(14.40 hodin)
(pokračuje Igor Hendrych)

Já jsem tady v této věci interpeloval pana ministra Blažka, interpeloval jsem předsedu vlády. Dostalo se mi odpovědí od pana ministra, že mám ve všem pravdu, že to je špatné a že se tahleta věc bude řešit někdy v létě, až k tomu ministr vnitra zpracuje nějaký materiál, který se bude týkat fungování i dalších bezpečnostních sborů. Nicméně se domnívám, že ta situace už je opravdu neúnosná a je třeba ji emergentně řešit, protože jsme tady opravdu po demokratických změnách v roce 1989 takovou situaci neměli. Netýká se to zdaleka jenom věznice Pankrác, týká se to minimálně šesti dalších věznic, kde toho personálu je tak málo, že se můžou dostat do té situace jako na Pankráci.

Myslím si, že nikdo z nás ani z občanů České republiky si nepřeje, aby ve věznicích byly nepokoje, aby tam byly vzpoury, aby docházelo ještě k většímu počtu napadání personálu, než je tomu v současné době. To se mimochodem tedy velmi zhoršilo, protože jenom v loňském roce došlo k 58 napadením občanských zaměstnanců nebo příslušníků, což je nevídaný jev do té doby. To je více než jedno napadení týdně.

Mám pocit, že vláda Petra Fialy obecně - protože říkám, interpeloval jsem nejenom ministra spravedlnosti, ale už i předsedu vlády - se k tomu staví velmi odtažitě. Domnívám se, že je to problém velmi vážný, a proto bychom ho měli řešit ideálně dnes, na této schůzi. Paní předsedkyně, dovolím si navrhnout jeho zařazení jako bod číslo 1. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy vystoupí s návrhem pan poslanec Pražák, následuje pan poslanec Nacher. Pan poslanec Vondráček hned vzápětí, a protože tady pan poslanec Nacher není, tak možná aby byl také připraven. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Pražák: Dobré odpoledne, paní předsedkyně, páni ministři, paní ministryně. Budu opět se svým bodem otravovat tady na půdě Sněmovny tak, jak jsem to už avizoval v předešlých týdnech. Bohužel opět tady dneska nemáme pana ministra Bartoše, kterému bych to rád sdělil. Nevím, jestli se hledají někde tady v kuloárech nebo kde jsou, protože přece jenom po eurovolbách jich je teď tolik, že možná mají problém se zorientovat, aby se neztratili. Chtěl bych navrhnout bod Odsun digitalizace stavebního řízení. Chtěl bych opět apelovat a poprosit všechny starostky a starosty v této Sněmovně, ať už s velkým S nebo s malým s, aby podpořili tento bod, abychom se mohli věnovat tomu, co by mělo nastat od 1. července tohoto roku.

Já jsem se minulý týden šestého zúčastnil společně s našimi úředníky takového webináře, který pořádá Ministerstvo pro místní rozvoj. Jmenovalo se to Základy práce v informačním systému stavebního řízení. Všichni jsme čekali, že se během té hodiny dozvíme něco konkrétního. Bylo nás tam asi dvanáct. Já jsem se k nim přidal, tak jsem poslouchal pečlivě, co nám bylo řečeno. Řečeno nám bylo to, že vlastně nic není, na nic se neptejte, na nic vám neodpovíme a hodinu vám tady budeme říkat, jakým způsobem se dá v tom systému hýbat se sloupky, s tabulkami, ale hlavně neuslyšíte nic konkrétního. Po dvaceti minutách, kdy jsme se dozvěděli tyto základní věci a naskakovaly tam ty chaty, kde ti úředníci, kteří tam byly přihlášeni napříč republikou, chtěli, aby bylo vidět nějaké fiktivní podání žádosti, aby mohli vidět, jak to tam do toho systému budou vkládat, jak to budou dělat, tak se na obrazovce objevilo, že pana ředitele ten systém odhlásil. Takže pana ředitele systém odhlásil, takže ani nemohl pokračovat ve své prezentaci, která byla na hodinu - ten webinář byl na hodinu - a zkoušel odpovídat na některé dotazy, kterým se ale vyhýbal.

K důležitým věcem, jestli bude systém od 1. července nebo před 1. červencem v ostré verzi, aby si mohli vyzkoušet, jestli budou fungovat ty základní registry, tak jim pan ředitel řekl: Nebude to spuštěno, protože my na to nejsme připraveni a my to prostě neumíme pro vás spustit v ostré verzi. Takže tam mají dneska nějaký fiktivní program, který něco umožňuje, ale vlastně se do toho vůbec nedostanou. Stále tam byly opakované dotazy na to, zda opravdu bude, nebo nebude ta fiktivní žádost ukázána, jak se tam dostanou, nebo nedostanou. Opravdu je problém s tím, že oni nevědí, co se bude dít. Dneska úředníci na stavebních úřadech používají například šablony, takové ty hrubé formuláře, které mají předpřipravené, do toho sypou ty ostatní věci. Ptali se, jestli i tyto šablony budou v tom novém systému fungovat. Bylo jim odpovězeno, že na tom pracuje dodavatel, ale že ještě nic nemají, nemají metodiky, nemají vyhlášky, nemají vůbec nic. Takže když jsme tam měli konkrétní případ - my dneska řešíme průtah města, kde je třeba 150 účastníků řízení - tak dneska ty systémy, jak je mají na stavebních úřadech, jim umožní, že těch 150 účastníků řízení se jim automaticky přetáhne do toho stavebního řízení. Nově od 1. července to tam všechno budou bouchat ručně. Takže tak, jak to dneska mají, že se jim to tam přetáhne najednou automaticky, tak od 1. července ta digitalizace spočívá v tom, že těch 150 účastníků řízení tam budou bouchat ručně. Opravdu si představuji to, že takto to má fungovat. Nedozvěděli jsme se tam vlastně vůbec nic. Po hodině, kdy už se některé otázky opakovaly a už nebylo kam uniknout z těch dotazů nebo k těm odpovědím, pan ředitel řekl, že uplynul čas, dál se tomu už věnovat nemůžou a že se k tomu vrátí v některých dalších webinářích, anebo že ta školení budou probíhat i po 1. červenci 2024.

Takže takto máme připravenu dneska digitalizaci. Není připraveného vůbec nic, úředníci jsou zoufalí. Nikdo neřeší to, jakým způsobem se budou řešit věci, jako jsou stížnosti, jako jsou udání a tak dále. Bavíme se teď jenom o stavebním řízení, ale ti úředníci dnes a denně řeší i tyto věci, které s tím souvisí. Takže nemáme připraveného vůbec nic.

Proto bych vás chtěl poprosit o podporu tohoto bodu, zařazení nového bodu Odsunutí digitalizace stavebního řízení od 1. 7., a chtěl bych to jako druhý bod dnešního jednání. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Nacher, následuje pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní předsedkyně. Vážená vládo, dámy a pánové, máme po volbách do Evropského parlamentu. Před sebou tady máme dva dny jednání o korespondenční volbě. Já si myslím, že bychom se měli začít - už není volební kampaň - bavit o těch věcech, které ty lidi opravdu trápí a kde oni neslyší odpověď od vlády. Proto bych chtěl zařadit bod, který bych nazval pracovně řekněme Energetická politika této vlády. Chtěl bych slyšet odpověď od vlády, ideálně od ministra průmyslu, ale případně dalších ministrů, co budete dělat s cenami energií, konkrétně třeba s cenami elektřiny? Jak je možné, že i přesto, že jsme čistými vývozci, u nás při přepočtu na kupní sílu cena elektřiny patří k nejvyšším, nebo je dokonce úplně nejvyšší? V energetické inflaci se pohybujeme poslední rok v top 3, to znamená, u nás je nejvyšší nárůst cen energie. Ono to má samozřejmě vliv potom i na růst cen, inflaci. Teď jsem se podíval na aktuální čísla, z kterých vyplývá, že i přesto, že jste snížili DPH u potravin z 15 na 12 %, což je o 3 procentní body - my jsme říkali, že státní rozpočet přijde o prostředky, lidé neušetří, protože si to obchodníci nechají v marži, také se to stalo - potraviny oproti prosinci 2023, to znamená před snížením DPH, zdražily o 0,2 %. Měly by se ale snížit o 3 procentní body, a to se nestalo. Tak je otázka, jestli si to kompenzovali tím, že nevěří, jak se u nás bude vyvíjet hospodářská politika, dělají si takový polštář, nebo je to právě těmi cenami energií.

Každopádně toto je téma, které trápí lidi, trápí firmy. Nevím, jestli se bavíte i s podnikateli, abyste neřekli... (Z pravé strany sálu: Bavíme.) Bavíte se s podnikateli. Dobře, tak když se bavíte s podnikateli, tak se jich zeptejte, kolik platí zálohy, jak se to pohybuje, jak jsou konkurenceschopní a jak je možné, že u nás se ta elektřina levně vyrábí, ale přitom za ni platíme víc než ti, kteří ji od nás kupují. To je přece legitimní věc! Už není volební kampaň, máme po volbách. Rozumím, že vaše priorita je korespondenční volba, ale tohleto je nějaké politické téma. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP