Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.10 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Dále paní ministryně obrany Jana Černochová odpověděla na interpelaci pana poslance Martina Kolovratníka ve věci ukvapených závěrů raketového zásahu na území Polské republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 591. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 23. května 2024 do přítomnosti ministryně obrany. Paní ministryně je taktéž omluvena, opět podmínka pro projednávání této interpelace není naplněna.

Následující interpelace: pan ministr životního prostředí Petr Hladík odpověděl na interpelaci poslankyně Bereniky Peštové ve věci automatických třídicích linek na odpad. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 592. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 23. května 2024, opět do přítomnosti ministra životního prostředí. Opět jsem nucena konstatovat, že pan ministr je omluven, podmínka není naplněna.

A my přistoupíme k další interpelaci, kdy ministryně obrany Jana Černochová odpověděla na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci poškozování české zahraniční politiky ukvapenými vyjádřeními. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 620. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 23. května 2024 do přítomnosti ministryně obrany. A opětovně konstatuji, že paní ministryně je omluvena, takže tato podmínka dnes nemůže být naplněna.

Dále předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Aleny Schillerové ve věci hospodářské stagnace. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 677 a projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 23. května 2024 do přítomnosti předsedy vlády. A my tedy můžeme dnes pokračovat v přerušené rozpravě. Vnímám zájem paní předsedkyně Aleny Schillerové vystoupit. Ujměte se slova, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, ano, vzhledem k tomu, teď jsme opět viděli, kolik ministrů tady je na interpelacích, takže zatím aspoň, že je tady pan premiér, pan ministr kultury tady sedí. Ale nevím, jestli má nějaké interpelace, nedívala jsem se dál. Je to smutné. Je to smutné, že ty interpelace jsou tak málo a ještě prostě tolik ministrů se omlouvá. Takže ono když dojde potom na interpelaci jako teď v mém případě, která je z března roku 2024, ale vzhledem k tomu, že jde o hospodářské otázky, ono se zase toho tolik nestalo.

No, já jsem se ptala na to, že hrubý domácí produkt v březnu 2024 za rok 2023 byl o 0,4 % nižší než v roce 2022, přičemž celoroční vývoj negativně ovlivnil dle Českého statistického úřadu pokles výdajů na konečnou spotřebu domácností o minus 1,2 procentního bodu a tak dále. Zkrátím to. Upozornila jsem na to, že vyšší hospodářský růst ze své podstaty generuje i vyšší příjmy do státního rozpočtu. Ten soubor opatření, který vláda nazývá konsolidační balíček, já ho nazývám daňový balíček, snižuje už i tak nízký růst ekonomiky. A ptala jsem se, co s tím vláda bude dělat. No a odpověď pana premiéra mě poměrně konsternovala. On mi s klidem a takovou bohorovností, která čiší z té odpovědi, odpověděl, že vlastně, co se starám o výhled české ekonomiky, přece, cituji: "dojde letos k obnovení růstu reálných mezd". No ano, teď podle posledních čísel je to o 4,8 %. Ale pane premiére, růst reálných mezd je stav, který je normální a běžný. Právě ten propad jejich reálné hodnoty o hodnotu nejnižší ze všech zemí OECD není normální ani běžný. A nebyl tedy běžný ani z pohledu komparace s ostatními zeměmi v OECD. A pro vaši informaci, a vy to bezesporu víte, ani v roce 2027 nedosáhnou reálné mzdy výše jejich hodnoty v roce 2021. A stejně tak, a tady již nekomentuji, že nesdílí pozitivní výhledy hospodářského růstu Ministerstva financí pod vedením Zbyňka Stanjury, ani ČNB, ani MMF, tak jsme jedinou ekonomikou ze zemí EU, která není na předpandemické úrovni. To není stav, který já bych chtěla považovat za normální. Takže já nechci, abyste mi komentoval to slovy, že stav je bezvadný a super, protože není ani bezvadný, ani super. Ale já jsem se vás zcela pragmaticky ptala, která konkrétní opatření chystá váš kabinet s cílem nastartovat hospodářský růst s náběhem v roce 2024 a která konkrétní opatření s náběhem v roce 2025. Takže věřím, že mi odpovíte nyní, protože ve vaší písemné odpovědi nebyla o tom ani zmínka. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji a vnímám, že se slova nyní ujme předseda vlády České republiky Petr Fiala. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Dobrý den, dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, odpovím na písemnou interpelaci, respektive na nesouhlas s mou odpovědí na písemnou interpelaci paní předsedkyně Aleny Schillerové. Nejprve bych chtěl připomenout všem k těm steskům na to, že je tu určitý časový rozdíl mezi podanou interpelací a tím, kdy ji projednáváme v Poslanecké sněmovně. No to prostě tak u písemných interpelací je, protože se řídí určitými pravidly a určitými lhůtami. A to si myslím, že je třeba podnět na nějaké změny jednacího řádu, ale určitě to není důvod, proč bychom si na to měli stěžovat. Tak to prostě je a nijak se to nelišilo v minulém ani předminulém volebním období, které jsem tu mohl sledovat.

Co se týká té konkrétní otázky, tak se pokusím na ni odpovědět. Jenom bych chtěl na začátek říct, že není úplně šťastné neustále líčit Českou republiku jako zemi, která je na tom nějak mimořádně špatně, je nefunkční, ekonomicky se jí nedaří, protože to není pravda. Ale není to pravda ne proto, že mě to teď zrovna napadá, že mám nalévat optimismus nebo že mám tady mluvit optimisticky. Ale není to pravda, protože to prostě neukazují žádná čísla. Naopak čísla a fakta ukazují, že tu největší krizi jsme překonali, to nejhorší máme za sebou. Skončilo období nejistoty, skončilo období zdražování, inflace klesla strmě dolů, letos porostou reálné mzdy, všechny ukazatele slibují vyšší růst HDP. A to, co jsem vyhlásil na konci minulého roku, že letošní rok je rokem naděje, tak to se prostě konkrétně naplňuje. Zkrotili jsme inflaci, která v květnu byla 2,6 procenta, stabilně je teď v pásmu dvě až tři procenta, což je pozitivní; proti minulému roku určitě, kde dosahovala až 16 procent. A jenom připomínám, že do dramatického nárůstu inflace jsme se dostali už na konci vaší vlády, tedy vlády Andreje Babiše, kdy vzrostla inflace na 6,6 % a pak v tom následném měsíci skoro na 10. Co je důležité, klíčové predikce, a to nejsou jenom predikce Ministerstva financí, kterému paní předsedkyně nevěří, ale jsou to i predikce České národní banky, predikce evropských orgánů a dalších nezávislých institucí, předpokládají, že inflace se bude držet právě v letošním roce v pásmu kolem dvou procent. Zpomalení inflace je znatelné u potravin, u kterých klesají ceny. Nejvýraznější pokles cen potravin v celé Evropské unii má právě Česká republika, podle dat za duben 3,5 % meziročně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP