Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(18.10 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Nyní budeme hlasovat, aby byl přikázán tento návrh výboru zdravotnímu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 24, přihlášeno 171, pro bylo 82, proti 9. Zamítnuto.

 

Dále budeme hlasovat výbor hospodářský.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 25, přihlášeno 171, pro bylo 81, proti 16. I tento návrh byl zamítnut.

 

Jako poslední budeme hlasovat výbor ústavně-právní.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 26, přihlášeno 171, pro bylo 79, proti 13. I tento návrh byl zamítnut.

 

Vzhledem k tomu, že jsme vyčerpali vše, končím projednávání tohoto bodu. (Reakce v sále: Ještě lhůta.) Pardon?

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobrý podvečer. Vážený pane místopředsedo, členové vlády, dovolil bych si navrhnout prodloužení lhůty na projednání ve výborech o 20 dnů.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Omlouvám se, pane poslanče, ale obávám se, že to mělo padnout v rámci rozpravy a že v tuto chvíli už to není možné. Teď to není nic proti nikomu, ale snažím se držet jednacího řádu. Poprosím o minutu strpení a domluvím se tady s kolegyněmi.

Po krátké poradě potvrzuji to, co jsem říkal. Vzhledem k tomu, že to nebylo otevřeno (načteno?) v rozpravě, bohužel v tuto chvíli nemůžeme o tom hlasovat.

Tímto tedy konstatuji, že jsme projednali schválený pořad 104. schůze, kterou tímto definitivně končím.

Připomínám pouze, že zítra 31. května v 9 hodin budeme pokračovat v přerušené 103. schůzi. A nyní je zde ještě zájem o vystoupení paní předsedkyně Schillerové.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Vím, že už se těšíte domů všichni. Ale neodpustím si, abych něco ještě řekla. Takže my tady vedeme skoro tři dny kultivovanou debatu. Sami jste to ocenili. Bavíme se tady o ekonomických otázkách, o rozpočtových otázkách, o tom, kolik to má přinést. To, že ministr financí tady vůbec nevystoupil, to už jsem přestala dávno řešit. Ale to, že to ani nepřikážete do rozpočtového výboru, když se chlubíte jednou pseudotabulkou, která v roce 2050 - to už vy tady, maminko, nebudete - prostřednictvím pana místopředsedy - tak přinese skoro 170 miliard, je trestuhodné. A ani nedovolíte to projednat v rozpočtovém výboru.

A úplný vrchol všeho je to, že jste zamítli projednání ve zdravotním výboru, když ministr zdravotnictví tady říkal několik hodin při diskusi, že se těší na debatu ve zdravotním výboru, že se těší na to, jak to tam proberete. A pak to prostě zamáznete.

Takže jste to dokázali. Budoucnost, ve které se penze dočkají jenom šťastlivci na prahu sedmdesátky, je zase o krok blíž. Zaříkáváte se zodpovědností za budoucnost národa, ale jste to jen a jen vy, kdo je tady nezodpovědný! Nepřišli jste s ničím, co vy jste přinesli do tohoto penzijního systému. Vytáhli jste z počítače lacinou tabulku a z té budete vypočítávat nějaká hausnumera.

Tak já vám tady za sebe a za naše hnutí ANO slibuji, že vaše vize o zemi pracujících starců se nestane naší budoucností. (Potlesk z lavic ANO.) Absolutně! A pokud to prosadíte silou své stoosmičky, tak za nás říkám, že my to z velké části zrevidujeme a velkou část zrušíme. Člověk má na stará kolena chodit za vnoučaty, ne do továrny nebo za kasu. A peníze na důchod mu pomůžeme zajistit tak, jak se to děje ve všech vyspělých evropských zemích. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím ještě pana předsedu Fialu.

 

Poslanec Radim Fiala: Jen krátce. Po konsolidačním balíčku, kterým jste se pustili úplně do všech fyzických osob, právnických osob, zvedli jste všem daně, tak vezete další katastrofu pro celou jednu obrovskou skupinu obyvatel České republiky, a to jsou senioři. Zatím je to v prvním čtení, ale katastrofa to je. Děkuji. (Potlesk z lavic SPD.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. V tuto chvíli tedy definitivně končím dnešní jednání. Přeji všem hezký večer a zítra na shledanou.

 

(Schůze skončila v 18.17 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP