(11.00 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Vážené kolegyně, vážení kolegové, je jasné, že se ženeme do něčeho, co nikdo nemá pod kontrolou. A opět dle mého názoru, který tady prezentuji, na tom prodělají všichni. Občané ztratí důvěru ve volební systém, utrpí demokracie jako jeden ze základů našeho státu a dáte prostor bezpečnostním rizikům. A to vše jenom proto, že se jeden pan profesor z Brna nechce odstěhovat z vily nad Prahou. To přece jako důvod k přijetí tohoto návrhu nemůže stačit. A už vůbec ne to vaše tvrzení, že všude kolem nás je plošná korespondenční volba, protože sami víte moc dobře, a máte to zanalyzováno, že to tak není. Otevřete prosím konečně oči, podpořte naše pozměňovací návrhy. A znovu, neprosím vás za sebe, prosím vás za občany, kteří se skutečně k volbám staví jako ke svátku demokracie a kteří stále věří v kvalitu našeho volebního systému. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak nyní máme dvě faktické poznámky, které vyvolalo vaše vystoupení. Nejprve vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Potůčková, připraví se pan poslanec Horák. Paní poslankyně, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Lucie Potůčková: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane kolego Nováku, prostřednictvím pana předsedajícího, já bych se ráda vyjádřila. Vy jste mě oslovil, že jsem smetla při svém projevu ze stolu všechny pozměňovací návrhy. Tak já bych vám tady ráda řekla, že takovou pravomoc, i když mi tak jako fandíte, tak opravdu nemám. A máme 14 pozměňovacích návrhů, z toho šest jsem nahrála do systému. A těch šest je výsledkem společného jednání s opozicí. Já jsem za to moc ráda. A to jsou návrhy, které my podpoříme a byly podpořeny i vašimi členy ústavně-právního výboru, kde jsem si nevšimla, že byste seděl.

Mimochodem, vy jste zase hovořil o nedůvěře k Ministerstvu zahraničních věcí. Tady bych ráda řekla, že když máte ty pozměňovací návrhy tak nastudované, tak jste jistě zjistil, že to nebude rozhodnutím Ministerstva zahraničních věcí, ale nařízením vlády. Takže to bude rozhodnutím vlády, nikoliv vyhláškou. Takže já pevně doufám, že tento pozměňovací návrh podpoříte. A budeme-li nadále zpochybňovat práci zase zaměstnanců a pracovníků na zastupitelských úřadech, a kde budou ležet ty obálky, tak stejně tak můžeme zpochybňovat práci 13 000 volebních okrskových komisí, kde nám to ve schránkách bez trezorů v zamčených úřadech leží z pátku na sobotu. A zase můžeme říct, co se tam asi s těmi obálkami a hlasy děje?

Tak a poslední věc je, měl jste dotaz, jestli nám to přijde, ta procedura, v pohodě a transparentní. Tak moje odpověď za navrhovatele je ano, přijde.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Horák.

 

Poslanec Jiří Horák: Krásné dobré dopoledne, dámy, pánové. Já bych se jenom krátce vymezil vůči tomu, že z občanů v Česku se tímto zákonem dělají občané druhé kategorie. Já myslím, že je totiž zřejmé, že zkrátka těch občanů, kteří cestují do zahraničí, je mnohem víc než v historii. Lidé jezdí za prací, na stáže, studijně, ta doba se zkrátka změnila. Já si pamatuju, jeden můj kamarád mi říkal, že jeho dědeček byl jen dvakrát za život v okresním městě. Jednou při vojenském odvodu a podruhé v nemocnici. A ta doba se zkrátka mění a není úplně jednoduché, když jste třeba v cizině, cestovat na zastupitelský úřad. Já třeba jsem byl před 20 lety na brigádě v Minnesotě a do nejbližšího zastupitelského úřadu, který je tuším v Chicagu, by to bylo asi 15 hodin nějakou veřejnou dopravou, což je celkem dlouho, 15 hodin tam, 15 hodin zpátky. No a teď když si vezmete, že jste student, tak to vás přijde, nevím, odhadem bych řekl na nějakých 5 000 dneska, což taky není úplně málo. Tak to jen tak krátce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju za dodržení času. S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan poslanec Novák, připraví se pan poslanec Kolovratník.

 

Poslanec Marek Novák: Tak já děkuji kolegům za reakce. Jsem za ně moc rád. Paní Potůčkové děkuju za to upřesnění, že se nejedná o ministerstvo, ale vládu jako takovou. Nicméně je připravený ten návrh vyhlášky, nebo není připravený takový návrh vyhlášky? To jsem se nedozvěděl.

A ano, já vím velmi dobře, že některé naše návrhy jsou podpořeny, některé také ne. Já bych rád, kdybyste podpořili i ty, o kterých jsem tady hovořil, budu za to skutečně moc rád.

A já tady nevyvolávám nedůvěru v lidi, kteří pracují s těmi lístky. Já tady vyvolávám nedůvěru v ten proces jako takový. A rozhodně nechci porovnávat lidi a procesy na zastupitelském úřadu s prací lidí ve volebních komisích, protože i ctěná paní kolegyně Potůčková moc dobře ví, že strany a hnutí si mohou delegovat své zástupce do okresních (?) volebních komisí, okrskových volebních komisí a tady to úplně nemáme. Takže jestli já mám zajistit jako zástupce politické organizace to, aby mi jeli mí zástupci do zahraničí kontrolovat, tak víte moc dobře, že to úplně možné není a nebude.

Co se týká kolegy Horáka. Jo, děkuju. Vážím si vás za to i za tu vaši osobní zkušenost. Je to super. A já neříkám to, že vyloženě děláme toho občana druhé kategorie z občana v České republice, jako to děláte tím přístupem k tomu zákonu jako takovému. Ale rozhodně říkám, (Předsedající: Čas, pane poslanče.), že... A, ještě jednou.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí pan poslanec Kolovratník s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Knechtová. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý den, děkuju a budu reagovat na kolegu Horáka. No, já si myslím, že děláme z lidí občany dvou kategorií. Já jsem o tom pevně přesvědčen. A teď je to možná trochu filozofická, ideová debata, ne k obsahu. Ale přece pokud bychom tady pracovali třeba na elektronizaci, na elektronické možnosti volit, jako to je v Estonsku, řada z nás se tam byla podívat, a bude to pro všechny po celém světě stejné, tak to je legitimní, je to o. k. a správně. Mně třeba to Estonsko se líbí, dovedl bych si to jednou do budoucna představit.

Ale jestliže - jak máme nastavený systém dneska? Každý občan České republiky kdekoliv na celé zeměkouli může volit stejným způsobem. Souhlasím, někteří to mají těžké, daleko, to samozřejmě nebudu tohle zpochybňovat, ale je to pořád stejný způsob. Někam se dostavit, jít za tu plentu a tu volbu provést. Ve chvíli, kdy do toho systému vložím korespondenční volbu, ještě jenom pro některé, a teď nesporuji, je to v tom pozměňovacím návrhu, že to bude nařízením vlády, a to kvituji, to si myslím, že je dobré rozhodnutí, budu o tom pak mluvit ve svém vystoupení, tak ale někteří občané České republiky, a nechci být zlý, v náhodně vybraných, v některých zemích tedy budou mít možnost poslat tu obálku a jiní ne. A lidé tady v České republice ne. Takže to je přece protimluv. Pokud tohle odhlasujete, tak z občanů České republiky na celé zeměkouli budeme mít dvě kategorie občanů. Jedni z nich budou moci z domu tu obálku poslat a druzí ne. Takhle to je a to prostě, o tom jsem hluboce přesvědčen, že je špatně a je to špatný přístup. To je ta zásadní ohromná chyba, kterou v té korespondenční volbě vidím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí paní poslankyně Knechtová s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Peštová. Tak prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já bych chtěla zareagovat na příspěvek pana kolegy Horáka, vaším prostřednictvím. Pane kolego, ale já celou dobu tu situaci vnímám tak, že ten volební lístek si musíte na tom zastupitelském úřadě vyzvednout, to znamená, že ta cesta na ten úřad úplně neodpadá. A vlastně vy tady argumentujete náklady, ale ty náklady prostě budete mít, protože pro ten hlasovací lístek si prostě někam pojedete. Ta korespondenční volba je až potom, jako kdyby v okamžiku, kdy ten volební lístek máte.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí paní poslankyně Peštová Berenika, připraví se pan poslanec Novák. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP