(9.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Mimochodem i ty Vrbětice, kdybych se k nim vrátil, o tom jsme se nikdy nebavili. Tak bych se mohl zeptat, proč v roce 2014, když přišli ti dva teroristi z Ruska a zabili tady dva lidi, proč služby o tom nic nevěděly? Šest let poté, šest let poté jsme se dozvěděli, že tady byli agenti GRU, kteří vyhodili tady, i když na to nebyl přímý důkaz, sklady a zabili dva lidi. Šest let poté. Proč jsme to nevěděli předtím? Proč? A mimochodem, proč jste vlastně nevydali mezinárodní zatykač na ty dva teroristy? Proč jste uzavřeli ten případ jen tak? Tím to skončilo. Vždyť to byl útok, ne? Proč tedy to nedopadlo? Já to nechápu. Ve finále, možná se pletu, ať mě někdo opraví, proč ti dva de facto z kauzy Skripal, kteří přijeli k nám na ruské pasy, dokonce to číslo... Přijeli na ruské pasy. 2014. Tady přijeli jen tak, vyhodili dva sklady a odjeli. Šest let poté jsme se probudili tady a začali to řešit a pro nás to bylo jako zjevení. Takže my jen chceme vědět.

A vy stále opakujete, že Rusko vede hybridní válku. Ano, ale my bychom rádi věděli jak, abychom zjistili, jak to vlastně funguje. Já nevím, jak to funguje. Tak dejte nám nějakou instruktáž. A neříkám tady na kamery. Protože vy stále strašíte a lidi by se měli na to připravit, pokud skutečně... Tak nejdřív strašíte, že něco hrozí, potom teď ujišťujete stále, že tady není žádný problém. Tak já vůbec tomu moc jako nerozumím a rád bych dostal nějakou instruktáž a informace, jak tedy Rusko tady provádí tu hybridní válku. A nechápu - já jsem se ptal, pokud je to tedy Mexičan, jak on sem přišel? Měl víza? Nebo jak sem přišel? Kudy přišel? Dali jsme mu víza, nebo jak sem vlastně přišel? Já nevím. Jak přišel? Útočil na prázdné autobusy. Tomu nerozumím, ale dobrý. A teď vlastně byl financován z Ruska. Deník N... Některá ta média vědí často víc, než víme my. Takže by bylo dobré, já neříkám, že teď, pokud je to nějak super tajné, tak to nemusíte tady sdělovat, ale to je zase jenom vaše divadlo tady. Vy se s námi normálně nebavíte, vy nejste schopni s námi komunikovat normálně.

Ta střelba na Filozofické fakultě, co to bylo na začátku, že ten střelec byl na sítích a Rusko a zase tam bylo a stále dokola? No tak se bavte s námi normálně, pokud chcete. Ale vy nechcete, tady zase děláte jenom divadlo a nic jsme se nedozvěděli. Takže se ptám - jak sem přišel ten člověk? Vždyť tedy je zadržený, co vlastně říká? A hlavně abychom věděli, pokud skutečně to není jenom neustále vaše strašení a propaganda, abychom se uměli na to připravit. Pokud BIS ve zprávách tvrdí, že tady mají i nějací politici kontakty nebo okolí politiků na Rusko, tak já to chci vědět, tak nám to řekněte na nějakém uzavřeném jednání, na nějakém výboru pod nějakým režimem, ale jinak potom máme pocit, že zkrátka děláte z toho nějakou propagandu. Tak buď tedy hrozil ten útok, nebo nehrozil. A jak k tomu vůbec došlo a jak je možné, že vůbec... A stejně tak v roce 2014 sem přišli dva agenti GRU, vyhodili sklady, zabili dva lidi, odešli a šest let nebylo nic. A potom za námi přišly bezpečnostní složky a my jsme se na to dívali a já jsem myslel... To je neuvěřitelné. Jak to tedy chráníme tu naši zemi, když sem chodí takovíhle lidi? A to se týká i Vrbětic a to se týká i tohoto případu. Takže pokud se chcete bavit, tak bavme se normálně, a ne že zase tady děláte divadlo pro Českou televizi a občany. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Zájem vystoupit projevil pan ministr Lipavský.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Děkuji za slovo. Tak to dnešní projednávání, pane předsedo, je na žádost paní předsedkyně Schillerové, takže to je asi odpověď na tu otázku, proč se o tom dneska bavíme zde. Samozřejmě bylo by logické, aby tato otázka byla projednávána v těch výborech, které jsou tomu ve Sněmovně odpovědny, to znamená například v bezpečnostním výboru, který umí jednat v uzavřeném režimu, a samozřejmě potom je možno tam sdílet těch informací o něco víc. Zároveň probíhá stále policejní vyšetřování, to znamená, ty informace, na které vy se ptáte, a to jsou ty v uvozovkách šťavnaté detaily, samozřejmě podléhají embargu státního zastupitelství. A to si myslím, že je něco, co bychom měli všichni respektovat.

Jinak já se domnívám, že asi většina těch informací tady zazněla, nemá smysl, abych své vystupování tedy protahoval. A jak říkám, v této bezpečnostně složité době je potřeba, aby se Česko dokázalo semknout, abychom stáli za bezpečnostním aparátem, abychom se dokázali shodnout na našich základních bezpečnostních a zahraničněpolitických prioritách, a k tomu vás pravidelně vyzývám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Další s přednostním právem jsem přihlášen já, ale já zde nemám náhradu. Ale viděl jsem pana místopředsedu, jestli bych ho mohl poprosit, jestli by mě na pět minut vystřídal. Mockrát děkuji. (Hlásí se ještě poslanec Babiš a poslanec Havlíček mu dává přednost.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan předseda Babiš vystoupí a po něm s přednostním právem pan místopředseda Havlíček.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já bych rád reagoval na pana ministra, protože když deník nenávisti - pro lidi, aby věděli, co to je Deník N - který dával na obálky, když jsem říkal, že z otevřených zdrojů, ukrajinské pravdy, že Boris Johnson vlastně zapříčinil konec těch mírových jednání, tak tady je titulek, pane ministře: Kolumbijec zapálil autobusy v Praze za desítky tisíc, slíbil mu je anonym z Ruska. - No, tak jak je to možné tedy, když říkáte, že je to v utajení? Už sám majitel Seznamu se probudil a říkal, že chce, aby ten Seznam byl pravicově orientovaný, a vadilo mu - mimochodem to kritizoval i ministr Blažek, že vždycky jsou úniky ze spisů a ze stíhání a vždycky to všichni vědí dříve než ti lidi, kterých se to týká. Tak pokud je to všechno tak utajené, tak my se dozvídáme tady, že to byl nějaký anonym za desítky tisíc korun. Nebo nevím, jestli to je euro nebo... Jo, tady: "Policie při vyšetřování zjistila, že Kolumbijec měl při založení požáru dostat 3 tisíce dolarů, tedy v přepočtu 72 tisíc korun. Deníku N to potvrdily tři zdroje blízké vyšetřování činu, který policie kvalifikovala jako..." Takže vy jste před chvílí řekl, že je to tajné, a deník nenávisti N nám říká, že ten Kolumbijec dostal 3 tisíce dolarů za čin, který měl ohrozit celou Českou republiku. No, tak to byl tedy levný terorista. Myslíte, že to je jako normální, tohle? Tak potom si to zařiďte, aby nebyly úniky, a řekněte nám to, a ne že zase všechno se dozvídáme tady z deníku nenávisti nebo od sekty Respekt.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí pan místopředseda Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Ono by to, pane premiére a vážení páni ministři, všechno znělo krásně, ale my vám nevěříme. A já vám vysvětlím, proč vám nevěříme. Vy vyzýváte, abychom se sjednotili v zahraniční politice. To zní logicky, to zní věcně. Vy nás vyzýváte, když jste nás pár týdnů předtím v době války počastovali tím, že jsme proruští politici? Vy, kteří jste z vaší kampaně, ze které si nepamatuju vůbec nic, udělali kampaň "Rusko, pro tebe všecko"? (Potlesk poslanců ANO.) Tak vy nás vyzýváte pár dnů poté, abychom se sjednotili v zahraniční politice právě vůči ruským hrozbám? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP