovna důchody? Proč slibuje pan ministr Výborný některým zemědělcům, co jsem ho slyšel, že bude sleva na důchodech pro zemědělce, aby vyšli? Třeba se to chystá. Chystáte to? (Předsedající: Čas. Čas, prosím, pane poslanče.) Tak to je dobře.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A nyní pan ministr. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuju. Já jsem si dal poctivě přihlášku k tomu, že bych s přednostním právem vystoupil, abych více shrnul, okomentoval ještě některé věci v diskusi. Ale protože se na to asi nedostane, tak jenom okomentuji některé klíčové věci. Byla tady hodně debata o tom, jestli lidé předdůchodového věku, jestli tam nenarůstá invalidita. Někteří jste říkali, že vlastně budou plně invalidní a budou přecházet do důchodu. Tak vás chci ujistit, když se podívám na data od roku 2010, tak když se podíváme na tehdejší celkový index invalidních osob a podíváme se na stav roku 2023, tak jsme na 88,2 % celkového množství invalidních osob, které mají invalidní důchody.

Když se podíváme na skupiny lidí 65+, tak index je 75 %, index u skupiny 60 až 64 je 99,9, index 50 až 59 je 73,2. Naopak index u skupiny (45?) až 49 je 113. Nebo například u skupiny osob, které jsou (30?) až 34 let, je třeba 80,26. A u skupiny osob 0 až 19 jsme na indexu 104. To znamená, je vidět, že invalidita tam narůstá v jiných skupinách než ve skupinách lidí těsně předdůchodového věku.

Další číslo si dovolím okomentovat. Když se podíváme na nezaměstnanost, tak nezaměstnanost u lidí předdůchodového věku, ta nám v průměru klesá. Takže i tam je pokles. Když se podíváme na počet pracujících důchodců, kteří pobírají starobní důchod, v roce 2011 to bylo (227 956?) osob, (ve) 2021 je to 565 811 osob. To znamená, více jak dvojnásobek lidí nám v důchodovém věku za těch 10 let začalo pracovat. To znamená, neplatí tady teze, které jste vyslovovali paušálně - ani v trendech, ani v konkrétních skupinách, že by tady docházelo k tomu, že ti lidé mají vyšší invalidity, nebo klesá nám počet lidí, kteří by byli schopni pracovat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní mám tři přihlášky s faktickými - pan poslanec Radek Koten, paní předsedkyně Alena Schillerová a poté pan místopředseda Jan Skopeček. A poté pan ministr Jurečka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji. Vážená paní předsedající, já jsem tady poslouchal tu debatu poměrně dlouho, jak tedy řečníky, kteří vystupovali, a tak faktické poznámky. A já se tady nemůžu ubránit jednomu zcela zásadnímu dojmu. V případě tedy, že důchodcům ubereme, jak tedy výpočtem, tak zvýšíme čas odchodu do důchodu, tedy budou chodit o něco později - nebo významně později, tak v případě, že důchod pro ně nebude dostatečný, anebo se přesunou jaksi do jiné kapitoly, tedy, že budou dostávat sociální podporu, protože ten důchod bude tak nedostatečný, že z toho skutečně nebudou moci vyžít - ještě do toho vstupuje jeden fenomén, tedy ti lidé, kteří sem přišli například s migrační vlnou z Ukrajiny. Já jsem se na to jednou na interpelaci ptal pana ministra. A bylo mi řečeno, že tedy částka, kterou budou dostávat na výplatu důchodů, se bude skládat z let, které odpracovali tady v České republice, dále z let, které odpracovali (důrazně) například na Ukrajině. No a v případě, že ten důchod bude natolik nízký, že se to nepokryje, tak že budou dostávat tedy příplatky pomocí sociálních dávek.

No, nejsem si jist, zda tedy touto důchodovou reformou spíše nepřesuneme ty důchodce, tedy jako lidi, kteří budou muset žádat o sociální podporu, budou tím zatěžovat - tím, že jim tedy nedáte důchody v potřebné výši - sociální systém a v podstatě v kase je to téměř jedno, protože ty peníze jsou jenom jedny, akorát, že vy si je rozdělujete tímto způsobem. Nemyslím si, že je to takto dobře. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně za dodržení času. (Hluk v sále.) Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová, potom pan místopředseda Skopeček. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, pane místopředsedo Skopečku, prostřednictvím paní místopředsedkyně, já jsem EET nepoužila ani jednou. Dokonce si myslím, že za celé tři dny jsem ho nepoužila. Já jsem použila "boj s šedou ekonomikou". To není jenom EET. EET je třešnička na dortu. Hovořila jsem o (podpoře?) hospodářského růstu, ale vy jste tady nebyl po celou dobu té diskuze 2,5denní. Mluvili jsme tady - já, mí kolegové, Karel Havlíček - o tom, že se žádná důchodová reforma nedá dělat bez dodatečných příjmů. Hovořili jsme o tom pilíři. Hovořila jsem o podpoře a zatraktivnění penzijního připojištění, o zavedení zaměstnaneckého pojištění. A ten pilíř, notabene, máte ve svém dokonce i-no-vo-va-ném programovém prohlášení vlády. Tak kde je?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Nyní pan místopředseda Skopeček.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju. Budu reagovat na předřečníky. K panu poslanci Volnému: Já ne slovíčkařím. Mně to je vcelku jedno, jak to budu nazývat. Já myslím, že se v tuhletu chvíli odvažujeme ke krokům, ke kterým tady osm let politické reprezentace neměly odvahu. Myslím si, že to je potřeba. A jestli to budu nazývat reformou nebo důležitou, výraznou úpravou parametrů systému, je mi vcelku jedno. Nicméně, říkám, dovedl bych si představit odvážnější změny, ale to bychom museli mít v opozici trošku odpovědnější a racionálnější kolegy, kteří by o tom byli schopni hovořit.

Vy jste na druhou stranu říkal, že potřebujeme nové zdroje. Tak ani to nové přidávání zdrojů, tedy zvyšování daní nebo nějaké braní dalších peněz ze soukromých zdrojů, není reformou, to je jenom zvětšením přerozdělování a oddalování problému, který průběžný systém samozřejmě nese.

Já velmi lpím na sociálním smíru - ke kolegovi, prostřednictvím předsedajícího, panu Juchelkovi. Vy právě riskujete sociální smír, protože pokud zachováme průběžný systém beze změn, tak to bude čím dál tím více seniorů s volebním právem a čím dál tím méně ekonomicky aktivních lidí s volebním právem. (Projevy nesouhlasu zleva.) A vznikne tenze, aby na jednu stranu byly vyšší daně, abychom ještě více tu mladší generaci dokázali zdanit, aby vůbec na penze bylo.

Takže já jsem pro to, aby součástí parametrických změn byla samozřejmě i nějaká výuka, vzdělávání mladé generace k tomu, že nemůže spoléhat jenom na důchod vyplácený státem, ale že si má v průběhu ekonomicky aktivní části života spořit sama tak, aby státní penze nebyla jejich jediným zdrojem v seniorském věku - a nevznikla tu ta tenze mezi mladou a starou generací, pro kterou vy voláte tím, že nechcete nic dělat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně. A nyní je s faktickou ještě přihlášen pan ministr Jurečka - na tu poslední minutu. A já předávám řízení schůze. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já bych chtěl úplně teď v závěru ještě také ocenit za těch 32 hodin diskuse - bych řekl, většina příspěvků opravdu byla k tématu - byla ta diskuse, až na nějakou drobnou výjimku, velmi kultivovaná, nesklouzla do nějakých osobních útoků, ataků. Tak opravdu, chci za to poděkovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP