(13.10 hodin)

 

Poslanec Jiří Strýček: Vážené kolegyně, vážení kolegové. Děkuji vám za slovo, vážený pane předsedající. Já bych ještě navázal také na kolegu Radka Vondráčka a na kolegyni Zuzku Ožanovou a chtěl bych se vyjádřit k té tajnosti, zaručení tajnosti a svobody voleb. Já tady mám v ruce připomínkovou zprávu Ministerstva vnitra pro koaliční radu minulé vlády ke korespondenční volbě. Tato zpráva je ze dne 9. 4. Tam mimo jiné jedno z těch hlavních rizik, které se uvádí - cituji: "Nejpodstatnějším z nich je nemožnost zajistit ústavně garantovanou tajnost hlasování, protože volič provádí hlasování v takzvaném nekontrolovatelném prostředí, mimo volební místnost. Není proto možné garantovat, že nehlasuje pod nátlakem jiné osoby nebo že se nejedná o kupčení s hlasy, a tedy že hlasování probíhá svobodně a tajně." Toto je prosím zpráva, kterou vypracovalo samotné Ministerstvo vnitra. O to víc mě tedy zaráží, že v tom poslaneckém návrhu, který je tady předložen, který projednáváme, předpokládám, že to samozřejmě vypracovalo Ministerstvo vnitra, ale tam už se hovoří o tom, vysloveně se to uvádí v bodě čtyři, že korespondenční hlasování je v souladu s Ústavou České republiky.

My tady máme dvě stanoviska, jedno z roku 2019, které bylo vypracováno pro minulou vládu, a tam se hovořilo o tom, že to tam není možné zajistit, a tady se hovoří, že to je možné zajistit. Tak by mě tedy zajímalo - škoda, že tady není pan ministr - co vedlo k takové změně názoru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já také děkuji. Tím jsme vyčerpali faktické poznámky. Jenom pro stanovisko klubu bych potřeboval písemný návrh předsedy klubu, jestli mi ho můžete prosím doručit. Pro pořádek, chci to po všech, to znamená, že to budu chtít i po dalším poslaneckém klubu.

Poprosím vás, kolegyně a kolegové, o strpení. Zatím přečtu omluvy. Od 13.15 hodin z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Jana Berkovcová. Z členů vlády se omlouvá od 12.30 do 14 hodin z pracovních důvodů pan ministr Martin Dvořák a dále od 12.30 hodin z pracovních důvodů pan ministr Marek Výborný. Ještě jak jsme řešili nepřítomnost pana ministra vnitra, tak ten se omlouvá dnes od 13 hodin z důvodu zahraniční cesty.

Nyní máme po formální stránce všechno v pořádku. Uděluji paní poslankyni Lucii Potůčkové přednostní právo, aby přednesla stanovisko klubu k tomuto tisku. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Potůčková: Já vám děkuji, pane předsedo. Vážení kolegové, vážený pane poslanče Kohoutku, prostřednictvím pana předsedajícího, stejně se dočkáte. Tak ale alespoň tedy v rámci stanoviska klubu. Myslím, že budete nakonec rád, protože tady zazní i některé odpovědi na otázky, které tu zazněly, na některé obavy, které tu zazněly. V rámci stanoviska klubu bych se tedy ráda vyjádřila k návrhu zákona, který je zde předkládán. Nejprve obecně a potom jednotlivě k těm obavám, které tu panovaly, nebo naopak k těm argumentům, které bych velmi ráda vysvětlila nebo vyvrátila.

Návrh zavádí korespondenční hlasování pro volby do Poslanecké sněmovny Evropského parlamentu a pro volbu prezidenta republiky po prvním lednu 2026. Současně zajišťuje korespondenční hlasování i pro volby do Poslanecké sněmovny na podzim roku 2025. Předložený návrh konečně naplňuje nesplněné závazky předchozích vlád usnadnit dostupnost výkonu volebního práva českým občanům žijícím v zahraničí. Ostatně tak jako korespondenční hlasování umožňuje většina států Evropské unie.

Návrh byl připraven s odbornou podporou Ministerstva vnitra a Ministerstva zahraničních věcí. Za předkladatele předesílám, že i na základě konstruktivní debaty se zástupci opozice - jsem za ni velmi ráda, že jsme si k tomu stolu sedli - vzniklo - tady musím upozornit, že bych byla velmi ráda, kdyby k tomu docházelo častěji - několik pozměňovacích návrhů, které dále přispívají ke zkvalitnění navržené úpravy, aniž by měnily její podstatu.

Nyní bych se tedy ráda vyjádřila k některým věcem, které tu zazněly. Když to vezmu od začátku, bylo jich opravdu mnoho.

Spojené státy opravdu nerozdělila korespondenční volba. Spojené státy rozdělil Donald Trump, který si založil na polarizaci a na urážkách celou svoji volební kampaň. Ale předpokládám, že pokud Donald Trump, a může se to stát, jak to vypadá, vyhraje prezidentské volby, tak jako mávnutím kouzelného proutku nám najednou obavy týkající se korespondenční volby zmizí a všechno bude naprosto v pořádku. Předpokládám, že nikdo nic zpochybňovat nebude. Trump a jeho zastánci nevyhráli žádnou z volebních žalob podaných ohledně průběhu voleb. Naopak Rudy Giuliani - to je jeho někdejší právník a možná si ho někdo pamatuje jako velmi slavného newyorského starostu - byl loni odsouzen k pokutě 148 milionů dolarů za pomluvy a křivé obviňování dvou úřednic volebních komisí v Georgii.

Fascinuje mě, že jedna ze stran opozice, která tak obdivuje AfD, vůbec nezpochybňuje skvělé výsledky v Německu, a to i nyní, po nynějších eurovolbách, kdy Němci volí korespondenčně i v Německu, a ano, úplně totožně pomocí dvou obálek. Prostě dostanou dvě barvy, růžovou do eurovoleb, zelenou do komunálek. Korespondenčně ze zahraničí Němci volí už od roku 1956 a opět nikdo tuto volbu nezpochybnil.

Znovu opakuji Francii. Už vím, že je to jako kafemlejnek. Delší dobu slýchám tedy z různých úst, že korespondenční volbu zrušili ve Francii už v roce 1975 kvůli podvodům a že už ji znovu nezavedli. Samozřejmě je to úplně jinak, není to pravda. Zrušena byla pouze vnitrostátní korespondenční volba a francouzští občané mohou nadále volit ze zahraniční do dolní komory parlamentu v takzvaných election legislative, a to nejenom poštou, ale také rovnou elektronicky, čehož samozřejmě, bodejť by ne, využívají zdaleka nejvíc. Ano, i pomocí korespondenčních hlasů, respektive elektronických hlasů, dosáhla jednou z našich parlamentních stran tolik milovaná Marine Le Pen vysokého výsledku v parlamentních volbách v roce 2022. Kde je nějaké zpochybňování? Nikde.

Pokud jde o Rakousko, k žádným podvodům - já bych zde opravdu alespoň těm důslednějším doporučovala přečíst si rozhodnutí předsedy soudu Holzingera, který sice nařídil opakování voleb kvůli předčasnému otevření obálek před oficiálním ukončením hlasování v několika volebních komisích, ale jednoznačně uvedl, že k žádným úmyslným podvodům ani manipulacím nedošlo. Tak proč tu pořád donekonečna opakujete ty stejné lži? Pořád je to absurdní lež, která byla milionkrát vyvrácena. Obviňujete v podstatě Rakušany neustále z nějakých podvodů a falšování. A já být Rakušanem (Smích z levé strany sálu.) - tedy národnostně myslím, předseda tu není - tak už se mě to opravdu dotýká.

Postup, jak volit korespondenčně, není žádná mozková chirurgie. Je to jednoduchý proces, tisíckrát odzkoušený v mnoha státech se staletou demokratickou tradicí a s ústavami, které samozřejmě rovněž zakotvují velmi podobné ústavní principy, včetně té tajnosti.

Pokud jde o family voting, ráda zde přečtu zprávu z Parlamentního institutu, která ovšem také potvrzuje a doplňuje zprávy OBSE z celého světa. "Jako rodinné hlasování je označován jev, kdy je hlasování rodinných příslušníků pod kontrolou nejčastěji mužského člena rodiny. Nemusí to být tak vždy. Na základě zpráv volebních pozorovatelů dochází autor k závěru, že rodinné hlasování je kulturně-sociální fenomén. Pro jeho potlačení je potřeba nejenom vhodné nastavení regulačního rámce, ale celkové změny postoje společnosti k určitým sociálním skupinám. V České republice tento jev nebyl nikdy zaznamenán. Jeho existence přitom nesouvisí přímo se způsobem hlasování. Nelze ho proto nijak spojovat se zvláštními způsoby hlasování, jako je například hlasování pomocí přenosné volební urny nebo korespondenční hlasování." Tolik konec citace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP