(13.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Další faktická poznámka, pana poslance Tomáše Kohoutka. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuji, pane místopředsedo. No, musím se upřímně smát a říkám si, kdo s čím schází, s tím také zachází, a teď se to začíná projevovat a myslím si, že to je teprve začátek. Paní kolegyně Potůčková se teď strašně divila, že nemůže vystoupit jako předkladatelka. No ale můžete si za to sami. Všichni víme, že jste obešli legislativní proces, protože všichni víme, že to je vládní návrh, ale abyste se vyhnuli Legislativní radě vlády, abyste se vyhnuli RIA a podobně, tak jste se pod to podepsali všichni předsedové politických stran, všichni předsedové politických klubů, máte to jako poslanecký návrh, no a teď nemůžete vystoupit. Takže můžete se za to sami. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další faktická poznámka paní poslankyně Zuzana Ožanová, potom paní předsedkyně Alena Schillerová. Obě jsou to faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, mě zaujala jedna poznámka pana poslance Bělora, vaším prostřednictvím, kdy měl někoho citovat a že tajnost té volby není tak důležitá jako možnost volit. Akorát ta ústava říká, že jsou volby tajné. A máme to v ústavě. Tak já se domnívám, že pokud máme systém, který umožňuje zachovat ústavní principy, máme to v ústavě, tak bychom neměli říkat, že je něco důležitější než druhé. Pro mě je důležitá i tajnost volby. Vy jste zmínil, že někdo má tento názor, ale o tom to celé je, těch několik dnů jednání, o tom, že my rozporujeme to, že ty volby nemusí být zcela tak tajné, jak si myslíte, a vy nás někteří přesvědčujete. Já si dobře pamatuju na první čtení, že to není tak podstatné. Je to podstatné. Svoboda projevu je v tom, že si můžu zvolit, koho chci, aniž mi někdo diktuje, stojí za zády a vede mi ruku! Dovolte těm lidem volit tajně. Zkuste se nad tím zamyslet. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Mám zde řadu faktických poznámek. Jako další paní předsedkyně Alena Schillerová, pan poslanec Patrik Nacher a další. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No, pane poslanče Bělore, jsem ráda, že jsem vás poznala. Prostřednictvím pana místopředsedy. Já jsem úplně nerozuměla, co jste nám přišel říct, to ale vás nebudu tady nějak zkoušet ani shazovat, to v žádném případě. Ale pokud chcete citovat pana docenta Antoše, a já jsem ho citovala ve svém projevu, tak já jsem přesně uvedla zdroj, cituje, odkdy, dokdy, tady začátek citace, tady konec citace. Tak prosím ho přesně citujte, prostřednictvím pana místopředsedy, a neříkejte, že on možná takto a jinak. Já jsem uvedla přesnou citaci, tak jako i u dalších citací.

A ještě navážu na tu další poznámku, že nemohla paní poslankyně Potůčková vystoupit. To nebudu rozebírat, to je jasné, to je jednací řád. Ale kde máme pana ministra vnitra? Já vím, že není předkladatelem, bohužel, to tady kritizujeme celou dobu, ale aspoň by mu ten zákon mohl stát za to, aby tady seděl a případně reagoval na naše poznámky. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jenom, paní předsedkyně, krátce zareaguji. Pan ministr je řádně omluven, protože jel na jednání... Upřesním to. Ale je řádně omluven.

Jako další je pan poslanec Patrik Nacher s faktickou poznámkou, potom pan poslanec Radek Vondráček s faktickou poznámkou a další. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Já navážu na Zuzanu Ožanovou. Primárně mají být volby tajné a svobodné, nikoliv pohodlné, abych to tak jako řekl. Ty volby nejsou každý den, každý týden. Tady to někdo připodobňuje, když jsem v televizní debatě k moderním technologiím, k internetovému bankovnictví, objednávání pizzy. Tak toto možná děláte denně, tak tam ta pohodlnost je namístě. Ty volby jsou v průměru řekněme jednou za dva roky, ty do Poslanecké sněmovny, kvůli kterým to účelově děláte, jsou jednou za čtyři roky. Takže primárně mají být volby tajné a svobodné. Nechť jsou co nejvíc pohodlné, aniž by se tyhle dva aspekty ztratily. Ale to tady v tomhletom případě není. To je reakce na kolegu Bělora.

No a pokud jde o účast či neúčast ministrů, vidím tady dva ministry, kterých se to ani moc jakoby netýká gesčně, tak jenom připomenu, že ten program jste si zařadili vy, že to bude dneska, ve středu a v pátek, že máme speciální schůzi jenom na korespondenční volbu, to je vaše volba, váš čas, nechť tady ti ministři jsou. Nebo si zvolte jiné dny, jinou středu, jiný pátek. Ale to nemůžete vyčítat opozici. Vy tady nemáte ministry v den, kdy si to svoláte. To už opravdu nevím.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Radek Vondráček, připraví se paní poslankyně Zuzana Ožanová a další. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já bych stručně zareagoval na rozpravu a na příspěvek kolegyně Ožanové a kolegy Bělora. To je naprosto legitimní debata. Je tady princip tajnosti a svobody voleb, který se u korespondenční volby dostává do střetu s všeobecností voleb. A vždycky je potřeba zvážit nějakou proporcionalitu a vždycky zásah toho každého práva nebo jedné té zásady do té druhé musí být nějakým způsobem v minimální možné míře. A my jsme navrhovali jako hnutí ANO, že se to dalo řešit, zlepšení přístupu k volbám pro naše krajany, tím, že se zvýší množství volebních místností. A to řešení skutečně technicky existuje, dá se to zrealizovat relativně snadno. Já opravdu to mám potvrzeno z diplomatických kruhů, ačkoliv tady pan ministr Lipavský říkal něco jiného, protože chtěl, aby to takhle vyznělo. A i ty náklady na jednotlivé místnosti, které mám, jsou podle mě trošku nadstřelené. Tak my jsme tu možnost měli, a ať jsem férový, byli jsme ve dvou vládách a ani během těch našich dvou vlád se to nedalo. Já sám to nechápu, proč jsme za ty desítky let v podstatě to aspoň nezkusili. Asi se šetřilo, asi nebyly prostředky. Ale řešit to potom všeobecnou korespondenční volbou, když můžeme mít menší zásah do ústavního principu tajnosti a svobody, je za mě argument pro to, že je ta tajnost narušena, že jsme to narušili přes míru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Zuzana Ožanová a potom pan poslanec Jiří Strýček. Jsou to obě faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuju za slovo, vážený pane předsedající. Já navážu na předsedkyni klubu ANO, která ve svém proslovu uváděla věci týkající se legislativního procesu, a na to, co se stalo, že kolegyně Potůčková, vaším prostřednictvím, nemá přednostní práva z titulu předkladatele. Víte, tam už to bylo zmíněno. Stačilo, aby to byl vládní návrh, aby se k tomu mohli lidé vyjádřit, a připomínková místa. Vy jste se tak báli těch připomínkových míst, že by náhodou mohli mít pravdu, že by tam bylo hodně zásadních připomínek. Prosím vás, ono to vzbuzuje velký údiv. Vy máte ve své podstatě trhací kalendář - myslím tím programové prohlášení vlády, kde zdůrazňujete - protože jsem členkou ústavně-právního výboru, tak samozřejmě že mě zajímá oblast legislativy - kvalitu legislativy. Prosím vás, kolegové, kolegyně, zkuste si přečíst někdy vlastní programové prohlášení vlády. Tento zákon neprojevuje kvality legislativy. Máte ministra pro legislativu. No, k čemu, když vy si předkládáte zásadní věci jako poslanecké návrhy? K čemu máte toto ministerstvo? Ať kolega Stanjura ušetří peníze a zrušte Ministerstvo pro legislativu. Potřebujete konsolidovat veřejné finance, tak na co je máte? Vždyť stačí jenom poslanecké návrhy. Není třeba Legislativní rada vlády, není třeba standardní legislativní proces. A o tom to je. Jsou tu návrhy, které jsou důležité, ale ony by možná zazněly ne od nás, od opozice, ale od připomínkových míst. A mohli jste to mít v úplně jiné podobě, než máte nyní. A pak se nedivte, že prostě nemůžete vystupovat, kdy si zamanete, a musíte to dělat jako my - řádně se přihlásit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další faktická poznámka, pan poslanec Jiří Strýček. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP