(10.00 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

To je ten důvod, proč vám nevěříme. Protože vy zneužíváte válku v rámci útoků proti vašim politickým oponentům. Vy zneužíváte válku pro to, abyste marketingovým způsobem prosazovali svoje názory.

Vzpomeňte si, jakým způsobem kandidát číslo jedna na kandidátce SPOLU, pan europoslanec Vondra, zneuctil své politické oponenty tím, že řekl, že jsou - v době války podotýkám - kolaboranty s Putinem. Ukázal tam nějaký pamflet, papír, který si ani předtím neověřil, jestli je, či není pravdivý, a neměl ani tu odvahu se poté omluvit.

Vzpomeňte si, jakým brutálním způsobem jste zneužili to, že do České republiky proudil za naší vlády, za vaší předcházející vlády, předcházejících vlád, ruský plyn, aniž by na to měly vlády jakýkoliv vliv. Jak jste nás počastovali tím, že jsme to byli my, kdo tady způsobil závislost na ruském plynu. Jak jste všem lhali, že jste nás zbavili závislosti na ruském plynu, abyste zjistili pár měsíců poté, že vám sem proudí 60 % ruského plynu, abyste v zásadě správně zkonstatovali, že na to nemáte žádný vliv. Abyste poté, znovu opakuji, přišli s tou nechutnou lživou kampaní Rusko, pro tebe všecko.

Vy, kteří jste jezdili ve vašich vládách za Putinem, vy, kteří jste jezdili a jednali s Medveděvem a podávali jste si tam ruce s tím, jaké světlé zítřky nás čekají. Vy, kteří jste nás kritizovali za Rosatom v rámci tendru na Dukovany, ačkoliv jste pustili Rosatom do finále tendru na Temelín. Vy, kteří jste mlčeli, když se tady budoval Nord Stream 1 a Nord Stream 2, South Stream a všechny ty plynovody, které sem šly stran Ruska. Ale víte, co je zajímavé? Já vám tohle nevyčítám, že jste v dobách před deseti, patnácti lety nebo před sedmi lety toto činili. Činil tak celý svět, který stál frontu na Putina.

Ano, udělaly se chyby. Já vám vyčítám jinou věc, že toho dnes zneužíváte a útočíte na nás, útočíte na vaše politické oponenty a tváříte se jako Mirkové Dušínové, jako Rychlé šípy, ačkoliv jste byli vaším vyjádřením Bratrstvem kočičí pracky. (Potlesk poslanců hnutí ANO.) Co vám vyčítáme, je věc jiná, že v současné době jste zvedli závislost na Rusku díky extrémním nákupům ropy a ruského plynu. Když se podíváte, kolik se nakoupilo za poslední dva roky, je to výrazně víc, než jak toho bylo za nás. A vy nás kritizujete.

Když jsme v době, kdy jsme, a už to tady několikrát padlo, zjistili, co se dělo ve Vrběticích, okamžitě jsme vyhostili ruské diplomaty. Ano, pan premiér Fiala, ať jsem objektivní, řekl, že si nás za to cení a že uznává, že to byl významný a důležitý krok. Za to děkujeme, pane premiére Fialo. Že jste si na to nevzpomněl, když jste dával našeho pana předsedu vedle Putina na billboardu, a že jste si na to nevzpomněl, když jste odsouhlasil kampaň Rusko, pro tebe všecko! (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

Víte velmi dobře, že jsme v roce 2019, když jsme vyrazili s panem premiérem Babišem na Ukrajinu, odsoudili okupaci Krymu nebo agresi na Krymu. Tenkrát jsme jednali s prezidentem Zelenským. Pan premiér to několikrát řekl a bylo to velmi pozitivně vnímáno na celé Ukrajině.

Ano, byli jsme to my, kdo jsme ve finále po Vrběticích rozhodli o tom, že Rosatom nepůjde ani do bezpečnostního posouzení. Ano, byli jsme to my, to přiznáváme, že jsme Rosatom chtěli pustit do bezpečnostního posouzení, podobně jako vy pár let předtím do tendru na Temelín, ale nakonec jsme tu situaci vyhodnotili tak, že to není možné.

Byli jsme to my, kdo odsoudil Rusko jako agresora, samozřejmě po zahájení války. Byli jsme to my, kdo podpořil Ukrajinu v rámci ekonomické pomoci, v rámci vojenské pomoci. Byli jsme to my, kdo vás, vážení členové vlády a pětikoalice, podpořili ve všech opatřeních vůči uprchlíkům. Byli jsme to my, kdo jsme podpořili výcvik ukrajinských vojáků v České republice. A byli jsme to my, připomínám, kdo podpořil lex Ukrajina 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Takže prosím pěkně, až příště začněte zase připravovat kampaně Rusko, pro tebe všecko, zameťte si před vlastním prahem. Děkuju (Potlesk z poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S přednostním právem se hlásí pan ministr zahraničí Lipavský. Ještě se zeptám, protože jsem přišel jenom vystřídat, jestli tu nejsou žádná další přednostní práva? Pak má přednostní právo pan ministr zahraničí.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Nebudu komentovat tu politickou část, vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, která tedy míří k druhé části naší koalice, ale myslím si, že bych měl zareagovat na několik věcí.

Samozřejmě že naše vláda systematicky a dlouhodobě pracuje na tom, aby snižovala závislost České republiky na energetických dodávkách z Ruska. Byly to právě vlády předchozí, které ji vytvořily a tolerovaly a neměly připravená záložní řešení. Takže jakákoliv interpretace toho, že ta závislost se údajně teď navyšuje, pane Havlíčku, to je čistá lež a vaše manipulace s některými vytrženými fakty, které vyplývají možná z nějakých statistik, které prostě jenom chybně interpretujete.

Ty důkazy jsou zcela jasné. Hledáme náhradního - nebo už to je vlastně dotaženo do konce - dodavatele jaderného paliva. Co se týče plynu, tak tam jsme pořídili terminál v nizozemském Eemshavenu, přes který je dodáván LNG plyn do Česka, který pokrývá poměrně velkou část spotřeby. Zároveň probíhá navyšování kapacitu ropovodu TAL-PLUS. To je ropovod, který vede přes Alpy, z Itálie přes Rakousko do Německa, do Bavorska a z něj potom tedy ta ropa proudí do českých rafinérií. V momentě, kdy se navýší tato kapacita, tak se přidělají rafinérie, aby uměly zpracovávat tu ropu, která je samozřejmě technologicky jiného charakteru. To všechno běží, na tom pracujeme a myslím si, že je to naprosto nezpochybnitelný výsledek práce naší vlády.

Někdy mám pocit, jako kdyby hnutí ANO mělo nějakou schizofrenii v zahraniční politice, protože ten projev byl takový plamenný. Já jsem i rád za to a rád jsem to slyšel a myslím si... To potvrzuji a můžu ocenit podporu, která by v zahraniční politice opravdu měla být společná, protože to je zájem nás všech, v tom nejsou stranické zájmy. Potom na druhou stranu tady zaznívají všemožné prapodivné otázky, tak tomu opravdu nerozumím. Samozřejmě otázku úniků si vláda bude řešit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan předseda Babiš.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane ministře, vy mě bavíte. Víte, kdy jsem byl poprvé v životě v rafinérii v Litvínově? 1978. Nevím, kolik vám bylo let, jestli jste už byl na světě. Ale co to tu vykládáte za nesmysly? Vy nevíte, že rafinérie patří PKN Orlen? O čem vy rozhodujete? O tom, jaké si dáte ráno ponožky nebo košili? A premiér také. To je všechno, o čem rozhodujete. Vy děláte jenom propagandu.

Mimochodem, rozšíření kapacity ropovodu TAL je jenom politická věc. Proč neparticipují ostatní akcionáři? Vy tam vydáte 1,5 miliardy peněz daňových poplatníků jenom proto, abyste tady vykládali nesmysly. O tom, jakou ropu kupuje Česká republika, se rozhoduje ve Varšavě, ne tady. O čem to mluvíte? To je neuvěřitelné. Vy jste zapomněl, kdo tady všechno zprivatizoval? Kdo tady zprivatizoval po revoluci všechno? Vy jste to zapomněl? Jak jste lhali o norském plynu, že jsme měli mít norský plyn? Smlouvu o norském plynu podepsal Transgas, státní podnik, v roce 1997. Kdo zprivatizoval Transgas RWE? Grégr se Zemanem. Tím padla ta smlouva. Takže i v tom jste lhali. Lhali jste o Storku. Vždyť jste si teď koupili ten prodražený Network Gas za neskutečnou cenu. Super, banky dostanou 100 % z nedobytných dluhů, ne?

Takže pan premiér tady křičel, že jsme nechtěli ten Stork. To byla samozřejmě lež. Byla to sprostá lež, protože vy jenom lžete. Vy tomu ani nerozumíte. Vy ani nevíte, o čem vlastně mluvíte, a tady vykládáte o energetické závislosti a nezávislosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP