(10.50 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Podle předloženého návrhu bude základem být zapsaný na seznamu voličů u ambasády. Bude také nutné oznámit svoji adresu v zahraničí, u studentů to může být třeba adresa kolejí, na kterých se budou po danou dobu zdržovat. Tady jenom podotknu, že je otázka, jak se toto bude nakonec dokládat, protože jsem se to nikde nedočetl a zajímá mě to. Jak se to bude dokládat?

Korespondenční volba se netýká turistů. Toto je snad jediné, co můžu v tom návrhu označit za pozitivum.

A teď pozor. Korespondenční volba v místech vojenského konfliktu nebo v regionech s nespolehlivými službami bude na rozhodnutí Ministerstva zahraničí; to, které územní obvody nebo jejich část, stanoví ministerstvo vyhláškou. Tady se jenom zeptám, protože jak už jsem říkal, ten návrh považuju za rozumný a podložený ratiem, tak máme už kritéria, jak se k tomu to ministerstvo bude stavět? Má už připravenou tu podzákonnou normu tak, aby nám třeba ještě před hlasováním takovou normu představil? Protože pokud bychom se bavili o vládním návrhu, tak už by ji připravenou to ministerstvo muselo mít. Takhle ji mít připravenou nemusí. A až potom, co se zákon schválí, tak ministerstvo bude možná podzákonnou normu připravovat. A tady mám prostě obavu. Já mám velkou obavu celkově s vaší zahraniční politikou, protože vůbec nevím, jaké státy se tady nakonec mohou objevit, pokud nebudu znát jasná kritéria rozhodování pro označení státu v konfliktu. Myšlenka dobrá, ale provedení zatím ne.

Kolegyně, kolegové, jak vlastně korespondenčně odvolit? Každý, kdo bude chtít v zahraničí volit korespondenčně, musí být zapsaný ve zvláštním volebním okrsku. Kdo v něm bude hlasovat poprvé, si o zapsání do něj musí zažádat. Ode dne vyhlášení termínu voleb si u zastupitelského úřadu, v jehož volebním okrsku bude zapsán, zažádá o vydání písemností potřebných ke korespondenčnímu hlasování, a to osobně nebo písemně i pomocí datové schránky. Zní to skvěle, že? Ale co následuje? Zastupitelský úřad nejpozději do 25 dnů před volbami na danou adresu zašle potřebné dokumenty: identifikační lístek, úřední obálku, doručovací obálku a informaci o způsobu hlasování včetně odkazu na internetové stránky, kde jsou přístupné hlasovací lístky k vytištění. Takže si budu moct vytisknout hlasovacích lístků, kolik budu chtít, oproti tomu, že dnes mi buď přijdou do schránky, nebo je dostanu u volební komise v České republice. Volič si hlasovací lístek vytiskne a vloží ho do úřední obálky stejně jako při volbě u urny. Tady zdůrazním s tím, že není zajištěno, že ho nikdo neovlivní, neuplatí, prostě že to bude voličova svobodná vůle, že to bude dodržení jeho ústavního práva. Eliminace známého family votingu? Nula! Ale to vám opět nevadí, protože víte, že se tohle reálně děje, že si mnohdy lidé u komise berou novou sadu volebních lístků, jelikož jim ostatní členové rodiny dali jen ten takzvaně správný lístek. A ověřte si, kolik bylo u posledních voleb vydáno sad přímo u uren, a ideálně také věkovou kategorii. Divili byste se. Hodně byste se divili.

A teď se vrátím k tomu procesu. Tu obálku spolu s podepsaným identifikačním lístkem volič vloží do doručovací obálky, na které už bude předtištěná adresa zastupitelského úřadu, na niž ji pošle. Kde máme ten mechanismus svobodné volby? Znovu se ptám, jak zajistíte, že bude ten volič volit svobodně bez toho, aby byl přímo ovlivněn, či dokonce podplacen? A ptám se předkladatelů. Doufám, že mi odpovědí. A co se bude dít s tou obálkou po doručení na zastupitelský úřad? O tom už jsme tady taky několikrát mluvili. Doručenou doručovací obálku označí zastupitelský úřad "časem přijetí". Tady vás prosím, podpořte pozměňovací návrh, který tohle upřesňuje a zmiňuje "časem a datem přijetí". Ale tak stane se. Chybička se vloudila. Do předání zvláštní okrskové volební komisi ji uchovává ten zastupitelský úřad nerozlepenou na bezpečném místě. Tady nám kolegyně Potůčková vysvětlovala, že na každém zastupitelském úřadu je trezor. Tak to jsme rádi, takže to bude asi v trezoru. Asi. Zastupitelský úřad následně komisi předá obálky, které byly doručeny nejpozději do ukončení termínu hlasování ve zvláštním volebním okrsku. Ty, které přijdou po lhůtě, uloží nerozlepené k volební dokumentaci. Je tady opravdu nějaký mechanismus, aby to bylo tajné a neovlivnitelné? Opět otázka pro předkladatele.

Po ukončení hlasování komise otevře doručovací obálky a zkontroluje, zda obsah splňuje všechny náležitosti. Ty bez podepsaného identifikačního lístku, bez voličského průkazu nebo ty obsahující více úředních obálek nebo identifikačních lístků komise odloží k volební dokumentaci jako neplatné. U voličů, kteří zaslali platnou obálku, to vyznačí v seznamu u jejich jména a obálku vhodí do volební urny k hlasům, které voliči na ambasádě odevzdali osobně. Komise následně volební urnu otevře a se sčítáním začne až poté, co do ní umístí všechny korespondenčně zaslané hlasy.

Všimli jste si, kolikrát se s lístky do sčítání musí manipulovat? Jako skutečně jste s tím v pohodě? Přijde vám to bezpečné, neovlivnitelné? Přijde vám to transparentní? Odpoví mi na to předkladatel? Doufám, že ano. (Reakce zprava.) Já bych rád na mikrofon. Jsem rád, že chcete komunikovat, kolegové z mé pravé strany, koaliční, bezprostředně, ale případně můžete vydržet, až skončím, a přihlásit se faktickou poznámkou. Budu za to rád.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, poprosím, abyste na sebe nepokřikovali a komunikovali v době, kdy jste u řečnického pultíku. Děkuju. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji, pane předsedající. Pořád si, kolegové a kolegyně, myslíte, že toto není potřeba odzkoušet a skutečně vychytat všechny chyby a nedostatky, které se při takové zkoušce objeví?

Znovu vás tady prosím, a neprosím vás za sebe, ale prosím vás za ty, u kterých je právě ta svoboda a transparentnost zajištěna v České republice. Za ty vás prosím. Podpořte návrh na odložení účinnosti do roku 2026. Protože ono skutečně jestli chceme volbám říkat svátek demokracie, tak je potřeba mít k tomu svátku taky nějakou úctu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP